NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Overname resulteert in geslaagde symbiose
Robotica is een kerneigenschap in de geautomatiseerde logistiek.

Overname resulteert in geslaagde symbiose

Begin dit jaar werd de Herentalse machinebouwer ALAX Automation overgenomen door CLS iMation. De Italiaanse specialist in intralogistieke automatisatie verwierf zo, naast de 25 jaar aan bijkomende knowhow, vooral een zeer betrouwbare technische partner die het cliënteel van CLS verder moet ondersteunen. We spraken met zowel Greg Ceuppens van ALAX als Michele Calabrese van CLS iMation

ALAX Automation is een ervaren machinebouwer die zich hoofdzakelijk concentreert op de niche van vul- en sluitmachines, pick-and-place functionaliteiten en bijbehorende robotica. 

Complete ontzorging via automatisatie.

Eigen ontwikkeling

Greg Ceuppens: “De machines ontwikkelen wij integraal in eigen beheer, van het ontwerp over het design tot en met de montage bij de klant.” Hierbij vormt het aanbieden van een totaaloplossing steeds het uitgangspunt. Ceuppens: “Een typisch voorbeeld kan een blik motorolie zijn dat gevuld, afgesloten en aansluitend naar een overkarton moet worden getransfereerd. Ons aanbod dekt in principe die volledige cyclus.” Het eindstadium van het proces is voor ALAX  Automation zo een keurig gestapelde, volle palet die klaar is om weggereden te worden. Doorgedreven industriële robotica vormt voor de machinebouwer dan ook een cruciaal gegeven, waarop intensief wordt ingezet. 

Ceuppens: “Het ontzorgen van onze klanten is de basis van ons succes. Het is onze taak om hen in staat te stellen op elk moment te kunnen produceren. Daarom leggen we ook een bijzondere nadruk op ons after-sales potentieel.” Dit dankzij een adequaat technisch team, dat momenteel uit elf mensen bestaat maar op termijn ongeveer verdubbeld zal worden. 

Machineontwikkeling integraal in eigen beheer.

Nieuwe horizonten

De overname door CLS iMation begin dit jaar is hieraan uiteraard niet vreemd, omdat ze de internationale groei van ALAX Automation verder zal onderbouwen. Toegang krijgen tot enkele wereldnamen in zowel de farma- als de food & beverage industrie, opent voor het Herentalse bedrijf alvast nieuwe horizonten. CLS iMation is een ervaren specialist in intralogistieke automatisatie en implementatie, en beschikt over een uitgebreid cliënteel van multinationals waarmee ALAX Automation, door onder meer het aan bieden van technische service, straks zal kunnen samenwerken. 

Ceuppens: “We blijven hoe dan ook de belangen van onze bestaande, kleinere klanten behartigen, maar dat er een verschuiving richting nieuwe sectoren met grotere spelers zit aan te komen, is zeker.” 

Michele Calabrese van CLS iMation benadrukt dan weer de meerwaarde die ALAX vanuit zijn perspectief toevoegt: “Nu ALAX Automation deel uitmaakt van CLS iMation, kunnen we maximaal inzetten op de uitbreiding van onze activiteiten in West-Europa. Personeelskosten zijn in onze regio nog steeds in stijgende lijn, waardoor automatisatie meer en meer de standaard wordt. De slagkracht van hoogtechnologische oplossingen die wij de klant dan aanbieden, maakt dat geautomatiseerde intralogistiek meer en meer als een kostenbesparende investering wordt erkend.” 

Grijper met airservo van Alax.

Betrouwbare technische partner

Voor een continue rendabiliteit moeten die automatismen uiteraard ook gewaarborgd blijven. ALAX Automation zal hierin via diverse activiteiten een sleutelrol spelen, omdat zowel het onderhoud als de technische service van elke automatische functionaliteit doorwegende factoren zijn. Michele Calabrese: ”Het bedrijf ligt geografisch heel dicht bij onze klanten, waardoor we voor veel meer efficiëntie kunnen zorgen. Ook is ALAX Automation zeer competent in robotica, voor ons toch een kerneigenschap binnen de geautomatiseerde logistiek.“ Bovendien speelt ook het taalvoordeel, dat zowat elk Belgisch bedrijf kan voorleggen. Dit alles ondersteunt de volledige organisatie van de CLS groep, omdat het impact heeft op haar internationale synergie. ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.