Technologisch lekkers vanop de Hannover Messe - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Technologisch lekkers vanop de Hannover Messe
Dankzij de geïntegreerde elektronica biedt de nieuwe ASI8100 stappenmotor veel toegevoegde waarde voor toepassingen zoals het aanpassen van assen in houtbewerkingsmachines.

Technologisch lekkers vanop de Hannover Messe

Machinebouwers hebben het vandaag niet onder de markt. Wie op zoek was naar manieren om door deze woelige wateren te navigeren, vond in hal negen op de Hannover Messe zijn baken. Het Beckhoff rood was van ver te herkennen, als een vuurtoren die het licht wijst naar de automatiserings- en digitaliseringstechniek van morgen.

Laten we beginnen met de cijfers. In 2023 steeg de omzet met 16% tot 1,75 miljard euro. De resolute keuze, van bij de start, om in te zetten op PC-gebaseerde automatiseringstechnologie blijkt duidelijk de juiste keuze. Een ander deel van het succesverhaal? De familiale waarden die de omgang van Beckhoff typeren, met klanten, maar ook met medewerkers. “Eens een Beckhoff, altijd een Beckhoff”, lacht Frederike Beckhoff. “Omdat we al die kennis en ervaring in eigen rangen kunnen houden en aanvullen met nieuwe ideeën van nieuwe rekruten, zijn we in staat om die revolutionaire sprongen voorwaarts in automatisering te helpen maken.” Een flink deel van de omzet, 90 miljoen vorig jaar, gaat daarom naar R&D. De komende jaren wordt het creëren van een nieuw hoofdkwartier in Verl topprioriteit. “Ingenieurs hebben het vermogen om de wereld te redden. Op onze Beckhoff Campus willen we samenwerken met klanten aan de producten en technologie van morgen.”

Dr. ing. Fabian Bause: “Gebruikers kunnen aan de hand van large language models de software gaan bevragen.”

The IPC company

Om uit te leggen wat die nieuwigheden voor dit jaar allemaal zijn, gaf Frederike het woord door aan haar broer Johannes Beckhoff. “Onze kerncompetentie was en is de IPC”, opent hij. “Door continue updates voor het hele portfolio hebben we gezorgd voor schaalbare performantie. Op die manier kunnen gebruikers, of het nu gaat om een eenvoudige toepassing of een uiterst complexe met 300 assen, altijd dezelfde TwinCAT software gebruiken, ongeacht de eisen en prestaties.” 

Laatste toevoegingen aan dat rijtje: de C6043-0090 met een MXM slot voor grafische kaarten. Deze werden speciaal ontwikkeld voor toepassingen met visie en artificiële intelligentie. “De calculatietijd kan zo met een factor tien omhoog”, rekent Johannes.

The Motion company

Ook in motoren heeft Beckhoff zich een uitstekende reputatie uitgebouwd. Twee in het oog springende nieuwkomers? De ASI8100 stappenmotor en de AM8300 servomotor. Dankzij de geïntegreerde elektronica biedt de nieuwe stappenmotor veel toegevoegde waarde voor toepassingen zoals het aanpassen van assen in houtbewerkingsmachines. Het opmerkelijke aan de AM8300 is dan weer dat hij watergekoeld wordt voor een hoge vermogensdensiteit en dynamiek. 

Bij Schirmer is intussen een machine omgevormd met -MX-System. Elf basisplaten en maar liefst 134 modules geven de machine haar functionaliteiten en extra mogelijkheden voor diagnose.

The Automation Company

Het werd eerder al aangekondigd: TwinCAT is voortaan beschikbaar voor Windows en voor Linux. Daar zijn nog twee toevoegingen bij mogelijk: Hypervisor of Container. Dan kunnen er andere besturingssystemen als een container bovenop het real-time besturingssysteem geplaatst worden. “Uitbreidingen die perfect aansluiten bij onze open filosofie en die de deur openen voor nieuwe mogelijkheden en hogere prestaties”, legt Johannes Beckhoff uit. 

Een tweede TwinCAT nieuwigheid die op veel interesse van bezoekers mocht rekenen: TwinCAT Chat. “Hiermee voegen we generative AI toe aan het engineeringsysteem. Gebruikers kunnen dan aan de hand van large language models de software gaan bevragen. We hadden al ChatGPT, intussen zijn ook Antrophic, AWS en Claude 3 toegevoegd”, praat dr. ing. Fabian Bause ons bij over de nieuwste ontwikkelingen. Toepassingen ziet hij bijvoorbeeld in het ontwerpen van de visualisatie voor de HMI. 

“Je hoeft niet bedreven te zijn in TwinCAT om dit toch heel snel te programmeren.” Hetzelfde geldt eigenlijk voor TwinCAT Machine Learning Creator. “Er zijn niet genoeg specialisten om al die machine learning modellen te trainen. Met TwinCAT Chat brengen we deze technologie nu binnen handbereik van elke ingenieur. Je hoeft enkel een gelabelde dataset in te brengen en op de knop ‘trainen’ te klikken. Het werkt al, nu is het nog een kwestie van opschalen voordat iedereen een AI-laagje aan zijn machines kan toevoegen.” 

Steeds minder schakelkasten
MX-System, begin dit jaar nog te zien op Indumation, mocht ook niet ontbreken op Hannover Messe. Deze revolutionaire manier om tot modulaire mechanische engineering te komen werd er ondersteund door voorbeelden uit de praktijk. Bij Schirmer is intussen een machine omgevormd met elf basisplaten en maar liefst 134 modules die samen de machine haar functionaliteiten geven en extra mogelijkheden voor diagnose. Deze zomer zal de technologie ook voor DC-toepassingen beschikbaar zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.