NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Proactief meedenken maakt machine flexibeler, betrouwbaarder, veiliger en ecologischer

Proactief meedenken maakt machine flexibeler, betrouwbaarder, veiliger en ecologischer

Innovatieve machines ontwerpen en bouwen op maat: al meer dan zestig jaar maakt Matthys Group uit Waregem hiervan zijn specialiteit. In die tijd timmerde het bedrijf aan een stevige internationale reputatie voor kwaliteit en oplossingsgerichtheid. De vernieuwde M-WARP, een sectionele scheermachine met Siemens onderdelen, is daarvan het meest recente voorbeeld.

“Eindklanten vragen steeds vaker naar gepersonaliseerde producten op maat, en die trend is ook bij ons voelbaar”, vertelt Herman De Roek, sales en operations manager bij Motiv, de robotica- en automatiseringsdochter van Matthys Group. “Zo moeten onze machines vandaag geschikt zijn voor verschillende soorten producten, en liggen de eisen op vlak van flexibiliteit, betrouwbaarheid en capaciteit een pak hoger. Onze machines worden, in nauw overleg, telkens afgestemd op de specifieke wensen van de klant. Vandaar onze baseline: ‘Changing ideas into machines’.”

Vernieuwde M-WARP

De Roek is, samen met projectingenieur Marc Vanhevel, één van de stuwende krachten achter de M-WARP: een geavanceerde sectionele scheermachine die recent een grondige upgrade kreeg. “Omdat sectionele scheermachines kleine runs toelaten en de mogelijkheden qua garen heel breed zijn, zijn ze bij heel wat fabrikanten in trek”, zegt Vanhevel. “Daarom hebben we in 2016 besloten om de M-WARP verder te verbeteren: het moest allemaal nog flexibeler, nog betrouwbaarder, nog veiliger, en liefst ook ecologischer. Zo willen we nog beter aan behoeften van onze klanten voldoen.” Om de beoogde verbeteringen door te voeren, schreven Vanhevel en De Roek verschillende technologieleveranciers aan. De Roek: “Van bij het begin waren we op zoek naar een partner die ons het totaalplaatje kon aanbieden, van voeding, over motoren tot veiligheid en connectiviteit. We willen namelijk liefst met zo weinig mogelijk leveranciers werken, zodat er een gevoel is van gedeelde verantwoordelijkheid. Siemens had alle materialen in huis én de expertise die we zochten. Bovendien hebben ze een wereldwijd netwerk, zodat onze klanten overal ter wereld snel bij hen terechtkunnen.”

De future-proof SIMATIC PC-based controllers laten toe om third-party applicaties op de M-WARP te integreren.

 

Connectiviteit en compatibiliteit

“Het is belangrijk voor ons dat we onze klanten een hoog niveau van service kunnen bieden”, legt De Roek uit. “Daarom hebben we gekozen voor één diagnosenetwerk dat remote service toelaat: een soort van zenuwstelsel voor de machine. Op die manier kan de klant erop vertrouwen dat zijn machine overal ter wereld gemonitord kan worden.” Bij de keuze van de netwerkcontrollers werd tevens rekening gehouden met connectiviteit en compatibiliteit aan de klantenzijde. “Meer en meer krijgen we de vraag van klanten om de mogelijkheid te integreren om applicaties van derden toe te voegen. Siemens SIMATIC PC-based controllers slagen niet alleen hierin, ze zorgen er ook voor dat je probleemloos nieuwe technologieën kan aansluiten op de bestaande machine.”

Betrouwbaarheid en veiligheid

Dat betrouwbaarheid belangrijk is bij sectioneel scheren, is een understatement. “Wanneer bij het overbomen van duizenden draden de motor blokkeert, dan is die batch verloren”, zegt Vanhevel. Om dat te vermijden, voorzag het team onder meer Siemens SITOP voedingen met bufferbatterijen. Ook deze voedingen zijn aangesloten op het netwerk, maar de diagnose van de machine is niet afhankelijk van de stabiliteit van het net. De Roek: “De buffer zorgt ervoor dat het
systeem live blijft, ook als de stroom uitvalt. Zo vermijd je onstabiel gedrag, dat kan resulteren in kritische fouten en onveilige situaties. Om de veiligheid verder te garanderen, hebben we bovendien gekozen om de hoogst mogelijke veiligheidstandaard toe te passen.”

Vandaag zijn zo’n veertig M-WARP toestellen up-and-running, bij klanten van Mexico tot Vietnam.
(Beeld: Alain Pierot)

 

Energierecuperatie bij afremmen

Een minder voor de hand liggende vraag: hoe combineer je nu die flexibiliteit en betrouwbaarheid met energie-efficiëntie? “Bij het afremmen van de machine gaat ongelofelijk veel energie verloren”, zegt Vanhevel. “Siemens SINAMICS frequentieregelaars zijn uitermate geschikt voor energierecuperatie: de nieuwste versie van de M-WARP is in staat om het maximum aan energie te recupereren tijdens het afremmen.”

Aan WARP-speed rond de wereld

Vandaag zijn zo’n veertig M-WARP toestellen up-and-running, bij klanten van Mexico tot Vietnam. Aan het succesverhaal lijkt voorlopig geen eind te komen: momenteel wordt er bij Matthys Group aan vijf eenheden tegelijk gewerkt. “Tijdens dit proces is het voor ons belangrijk dat we een partner hebben die een totaalpakket kan bieden, en die altijd klaar staat om de nodige ondersteuning te bieden, voor ons en onze klanten. Een van de basisprincipes van Matthys Group is dat we proactief meedenken met onze klanten. Dat verwachten we ook van onze leveranciers”, besluit De Roek.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.