NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Rekenkracht in de wolken cruciaal in slimme fabriek

Rekenkracht in de wolken cruciaal in slimme fabriek

In ons dagelijks leven zijn we gewoon geworden aan gebruiksgemak. Onze smartphones hebben dat binnen handbereik gebracht. Een simpel voorbeeld: foto’s krijgen automatisch een online back-up zodat ze niet verloren kunnen gaan en ze voor elk medium toegankelijk zijn. We kunnen ze zelfs delen met familie of vrienden. En zolang we over onze stem beschikken, kunnen we dankzij Siri en Alexa antwoord krijgen op elke vraag die we stellen. Dit zijn stuk voor stuk clouddiensten waar we gebruik van maken zonder er echt bij stil te staan en zonder dat we kunnen uitleggen wat de cloud nu precies. Met de belofte van IoT, zullen de technologieën die hierachter schuil gaan ook meer en meer in een industriële omgeving terechtkomen. De wolken en hun rekenkracht zullen in de toekomst een cruciale bouwsteen vormen om slimme fabrieken optimaal te ontwerpen en aan te sturen.

Werken in de cloud, wat houdt dat nu eigenlijk in? Er is geen vaste definitie. Het refereert bijvoorbeeld naar een IT-concept waarbij grondstoffen (verwerkingsvermogen, opslag, applicaties, data …) in real-time via het internet worden doorgegeven aan het management of aan de facturatiedienst. Op basis van de vraag kan men dan productiemiddelen en diensten aanleveren op een schaalbare manier. Een cruciaal element hierin is het laagje virtualisering dat de hardware van de toepassingen scheidt. In feite kan men stellen dat werken in de cloud neerkomt op de industrialisering van IT-diensten. Quasi ongelimiteerde hulpmiddelen kunnen voor een quasi ongelimiteerd aantal gebruikers ingezet worden. Het resultaat? Een flinke kostenbesparing. Want kmo’s krijgen op deze manier toegang tot een graad van rekenkracht en data-analyse die voorheen het voorrecht was van grote bedrijven. Het verzamelen en het systematisch analyseren van grote volumes aan data over een langere periode opent mogelijkheden voor nieuwe businessmodellen. Dit wordt nog verder in de hand gewerkt door de dalende prijzen voor datatransfers, de groeiende bandbreedtes, goedkopere sensoren en de digitalisering van productiefaciliteiten.

Wat wil de klant aangeboden krijgen?
Een enkele sensor die digitale signalen uitstuurt is nog geen Industrie 4.0. Een PLC via Ethernet verbinden met een internetrouter is ook nog geen Industrie 4.0. Dit is louter de technische grondlaag. Industrie 4.0 draait om digitalisering en netwerken waarin de introductie van diensten, productie- en businessmodellen centraal staat. Aangezien Industrie 4.0 een relatief nieuwe ontwikkeling is beschikken de meeste spelers niet over empirische gegevens en waarden om te vergelijken. Ze moeten zich een weg banen over onbekend terrein zonder oriëntatiepunten. Hoe vinden we de kortste weg van analoog, lineair zakendoen naar digitaal en platformgebaseerd zakendoen in de toekomst? Daar mag men niet alle aandacht focussen op de datastroom maar moet men ook aandacht hebben voor de keten van toegevoegde waarde. De vraag die we ons moeten stellen is niet ‘wat kan ik mijn klanten aanbieden?’, maar ‘wat wil de klant aangeboden krijgen?’. Dan moet er verder gekeken worden dan de noden van de klant, ook naar de noden van zijn klanten. Of het dan specifieke functies betreft of machines, data of diensten, de cloud kan een oplossing vormen. Data stroomt er niet één richting uit, tweerichtingsverkeer is mogelijk.

Lenze

IoT is niet denkbaar zonder de cloud. Omgekeerd ontlenen ook de meeste cloudscenario’s in minder of meerdere mate hun bestaansrecht aan IoT-concepten.

Conclusie
IoT is niet denkbaar zonder de cloud. Omgekeerd ontlenen ook de meeste cloudscenario’s in minder of meerdere mate hun bestaansrecht aan IoT-concepten. Werken in de cloud zal het aangezicht van de industrie die we nu kennen volledig veranderen. Bedrijven hebben toegang tot rekenkrachten en geheugenruimte met bijna geen limieten. Dat zal niet alleen het productieproces transformeren maar ook de relaties met leveranciers, aankopers en hun klanten. Dit deel van de digitale transformatie staat nog in zijn kinderschoenen. Bedrijven moeten begrijpen wat hun zakenpartners willen en deze wensen omzetten in hun eigen digitale diensten die gebruikmaken van het bestaande ecosysteem in aanbieding heeft.


Hoe kan werken in de cloud u toegevoegde waarde opleveren?
Wilt u zelf ook meer te weten komen over hoe u met deze principes aan de slag kunt gaan in uw productieproces? Dat kan! Lenze stelt zijn whitepaper hieromtrent gratis ter beschikking. Over elk van deze domeinen krijgt u concrete tips and tricks om uw eerste stappen in de digitale transformatie te zetten. U hoeft enkel een e-mail te sturen naar marketing.be@lenze.com om deze op eenvoudig verzoek te bekomen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.