Onderdrukking van harmonischen voor omvormers - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Onderdrukking van harmonischen voor omvormers

Onderdrukking van harmonischen voor omvormers

Variabel-toerentalregelingen ook wel snelheidsvariatoren of omvormers genoemd staan erom bekend dat ze harmonischen creëren in elektrische systemen. Teneinde deze schadelijke harmonischen tot een minimum te beperken heeft de toonaangevende producent van omvormers WEG een handleiding gepubliceerd, getiteld Solutions for Harmonic Mitigation in Inverter Applications. Deze kan worden gedownload vanaf www.weg-automation.com.

Harmonischen zijn golven met een hogere frequentie dan de fundamentele frequentie en kunnen de golfvormen van de systeemspanning vervormen, wat uiteindelijk tot oververhitting of uitval van de apparatuur leidt. Dit is met name een probleem bij omvormers en andere niet-lineaire belastingen waar de harmonische stromen niet-sinusvormig zijn.

De handleiding van WEG Solutions for Harmonic Mitigation in Inverter Applications bevat informatie over de manieren waarop dit veelvoorkomende probleem kan worden beperkt. Deze handleiding is ontwikkeld overeenkomstig de IEEE 519-2014 – IEEE Recommended Practice and Requirements for Harmonic Control in Electric Power Systems – de internationale norm waarbij doelen worden vastgesteld voor het ontwerp van systemen bij zowel lineaire als niet-lineaire lasten.

In deze handleiding doet WEG allerlei praktische suggesties om harmonischen in omvormertoepassingen tegen te gaan. Zo wordt geadviseerd om omvormers met een gelijkstroominductor en een netwerkreactantie bij omvormers zonder gelijkstroomverbinding toe te passen.

“Het tegengaan van harmonischen bij omvormerapplicaties kan tot aanzienlijke besparing van kosten, tijd en hulpbronnen leiden,” aldus Marek Lukaszczyk, marketingmanager voor Europa en het Midden-Oosten bij WEG. “Nadat het niveau van harmonischen is vastgesteld door simulatie of meting zijn er allerlei manieren om deze binnen acceptabele grenzen te houden. Helaas is het economisch niet haalbaar om ze volledig te elimineren.

De aanbeveling IEEE 519 komt erop neer de totale harmonische vervorming (V) te beperken tot maximaal 5 procent op het punt van gemeenschappelijke koppeling (point of common coupling, PCC) en bij veel toepassingen wordt deze limiet overgenomen als de enige vereiste. Daarom is in veel gevallen een driefasengelijkrichter met 6 diodes en een ingangsreactantie of gelijkstroominductor afdoende om aan de aanbevelingen van de IEEE 519 inzake de maximale spanningsvervorming te voldoen.”

Solutions for Harmonic Mitigation in Inverter Applications kan gratis worden gedownload  en bevat informatie, suggesties en diagrammen van het ervaren team van technici van WEG. Het document bevat ook een vergelijking van de oplossingen van WEG die voldoen aan IEEE 519 – voor extra gemoedsrust.

Download uw gratis exemplaar vanaf www.weg-automation.com.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.