NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Top vijf technologietrends voor 2024
Generatieve artificiële intelligentie (AI) zal haar verpletterende entree nog doortrekken.

Top vijf technologietrends voor 2024

In 2023 maakte de hele wereld kennis met generatieve artificiële intelligentie. Maar welke technologieën zullen dit jaar hun stempel drukken en een bijdrage leveren aan de uitdagingen waar bedrijven vandaag voor staan? Capgemini onthulde in zijn ‘TechnoVision Top 5 Tech Trends to Watch in 2024’ naar welke technologische hapjes we reikhalzend mogen uitkijken.

Generatieve artificiële intelligentie (AI) zal haar verpletterende entree nog doortrekken. De strijd tussen de ‘grote taalmodellen’ en de techgiganten die erachter zitten zal blijven woeden in 2024. Tegelijk zal er een nood aan steeds kleinere, meer kostenefficiënte modellen ontstaan. Zij zijn de betere keuze voor installaties met een beperkte voetafdruk en verwerkingsmogelijkheden, bijvoorbeeld om in de edge te draaien of om binnen de netwerkarchitectuur van kmo’s te passen. Tweede punt op de agenda: de combinatie van generatieve AI-modellen met kennisgrafieken. Dit moet resulteren in kwalitatief meer hoogwaardige informatie. Ter ondersteuning van dit alles zullen er het komende jaar ook platformen ontstaan, zodat men ook zonder diepgaande technische expertise aan de slag kan met generatieve AI.

Waarom het belangrijk is. Deze ontwikkelingen in generatieve AI wijzen op een evolutie naar een meer toegankelijke, veelzijdige en kosteneffectieve technologie. Deze innovaties zullen organisaties in staat stellen om hun generatieve AI use cases sneller op te schalen en tegelijkertijd meer waarde op lange termijn uit de technologie te halen.

De ontwikkeling van kwantumbestendige algoritmen wordt een dringende noodzaak om de privacy en beveiliging van gegevens in de toekomst te handhaven

Kwantumtechnologie

Er is een cyberwapenwedloop die de vooruitgang in rekenkracht beantwoordt met versterkte digitale verdedigingsmechanismen. AI en Machine Learning (ML) worden bijvoorbeeld steeds vaker gebruikt om bedreigingen op te sporen. Maar er is een nieuwe bedreiging in opkomst, gedreven door de ontwikkeling van kwantumcomputing. De ontwikkeling van kwantumbestendige algoritmen wordt daarom een dringende noodzaak om de privacy en beveiliging van gegevens in de toekomst te hand­haven. In de VS zal de standaard voor ‘post-kwantum cryptografie’ (PQC) in 2024 worden uitgegeven door het National Institute of Standards and Technology. Publieke en private organisaties die leveren aan de Amerikaanse overheid, zullen moeten klaar zijn om te migreren naar PQC binnen een jaar nadat de NIST-standaarden zijn vrijgegeven. Genoeg voer voor discussie in bestuurskamers dus.

Waarom het belangrijk is. Deze opkomende verschuiving belooft de basis van cyberbeveiligingsstandaarden wereldwijd op haar kop te zetten. 

Als de meest verhandelde goederen ter wereld (vóór ruwe olie en motorvoertuigen), zijn halfgeleiders een cruciale factor voor digitale transformatie.

Halfgeleiders

Als de meest verhandelde goederen ter wereld (vóór ruwe olie en motorvoertuigen), zijn halfgeleiders een cruciale factor voor digitale transformatie. De Wet van Moore stelt dat de rekenkracht van een microchip elke twee jaar verdubbelt, terwijl de kosten halveren – maar bereikt deze theorie haar fysieke en economische grenzen? De halfgeleiderindustrie staat aan de vooravond van een transformatietijdperk. 2024 zou een evolutie van de Wet van Moore moeten laten zien, met nieuwe paradigma’s: ondanks het naderen van de absolute fysieke limiet van chipminiaturisatie, zouden chiplets doorbraken moeten zien in 3D-chipstapeling, innovaties in de materiaalkunde en nieuwe vormen van lithografie om de rekenkracht te blijven vergroten.

Waarom het belangrijk is. Er wordt een versnelde digitale transformatie verwacht in alle sectoren, mogelijk gemaakt door krachtigere verbonden objecten, van smartphones tot elektrische voertuigen, datacenters en telecom. Deze technologische doorbraken zullen weerspiegeld worden in verschuivingen in het ecosysteem van halfgeleiders zelf, met nieuwe gigafabrieken, regelgeving, bedrijfsmodellen … in 2024.

Batterijen zijn cruciaal om elektrische mobiliteit te ondersteunen en de langetermijnopslag van energie te versnellen.

Batterijen

Het verbeteren van de prestaties en het verlagen van de kosten van batterijen zijn een belangrijk aandachtspunt. Het doel is elektrische mobiliteit te ondersteunen en de langetermijnopslag van energie te versnellen, wat cruciaal is om de energietransitie naar hernieuwbare energiebronnen en slimme netwerken te versnellen. Terwijl LFP (lithiumferrofosfaat) en NMC (nikkelmangaankobalt) standaard worden voor toepassingen in elektrische voertuigen, wordt volop geëxperimenteerd met de chemie van batterijen, zoals kobaltvrije (natrium-ion) of solid-state batterijen. Deze laatste vertegenwoordigen een belangrijke verschuiving in batterijtechnologie, omdat ze een hogere energiedichtheid hebben, voor een prijs die lager zal worden dan die van traditionele batterijen. Ze verminderen ook de afhankelijkheid van materialen zoals lithium, nikkel, kobalt, zeldzame aardmineralen en grafiet, terwijl ze een langere levensduur en robuustere veiligheid beloven.

Waarom het belangrijk is. In een industrie die gedreven wordt door de strijd tegen klimaatverandering, kunnen deze opkomende ontwikkelingen een pad bieden naar meer keuzemogelijkheden voor de batterij-industrie en een duurzamer gebruik van materialen.

In 2024 zal de mensheid zich voorbereiden op een terugkeer naar de maan. De laatste ruimterace heeft de wereld gerevolutioneerd door baanbrekende innovaties te versnellen.

Ruimtevaarttechnologie

In 2024 zal de mensheid zich voorbereiden op een terugkeer naar de maan. Het nieuwe ruimtetijdperk wordt niet alleen gedreven door overheidsinstanties, maar ook door privéactoren, van start-ups tot bedrijven, en wordt ondersteund door verschillende technologieën, zoals 5G, geavanceerde satellietsystemen, big data, kwantumcomputing … In 2024 zou dit de innovatie moeten versnellen en veelbelovende technologieprojecten moeten ondersteunen op het gebied van duurzame voortstuwing van ruimtevaartuigen (elektrisch of nucleair) en nieuwe constellaties in een lage baan om de aarde voor naadloze communicatie en kwantumcryptografie.

Waarom het belangrijk is. De laatste ruimterace heeft de wereld gerevolutioneerd door baanbrekende innovaties te versnellen, zoals satelliettechnologie, gps, geïntegreerde circuits, zonne-energie en composietmaterialen. Deze terugkeer naar de sterren belooft soortgelijke revoluties op het gebied van computers, telecommunicatie en aardobservatie. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.