NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Standaardiseren om te automatiseren
In TIA Portal zitten de nodige tools en bibliotheken geïntegreerd voor wie met standaardisering aan de slag wil. PLC Open bijvoorbeeld, of OMAC PACK ML, of alles wat nodig is voor een veilige encryptie.

Standaardiseren om te automatiseren

De toekomst is aan zij die de mogelijkheden al zien vooraleer ze duidelijk zijn. Het is een quote van John Sculley, die tien jaar lang aan het hoofd van Apple stond. Het beschrijft perfect het stadium waarin standaardisering zich vandaag bevindt. Hoe complexer digitalisering en automatisering worden, hoe groter de nood aan standaardiseren zal zijn. Wie er vandaag al aan begint, zal er bijzonder veel voordelen van plukken. Een traject waarin Siemens zijn klanten graag ondersteunt.

Het koopgedrag van consumenten is definitief veranderd. We willen geen producten van dertien in een dozijn meer. Neen, het moet geïndividualiseerd en het liefst ook morgen al geleverd. Een evolutie die vraagt om een industriële transformatie en een productieapparaat dat zich flexibel kan aanpassen. “Als het programmeren dan telkens van nul moet beginnen, zal die belofte steeds moeilijker waar te maken zijn. Want vandaag hebben we daarvoor misschien wel nog de juiste mensen, maar morgen zullen die steeds schaarser zijn. Door te standaardiseren kunnen we kennis beter borgen en korter op de bal spelen. We besparen tijd in engineering, indienststelling en integratie. Zo kost een marktintroductie producenten minder tijd en inspanningen”, verzekert Nawfel Bouayed, business segments manager Digital Connectivity bij Siemens. 

Orde in de chaos

Bovendien brengt standaardiseren orde in de chaos. Zeker wanneer verschillende ingenieurs samen aan grotere projecten werken. “Omdat er een gestructureerde aanpak is. Iedereen werkt in parallel, volgens dezelfde logica. Data worden uitgewisseld tussen de verschillende profielen, altijd in de juiste versie. ‘Integrated Engineering’ dus. Een ingenieur heeft nog nooit zoveel tools ter beschikking gehad als vandaag: er is edge, er is cloud, er zijn apps bij de vleet… Tools uit de IT-wereld die leuk zijn om mee te werken en wel degelijk een meerwaarde kunnen brengen, naast klassieke technologie. Op voorwaarde dat ook de volgende ingenieur er (weer) mee aan de slag kan. Door te standaardiseren kan je beide werelden combineren: de vrijheid en de creativiteit om van nieuwe technologie te proeven en het garanderen van de continuïteit van je productie door een logische, gestandaardiseerde opbouw van de programmering en de communicatieprotocollen. En dat geldt niet alleen voor eindklanten. Wie zijn integrator vraagt om op een gestandaardiseerde manier te programmeren, blijft nooit met een black box achter”, voegt Geert De Coninck, hoofd Factory Automation bij Siemens er aan toe.

Standaardiseren brengt orde in de chaos. Zeker wanneer verschillende ingenieurs samen aan grotere projecten werken.

Steeds verder in gaan

Vandaag draait standaardisering echter nog op een laag pitje in de industrie. Toch gelooft de meerderheid van de bedrijven dat het een noodzaak zal zijn in de toekomst. Om efficiënter te worden, om modulaire machines te bouwen, om productiekosten terug te dringen, maar vooral om de schaarste aan technische profielen op te vangen. “Aan standaarden geen gebrek. De richtlijnen zijn er, de technologie is er, maar de complexiteit van zo’n traject vormt de grootste drempel, samen met de durf om een sprong in het ongewisse te maken”, weet Bouayed. “Vooral de integratie van OT- en IT-standaarden is niet zo evident. Het vergt wat tijd om je de juiste manier van werken toe te eigenen. Hoe verder je er echter in gaat, hoe makkelijker het zal worden en hoe minder werk het zal vergen om programma’s aan te passen. Het eindstation? Ook de automatisering automatiseren. Code genereren rechtstreeks uit Excel bestanden, of met Technology Objects taken uitvoeren om te meten, te controleren en in beweging te zetten, of productiemachines plug-and-produce integreren in productielijnen. Alles wordt kinderspel en dan kan je de war for talent winnen.”

Al geïntegreerd in TIA Portal

Belangrijk om weten is dat standaardiseren dus geen big bang is, maar eerder een traject. “Je hoeft niet alles te standaardiseren en je hoeft ook al helemaal niet alles tegelijk te doen. Je kan het stap voor stap opbouwen”, vertelt De Coninck. In TIA Portal zitten de nodige tools en bibliotheken geïntegreerd voor wie met standaardisering aan de slag wil. PLC Open bijvoorbeeld, of OMAC PACK ML, of alles wat nodig is voor een veilige encryptie. “We proberen de standaarden kant-en-klaar voor te kauwen. Alles is getest en voorgeprogrammeerd in verschillende bibliotheken, zodat gebruikers op de juiste manier kunnen beginnen. PLC-programma’s kunnen zo rechtstreeks gegenereerd worden in plaats van geprogrammeerd. Daarnaast ondersteunen we onze klanten waar mogelijk. Zo hebben we een hele reeks “Tech Talk” gemaakt, korte video’s waarin uitgebreid wordt aangeleerd hoe je automatiseringsoplossingen gestructureerd en gestandaardiseerd kan programmeren en zo modulariseert. Zo kom je stap voor stap alles te weten over hoe je met standaardisering tijd en geld kan winnen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.