NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Roadshow toont hoe nieuwe grijpers het verschil maken
De bezoekers van de roadshow konden zelf uitgebreid de EGK aan het werk zien in een demotoepassing.

Roadshow toont hoe nieuwe grijpers het verschil maken

Robotiseren is voor elk maakbedrijf een interessante en vandaag zeker ook betaalbare optie. Zelfs als er alleen maar kleine series op de planning staan. Een evolutie die deels te danken is aan de steeds groeiende flexibiliteit van grijpers. Met zijn EGU en EGK grijpers zet SCHUNK wat dat betreft weer de standaard. Tijdens een roadshow langs zes robotleveranciers kwamen ze die graag uitgebreid voorstellen aan integratoren en eindgebruikers. De voorlaatste halte op de tournee was Stäubli in Kortrijk. Industrial Automation was erbij.

Belangrijk om aan te stippen is ook de ‘SoftGrip’ modus, waarbij geen impulskrachten optreden. Op die manier kan de EGK grijper fragiele stukken met de grootste gevoeligheid klemmen.

Stäubli begon veertig jaar geleden al met de productie van robots. Eerst met de focus op SCARA, maar intussen kan eenieder met (mobiele) robot- of cobotwensen zijn hartje ophalen in het gamma van de Zwitserse specialist. “De sterkste troef van onze robot is de gesloten structuur. Alles zit intern weggewerkt, de motor, de bekabeling…, waardoor ze ook in moeilijke omgevingen, zoals food en farma, aan de slag kunnen”, stipt Benjamin Parent aan. 

Maar een robot is uiteraard slechts één schakel in de ketting van een automatiseringsproject. “We zorgen er dan ook voor dat een flexibele, eenvoudige integratie van onze robot mogelijk is. De klant kan binnen ons gamma de juiste robot in functie van zijn toepassing en de omgeving kiezen, wij zorgen dan voor de juiste programmeertaal dankzij de kant-en-klare communicatiemogelijkheden die we ter beschikking hebben.”

Juiste elektrische grijper voor elke toepassing

En dan nog de juiste grijper, want al die top­robots verdienen uiteraard niks minder dan topgrijptechnologie. Daarom waren we hier. Mike Mayer, global key accountmanager bij de Business Unit Gripping Systems van SCHUNK, legde uit waarom de nieuwe EGU en EGK dit label verdienen. “Ze maken deel uit van een breder platform waartoe ook de EGP en ELG grijpers behoren. Elektrische grijpers die telkens vanuit dezelfde elektronica- en softwarebasis vertrekken, maar afgewerkt zijn om voor elke taak en elke toepassing de juiste keuze te vormen.”

Frank Mayer (SCHUNK): “De EGK grijper is gecertificeerd voor cleanrooms.”

Gemaakt voor gevoelige toepassingen

Dat Stäubli en zijn gesloten robots een goede match vormden, heeft ook alles te maken met de focus die de ontwerpers van de EGK grijper voor ogen hadden. Ze mikken hiermee immers op de markt van life science en elektronica, waar vaak in cleanroom omgevingen gewerkt wordt. De grijper is afgestemd om zelfs de meest delicate kleine onderdelen met een maximale procesbetrouwbaarheid te grijpen. “De grijper is gecertificeerd voor cleanrooms. Eerst en vooral omdat het om een volledig gesloten ontwerp gaat met een drietrapsafdichtingsconcept. Ook de besturing en vermogenselektronica zijn volledig geïntegreerd en afgedicht volgens IP67. 

Brede waaier aan stukken met één grijper

Daarnaast valt de EGK op door zijn veelzijdigheid en flexibiliteit. En dan hebben we het niet alleen over alle mogelijkheden die hij biedt op vlak van connectiviteit, interface en robot plug-ins. Mayer: “Met zijn lange, vrij programmeerbare klemslag en de traploze instelbare grijpkracht van 20 tot 300 N, kan deze grijper een brede waaier van stukken behandelen. Belangrijk om aan te stippen is ook de ‘SoftGrip’ modus, waarbij geen impulskrachten optreden. Op die manier kan de grijper fragiele stukken met de grootste gevoeligheid grijpen.”

Benjamin Parent (Stäubli): “De sterkste troef van onze robot is de gesloten structuur. Alles zit intern weggewerkt, de motor, de bekabeling…”

Veelzijdigheid troef

Maar daarna was het vooral tijd voor de praktijk. De bezoekers van de roadshow konden zelf uitgebreid de EGK aan het werk zien in een demotoepassing. 

“We geloven dat we met deze introducties onze klanten een nieuwe stap helpen zetten in elektrificeren en digitaliseren. Hun flexibiliteit sluit perfect aan bij de behoeftes van metaalbewerkers vandaag, die steeds vaker moeten wisselen tussen series. De veelzijdigheid van de EGK, en bij uitbreiding ook EGU grijper zorgt voor efficiëntiewinst. We zijn bijzonder trots dat we dat met onze roadshow al aan heel wat integratoren en eindgebruikers hebben kunnen tonen”, besluit een tevreden Werner De Ridder, general manager bij SCHUNK Belgium. ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.