Simulaties in de wolken - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Simulaties in de wolken
Ingenieurs maken steeds meer gebruik van simulatietools. Een tool die ingenieurs bovendien steeds vaker in de cloud gaan zoeken.

Simulaties in de wolken

Ingenieurs maken steeds meer gebruik van simulatietools. Een tool die ingenieurs bovendien steeds vaker in de cloud gaan zoeken. Modellen worden immers groter, complexer en vragen om meer rekenkracht om snel tot betrouwbare resultaten te komen. Een aantal aandachtspunten voor wie zich ook in deze wereld wil begeven.  

De voordelen van simulatie in de cloud zijn goed gedocumenteerd. Voor grote simulaties kunnen cloudoplossingen snellere draaitijden bieden tegen een lagere TCO dan het aanboren van lokale bronnen. Een goed ontworpen cloudoplossing biedt de flexibiliteit om computerresources af te stemmen op simulatiebehoeften zonder dat ingenieurs de grootte of complexiteit van modellen hoeven te beperken. Multifysische simulaties kunnen snel en grondig worden uitgevoerd, terwijl de productiviteit van technici wordt gemaximaliseerd en betere resultaten worden behaald. Hoe bedrijven het beste uit cloudgebaseerde simulatie kunnen halen, hangt af van hun toepassingsbehoeften en processen. 

Verplaats data niet (meer dan nodig)

Het is duidelijk dat er enige verplaatsing van gegevens nodig is; eindgebruikers die computerondersteund ontwerp (CAD) op hun desktop gebruiken, zullen hun CAD-bestanden naar het simulatiecentrum in de cloud moeten verplaatsen. Deze invoerbestanden zijn relatief klein, gemeten in megabytes, en het duurt meestal minder dan een minuut om ze over te brengen. De bestanden met simulatieresultaten daarentegen zijn meestal enorm – gigabytes of zelfs terabytes aan gegevens – en kunnen uren of dagen vergen om te downloaden. Het beste is te voorkomen dat gegevens vaker dan nodig worden gedownload. Zorg er in plaats daarvan voor dat de cloud zowel een reken- als een opslagoplossing is, in ieder geval voor work-in-progress gegevens. 

Veilige netwerkcommunicatie en gegevensopslag

Er schuilt heel veel IP in engineering. De beveiliging van gegevens is dus altijd een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven wanneer ze een extern cloudinitiatief willen lanceren. Pluis dit goed uit vooraleer u eraan begint. Het gaat immers om gedeelde verantwoordelijkheden tussen de cloudaanbieder, de softwareleverancier en u als gebruiker. De cloudaanbieder moet zorgen voor fysieke (gebouw) en interne netwerkbeveiliging. De afnemer moet ervoor zorgen dat het besturingssysteem (OS) is gepatcht voor beveiliging en dat de applicaties veilig zijn. De applicaties moeten sterke toegangscontroles hebben (wie heeft toegang tot wat, licentie-compliance …) met veilige netwerkbeveiliging. De onafhankelijke softwareleverancier (ISV) moet ervoor zorgen dat de softwaretoepassingen veilig zijn. Vooral cloudportalsoftware moet versleutelde gegevensoverdracht en gegevensopslag mogelijk maken.

On-premise licenties hergebruiken (of niet)

De meest gestelde vraag na gegevensbeveiliging? Kan ik in de cloud licenties gebruiken die al on-premise bestaan? Dit geeft klanten de mogelijkheid om hun infrastructuur naar de cloud te migreren zonder te hoeven beslissen hoe ze hun licentiemiddelen tussen on-premises en cloud toekennen. Met de juiste netwerkinstelling (een site-to-site VPN of een point-to-point firewallconfiguratie) kunnen de licenties die on-premise bestaan evengoed in de cloud gebruikt worden. Maar er bestaat een simpel alternatief. Verplaats licenties naar een cloud-gebaseerde licentieserver of koop meer licenties en brengen ze onder op de cloudlicentieserver. Een goede manier om te beginnen, maar het geeft niet de flexibiliteit die je krijgt als licenties worden gedeeld.

Stem uw cloud af op uw high performance computing workload

De computerbehoeften in de cloud variëren naargelang een organisatie zeer grote modellen of grote aantallen gelijktijdige simulatietaken moet simuleren, en of de toepassingen voordeel zullen halen uit de GPU-versnelling (Graphics Processing Unit). Er wordt door softwareaanbieders gewerkt aan benchmarkingstandaarden om klanten te helpen de technologie goed op hun toepassingen af te stemmen.

Begin klein, groei organisch … maar denk groot

De meest succesvolle cloudprojecten zijn het resultaat van een stapsgewijze implementatie. De mix tussen private, beheerde en publieke cloudsourcing evolueert in de loop van de tijd. Daarom is het zinvol om te beginnen met een holistische kijk op alle opties. Terwijl de meeste klanten bestaande workloads migreren naar de cloud, hebben tech start-ups een unieke kans om ‘in de cloud geboren’ te worden voor simulatie, waardoor migratie-uitdagingen verdwijnen en lichtere computerapparatuur on-premise kan volstaan.

Conclusie

Er is geen pasklare oplossing die voor iedereen fungeert als de heilige graal. Elk bedrijf legt een ander traject af naar simulatie in de cloud. Maar voor wie de overstap wil maken naar de cloud, bieden softwareleveranciers flexibele simulatieoplossingen en implementatiemodellen voor elke fase.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?