NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Standaardisatie op elk niveau in installatie is geen illusie

Standaardisatie op elk niveau in installatie is geen illusie

Wanneer de euforie van ‘het werkt’ voorbij is, volgt een lange periode van optimalisatie op vele vlakken. Hoe kan het efficiënter, goedkoper, makkelijker? Dat geldt ook voor de ontwikkelingen op het vlak van veldbussen. Standaardisatie op ‘lagere’ niveaus was al een feit, standaardisatie op hogere niveaus zoals cloudtoepassingen is andere koek. Toch bestaat daarvoor een oplossing: SMI. 

Na de vertaling van een briljant idee in werkende techniek, ontstond op het vlak van veldbussen een wildgroei aan veldbussen, bijbehorende protocollen, interfaces, connectoren, enzovoorts. Ieder bedrijf hoopte op het monopolie. Een wereld waarin iedereen alleen zijn producten zou moeten kopen omdat hij nu eenmaal de beste veldbus heeft.

Dit droomscenario bleef (natuurlijk) uit en het bewustzijn ontstond dat standaardisatie van doorslaggevend belang zou zijn om een wereld te creëren waarin iedereen kan overleven. Waarin de componenten van de vele leveranciers en ontwikkelaars op alle niveaus data kunnen uitwisselen met elkaar. Hiermee is zeker een begin gemaakt toen wereldwijd de protocollen PROFINET, EtherNet/IP en EtherCAT in gebruik werden genomen. Een begin. We zijn nog lang niet aan het einde van de droom.

IO-Link

Een volgende stap die al is gezet, betreft standaardisatie op het niveau van sensor-actuator. Voor dit laatste stukje, helemaal onderaan de besturingspiramide, is IO-Link een algemeen geaccepteerde oplossing. 

IO-Link is een bidirectioneel punt-tot-punt com­municatieprotocol dat in praktisch alle systemen is toe te passen. Een IO-Link master­gateway legt de verbinding tussen de betreffende (willekeurige) veldbus en het onderste niveau.

Tijd en moeite

Tot zover gaan we de goede kant op. Lastiger wordt het wanneer verbindingen moeten worden gelegd met hoger gelegen systemen zoals cloudtoepassingen. Hier ontbreekt voldoende standaardisatie nog om een universele verbinding met een master mogelijk te maken. Oplossingen worden nu gecreëerd middels interfaces die masterfabrikanten zelf schrijven of via IO-Link stacks. In alle gevallen kost het veel tijd en moeite om de uiteindelijk gewenste verbinding tot stand te brengen en daarmee een werkende applicatie.

Een goede oplossing voor dit probleem is de SMI: Standardized Master Interface (SMI), die in 2019 werd geïntroduceerd. Hiermee is de aansluiting van IO-masters voor alle toegangen te harmoniseren. Of het nu om besturing, veldbusprotocollen, master/device tools (PDCT) of nieuwe IT- of IIoT protocollen zoals JSON of OPC UA gaat. Het geeft gebruikers en machinebouwers de volledige toegangsrechten – onafhankelijk van fabrikant, middelen of installatielocatie van het apparaat.

Eenvoudig en alomvattend

Naast het feit dat hiermee besturingen veel eenvoudiger zijn te realiseren (van engineering tot inbedrijfstellen), biedt SMI ook de mogelijkheid om data uit alle componenten te halen die mogelijk van belang zijn voor onderhoud, storing zoeken, optimalisatie, wet- en regelgeving, energieverbruik, enzovoort. Dat betekent direct dat SMI de weg vrijmaakt naar decentralisatie, met alle bijbehorende voordelen.

Wilt u meer lezen over de achterliggende technieken die dit mogelijk maken? Download dan onze whitepaper ‘Onafhankelijkheidsverklaring met SMI’ of neem contact met ons op. Wij hebben een nieuw assortiment IO-Link devices waarin SMI standaard is geïntegreerd. Ik kom graag eens laten zien wat dit kan betekenen voor de installatie in uw machines.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.