NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Pneumatische cobot zet nieuwe toon in wereld van robotica
Compact en performant.

Pneumatische cobot zet nieuwe toon in wereld van robotica

Tijdens de online persconferentie van ‘Festo Tech Talk: Future Forward Robotics’ op 11 mei is een volledig pneumatische cobot aan de wereld voorgesteld. De allereerste in zijn soort, waardoor Festo een brok compleet nieuw, onbewerkt technologisch terrein heeft aangesneden. Industrial Automation mocht de primeur vanop de eerste rij meebeleven. 

De robot is binnen het uur operationeel.

Dimensioneel kan je aan de cobot maar weinig superlatieven kwijt, maar de 670 mm reikwijdte bij een maximale last à 3 kg opent wel een zee aan elegante en vooral flexibele toepassingen. Met dank aan de lichte uitvoering, die afklokt op 17 kg totaalgewicht. 

“Een consequentie van onze keuze voor pneumatiek”, stelt Frank Melzer, CTO van Festo. “De directe aandrijving vanuit de gewrichten van de robot maakt dat het gewicht van onder meer overbrengingen en krachtkoppelsensoren wordt uitgespaard.” 

Bovendien kunnen de individuele structuren binnenin de robot onafhankelijk van elkaar opereren, terwijl alles toch zeer licht blijft. Tegelijker­tijd maakt pneumatiek een zeer nauwkeurige momentaansturing mogelijk, en ligt de herhaalnauwkeurigheid van de robot bij de 0.3 mm.

Dr Frank Melzer (links) en Christian Tarragona van Festo.

De vijf hoekstenen

Festo maakte het geheel aan randvoorwaarden uit de prille ontwerpfase tot machinecriteria die de cobot bij zijn officiële release in 2023 duidelijk ook commercieel op de kaart moeten zetten. Niet toevallig bevatten vier van deze vijf hoekstenen het kernwoord ‘easy’, verwijzend naar de algehele toegankelijkheid die deze nieuwe cobot moet uitstralen.

1. ASY TO MOVE 

De pneumatische cobot viseert taakpakketten binnen een flexibele productieomgeving, zoals etiketteren of het bevoorraden van diverse machines. Het toestel is makkelijk verplaatsbaar, al is lichtgewicht hier niet de enige factor, aldus Christian Tarragona, hoofd van Festo Robotics: “Een andere belangrijke troef van onze robot is de afwezigheid van een externe stuurkast; de volledige sturing werd in de sokkel geïntegreerd. “

2. ASY TO INTEGRATE 

De unit operationeel krijgen duurt ongeveer een uurtje, mits een  persluchtaansluiting en 24 volt voeding voor de elektronica voorhanden zijn. Verder worden alle standaardaansluitingen – zoals digitale I/O’s, profinet, en I/O Link – ondersteund. Ook alle voorbereidingen voor de diverse grijpertools en andere gereedschappen zijn uiteraard voorzien. ‘Plug and play’ wordt het helemaal met behulp van de bijgeleverde tablet, waarmee men de cobot kan programmeren.

3. ASY TO USE 

De programmering van de cobot loopt via Robotic Suite, een intuïtieve software die geen voorkennis op het gebied van robotica vraagt.  De software voorziet in voorgeprogrammeerde functieblokken die men makkelijk tot een programma kan samenbouwen. Bovendien maken de pneumatische aandrijvingen het mogelijk om de robotarm handmatig en zonder weerstand specifieke posities of trajecten aan te leren.  Alle acties worden simultaan als codetaal opgeslagen, waardoor het omstellen van robotfuncties bij flexibele taken heel eenvoudig wordt.

4. ESIGNED FOR ECONOMIC SUCCES 

De pneumatische cobot zal voelbaar goedkoper zijn dan een elektrische variant in dezelfde klasse. Deze prijs/prestatieverhouding moet zich vooral laten gelden in het primaire toepassingsgebied: het verwerken van kleine onderdelen met een gewicht tot 3 kg. Dit opent zo tal van mogelijkheden voor kmo’s  waar sommige processen nog handmatig gebeuren. 

5. ASY COLLABORATION 

Cobots en veiligheid: op elk moment wordt de unit intern op druk gemonitord via een veelvoud van ingebouwde sensoren. Indien bij bijvoorbeeld pick and place opdrachten een botsing ontstaat met een werknemer, zal deze druk buiten tolerantie vallen, en gaat de robot in stopmodus. De contactenergie zelf is de facto laag dankzij de pneumatische directe aandrijving van de cobot in combinatie met zijn lage gewicht. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.