RIELEC: Pakketten geautomatiseerd sorteren met ASi-5 - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
RIELEC: Pakketten geautomatiseerd sorteren met ASi-5
De pakketsorteerlijn RIELEC Fit Sorter kan tot 1.800 pakketten per uur sorteren.

RIELEC: Pakketten geautomatiseerd sorteren met ASi-5

De internationaal opererende onderneming RIELEC, met het hoofdkantoor in het Spaanse Valencia, ontwikkelt en realiseert sinds 2015 slimme oplossingen voor de intralogistiek, RFID-systemen voor de logistieke sector, transportsystemen, en softwareoplossingen op maat. RIELEC zet niet alleen in op de nieuwste technieken, maar ook op integratie van innovatieve technologieën zoals ASi-5.

Transportband met ledstrips en SKU-barcodescanner (voor) en RFID-technologie van CLUSTAG.

AS-Interface is vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid al lange tijd een internationaal gestandaardiseerd bedradingssysteem in de intralogistiek. De ASi-5-technologie van Bihl+Wiedemann heeft als voordeel dat machineontwerpen nog tijdens de engineeringfase te configureren en uit te breiden zijn. Bovendien zijn productieprocessen er flexibeler mee in te richten en verlopen ze sneller, omdat ze via ASi-signalen eenvoudig en naar wens in de machines te integreren zijn. Daar komt bij dat het efficiënte installatieconcept van ASi ervoor zorgt dat het monteren en demonteren van machines veel minder tijd, inspanning en materialen kost. Er zijn geen extra stekkers nodig, en de machine is eenvoudiger te programmeren en in bedrijf te stellen dan andere systemen. Onder de streep bespaart RIELEC daarmee ook op de kosten voor installatie en inbedrijfstelling.

ASi-5-motormodule BWU4246 (links) en actieve verdeler ASi-5 voor RGB-strips BWU4083 (rechts).

Tot 1.800 per uur

De pakketsorteerlijn RIELEC Fit Sorter is een toepassing waarmee tot 1.800 pakketten per uur geautomatiseerd en in korte tijd kunnen worden getransporteerd van het beginpunt naar de diverse stations. Het systeem is bijvoorbeeld toe te passen in een logistiek centrum om een groot aantal bestelwagens te beladen van pakketbezorgers met verschillende bezorggebieden. 

Een operator scant eerst de SKU-barcode van een artikel. Het systeem kent een traceercode toe aan het artikel. Met deze code wordt het pakket door de hele installatie heen tot aan zijn eindbestemming getransporteerd. Vervolgens wordt het pakket op een transportband geplaatst. ASi-5 motormodules van het type BWU4246 voor twee aangedreven rollen op 24V sturen de rollen aan die de transportband aandrijven. Zo regelen ze de snelheid en versnelling in de desbetreffende secties. Via een PROFINET-gateway BWU3862 voor ASi-5/ASi-3 wordt niet alleen het ASi-systeem bewaakt, maar kan ook het actuele spanningsbereik worden weergegeven. Om de status van het pakket ook optisch in verschillende kleuren zichtbaar te maken, zijn aan de rand van de transportbaan ledstrips verwerkt. Deze worden aangestuurd door de ASi-5 voor RGB-strips (BWU4083) van Bihl+Wiedemann. 

Hoofdkantoor van RIELEC in Valencia, Spanje.

Het is niet zo dat een pakket alleen via de SKU-barcode wordt gevolgd. RIELEC gebruikt ook RFID-technologie van CLUSTAG voor een RFID-verificatie. Daarmee kunnen verkeerd gecodeerde etiketten worden opgespoord en gecorrigeerd. Zo wordt de kans op fouten geminimaliseerd. Aangezien het systeem nieuwe gegevens in real-time ontvangt, wordt de productiviteit van de toepassing nog eens aanzienlijk vergroot. 

Het pakket komt vervolgens op een tweede transportband, met een groot aantal afvoerpunten. Bij elk van deze afvoerpunten zijn optische sensoren en pneumatische actuatoren geïnstalleerd om het pakket op een rollenbaan uit te werpen. Al deze sensoren en actuatoren langs de transportbanen zijn aangesloten op zelf-configurerende ASi-5 modules BWU4231 van Bihl+Wiedemann voor 16 digitale I/O-signalen. Hiermee kunnen alle gegevens die de RIELEC Fit Sorter nodig heeft, worden geregistreerd. Dit zorgt ervoor dat het pakket op het juiste punt wordt uitgeworpen. Nadat het pakket is uitgeworpen, wordt het via een rollenbaan naar de eindbestemming getransporteerd.

Pakket uitwerpen met behulp van pneumatische actuatoren.

Veiligheid

ASi wordt bij de RIELEC Fit Sorter niet alleen toegepast voor de transporttechniek en het pneumatisch systeem, maar ook voor de veiligheidstechniek. Het is namelijk van belang dat de bedieningsstations veilig en permanent inzetbaar zijn. Hiervoor zijn veilige signalen nodig. Om deze reden worden er actieve verdelers ASi Safety van het type BWU3599 gebruikt waarmee veiligheidsapplicaties tot SIL3/PLe kunnen worden geïmplementeerd.

Het centrale element van de ASi-technologie in de RIELEC Fit Sorter is de PROFINET-gateway BWU3862 voor ASi-5/ASi-3 met geïntegreerde veiligheidsmonitor van Bihl+Wiedemann. Deze gateway verzamelt de proces- en diagnosegegevens van de nodes in het netwerk en stuurt alle gegevens die voor de besturing van belang zijn naar de PLC om te worden verwerkt. De gateway kan ook een deel van de besturingstaken op zich nemen en zo de PLC ontlasten. Bovendien kan de gateway via de geïntegreerde OPC UA-server gegevens doorgeven aan een cloud, een SCADA of een ERP-systeem, en daardoor bijvoorbeeld aan Industrie 4.0-applicaties. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.