NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Pneumatische manipulatoren plooien zich naar omstandigheden verpakkingsfabrikant
Twee paar handgrepen op verschillende hoogtes zorgen voor optimaal comfort in elke positie.

Pneumatische manipulatoren plooien zich naar omstandigheden verpakkingsfabrikant

Wanneer het West-Vlaamse ALLBOX in 2018, onder impuls van CEO Yves Vanquaethem, opnieuw ruimte zag voor investeringen, werd daarom eerst en vooral ingezet op de veiligheid en ergonomie van de operatoren.

ALLBOX is een onafhankelijke speler op de markt van golfkarton en produceert jaarlijks een groot volume verpakkingen voor industriële klanten groot en klein. In de overtuiging dat service het verschil maakt, behelzen de activiteiten van het West-Vlaamse bedrijf ook inzake oplages en formaten het hele spectrum. Dat alles vindt via tien verwerkingslijnen, waar kartonnen dozen bedrukt, gestanst en geplooid worden, zijn weg naar de eindklant. “Het klaarleggen van de lege palletten waarop de verpakkingen gestapeld worden, vergt van onze operatoren de nodige fysieke inspanning”, geeft productiemanager Luc Vanwettere toe. “Om dat werk veiliger en comfortabeler te doen verlopen, besloot de nieuwe bestuurder Yves Vanquaethem om hiervoor een oplossing te zoeken. Niet alleen op de productielijnen waar het prioritair was, maar meteen op allemaal.”

Maatwerk

Om de ergonomie en veiligheid van de operatoren bij het klaarleggen van palletten te verhogen, onderzocht technisch verantwoordelijke Stijn Wylin initieel drie pistes. Een oplossing met rolbruggen viel vanwege de soms beperkte plafondhoogte snel af, en ook een van de andere voorstellen met manipulatoren hield onvoldoende rekening met de beperkingen van de productiehal. “Bij Arcadel, daarentegen, werden de toestellen specifiek aan onze situatie aangepast.” “Twee concrete uitdagingen waren de soms lage beschikbare hoogte en de beperkte oppervlakte”, herinnert Thierry Reverse van Arcadel zich. “Voor productie hebben we dan ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste positie van de mani­pulatoren en de aanpassingen die nodig waren om ze optimaal te kunnen benutten. Bij de ene manipulator werd de hoogte aangepast; bij de andere kreeg de arm een andere vorm om ook in de machine te kunnen reiken; nog andere worden voor twee lijnen gebruikt. Uiteindelijk bedienen we de tien lijnen met zeven op maat gemaakte Dalmec manipulatoren – allemaal van het type Partner Equo, maar geen enkele 100% hetzelfde.”

Van links naar rechts: Stijn Wylin, Luc Vanwettere en Thierry Reverse.

Exotische palletten

Nog een uitdaging was de diversiteit aan palletten die bij ALLBOX gebruikt wordt. “Naast de standaard Europaletten wordt er ook vaak gebruik­gemaakt van wat wij ‘exoten’ noemen”, aldus Vanwettere. “Soms gaat het om palletten tot 2.000 x 1.600 mm, die doorgaans bovendien genest op stapels liggen.” Reverse: “Het verplaatsen en draaien van die uitzonderlijke formaten vereiste inderdaad wat aanpassingen. Zo hebben we ervoor gezorgd dat de grijpvorken wanneer nodig eenvoudig aan het formaat van de palletten aangepast kunnen worden. Dat werd in de Dalmec productiefaciliteit in Italië allemaal uitvoerig getest, met palletten die ALLBOX ons zelf bezorgde. Op die manier konden we alles op voorhand perfect afstellen.”

Nauwe betrokkenheid

Begin april werden de manipulatoren bij ALLBOX gemonteerd. Wylin: “Dat gebeurde zonder dat de productie stilgelegd moest worden, en op één werkdag hadden al onze operatoren de nodige opleiding ontvangen. Inmiddels gaan ze er vlot mee aan de slag.” De positieve respons is volgens Wylin ook toe te schrijven aan de nauwe betrokkenheid van de operatoren. “Al vroeg in het project ben ik samen met een operator naar de Arcadel showroom getrokken. Het feit dat we daar een vergelijkbaar toestel konden vastnemen en uitproberen, heeft het draagvlak meteen enorm vergroot. Dat heeft de operator vervolgens op zijn collega’s overgedragen. Ze beseften immers dat hun werk veiliger en minder belastend zou worden. Dat ondervinden ze nu elke dag.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.