Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Motion, Gears & DrivesProductinformatie

PROFIsafe-module: Extra veiligheid

5 augustus 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De functionele veiligheid van installaties en machines is van cruciaal belang in de productie. De NORD SK TU4-PNS optionele module van NORD DRIVESYSTEMS ondersteunt de eenvoudige implementatie van veilige responsen. In combinatie met een safety-plc communiceert de aandrijfelektronica betrouwbaar via PROFIsafe over het bestaande PROFINET.

Functionele veiligheid wordt steeds belangrijker als fundamenteel onderdeel van het moderne machine- en installatieontwerp en is een essentieel aspect van de aandrijfsystemen van NORD. Momenteel levert NORD DRIVESYSTEMS frequentieregelaars met geïntegreerde STO en SS1. De aandrijfspecialist biedt met de SK TU4-PNS PROFIsafe-module fail-safe communicatie en veilige bewegingsfuncties conform IEC 61800-5. Functies zoals SLS (Safety Limited Speed), SSR (Safe Speed Range), SDI (Safe Direction), SOS (Safe Operation Stop) en SSM (Safe Speed Monitor) kunnen worden geïntegreerd en zorgen zo voor uitbreiding van de veilige stopfuncties van de aandrijvingen. Hiermee levert de PROFIsafe- interfacemodule volledige veiligheid bij een betrouwbare werking van fabrieksinstallaties en machines.

Betrouwbare communicatie van veiligheidsrelevante data

PROFIsafe is ’s werelds toonaangevende en algemeen gebruikte technologie voor veiligheidstoepassingen voor productie- en procesautomatisering. Met SIL3 en PLe (Performance Level e) categorie 4 voldoet het fail-safe communicatieprotocol aan de strengste veiligheidseisen. De PROFIsafe fail-safe PROFINET- protocol uitbreiding maakt het mogelijk om standaard en fail-safe informatie met geïntegreerde functionele veiligheid via één netwerkkabel tussen hoger-niveau machines of het fabrieksbesturingssysteem en de NORD-aandrijvingen uit te wisselen. Het wegvallen van de conventionele bekabelde veiligheidstechniek reduceert de bekabeling en verlaagt zo de kosten. Bovendien maakt het netwerken via PROFIsafe uitgebreide veiligheidsrelevante machinedata toegankelijk en wereldwijd beschikbaar.

Aandrijvingen veilig bedienen

De PROFIsafe-businterface SK TU4-PNS bewaakt de veilige naleving van de grenswaarden en biedt veilige in- en uitgangen. Als een grenswaarde wordt overschreden of onderschreden, schakelt de businterface over naar een veilige toestand. De spanning van alle uitgangen wordt losgekoppeld, de ingangsinformatie wordt gereset en naar de overkoepelende fail-safe besturing verzonden. Dit is essentieel voor het gebruik van de PROFIsafe-module.

De integratie van veiligheidsfuncties in de aandrijving biedt vele voordelen ten opzichte van een aandrijfoplossing met discrete veiligheidstechniek. Er is minder inbouwruimte nodig, het aantal externe veiligheidscomponenten is kleiner en het systeem is modulair schaalbaar. De hoeveelheid bekabeling wordt tot een minimum beperkt, omdat er alleen nog een netwerkkabel nodig is. Een ander voordeel is de wereldwijde beschikbaarheid van de veiligheidsgerelateerde machinedata.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Industrial Automation? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details