Turnkey oplossingen voor een slimme, efficiënte en ergonomische werkomgeving - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Turnkey oplossingen voor een slimme, efficiënte en ergonomische werkomgeving
Zware tegelpakketten tillen met een industriële INDEVA-manipulator: in vergelijking met een manuele handling voelt de operator slechts een fractie van het gewicht.

Turnkey oplossingen voor een slimme, efficiënte en ergonomische werkomgeving

RDL Engineering heeft al jaren een sterke reputatie op het vlak van automatiseringsconcepten (Automation Solutions) en hefsystemen voor goederen en voertuigen (Lifting Solutions). Vandaag gebruikt het familiebedrijf uit Izegem zijn knowhow, ervaring en drang naar innovatie om nog een stapje verder te gaan. De nieuwe divisie Smart Workflow Solutions ontwikkelt en realiseert immers in nauw overleg met de klanten totaaloplossingen op maat voor ondersteuning in een werkomgeving: slim, kostenefficiënt en ergonomisch. Daarbij staat de volledige ontzorging van de klant centraal: ontwerp, engineering, productie, installatie, inbedrijfstelling, opleiding, service en onderhoud.

Een modulaire opbouw van een logistiek werkcenter waar kits gemaakt worden.

Steeds weer inspelen op nieuwe uitdagingen

RDL Engineering bestaat bijna veertig jaar en is een gespecialiseerde producent en leverancier van productieve interne transportsystemen en automatiseringsconcepten voor de meest uiteenlopende industrietakken. In de beginjaren lag de focus op het leveren van oplossingen om goederen op de werkvloer of in het magazijn van de ene locatie naar de andere te verplaatsen. Later breidden ze dat aanbod uit met hefsystemen voor goederen, autoliften en automatiseringssystemen.

“Innovatie zit in ons DNA en zo kunnen we telkens weer inspelen op actuele trends in de markt. Zo merken we dat maakbedrijven weer vaker in Europa blijven produceren. Met onze automatiseringsoplossingen kunnen we hen helpen om de concurrentie met de lagelonenlanden aan te gaan. Verder kiest men meer en meer voor hoogbouw, voornamelijk omdat de prijzen voor gronden duurder geworden zijn. Onze hefsystemen vormen hier een ideaal hulpmiddel”, stelt Dominiek De Leersnijder, die samen met zijn broers Vincent en Xavier het levenswerk van vader Roland verder uitbouwt. “Vandaag heerst er ook een krapte aan technische geschoold personeel. In een dergelijke economische situatie zijn ziekteverzuim door bijvoorbeeld rug- of spierklachten uit den boze. Met hydraulische heftafels, de industriële INDEVA-manipulatoren en tal van andere oplossingen willen we bijdragen aan een efficiënte, veilige en ergonomische werkomgeving.”

In deze toepassing wordt een INDEVA-manipulator gecombineerd met een modulair werkstation met geïntegreerde toolwand en in de hoogte verstelbare poten.

Smart Workflow Solutions

De klanten en hun toepassingen staan centraal in alles wat RDL Engineering doet. Net om nog beter en gerichter op de problemen en vragen uit de markt te kunnen inspelen, wordt naast Automation Solutions en Lifting Solutions een derde pijler toegevoegd: Smart Workflow Solutions. Hier gebruikt de firma de eigen ervaring en die van partners om een allesomvattende totaaloplossing voor ondersteuning in de werkomgeving te bieden, perfect afgestemd op de wensen van de klant en de beschikbare ruimte. Die kan geconnecteerd zijn (al hoeft dat niet), is intelligent en kostenefficiënt, én laat toe om op een ergonomische manier te werken – één voor één aspecten die in onze huidige maatschappij enorm belangrijk zijn.

Een set op maat gemaakte mobiele heftafels voor een klant uit de automotive. Ze staan volledig op zichzelf en worden met batterijpakketten aangestuurd. Ze kunnen nu 900 kg heffen, maar kunnen verder uitgebouwd worden voor zwaardere lasten.

“Elk project begint met een wit blad en een gesprek, waarin we de klanten en hun huidige manier van werken leren kennen en meteen ook hun behoeften en vereisten voor deze specifieke toepassing ontdekken. Daarnaast lichten we vanuit RDL meteen ook onze gestructureerde werkwijze toe. Vanaf het begin worden ook goede afspraken gemaakt met de klanten en eventuele andere betrokken partijen. We kiezen bewust voor korte communicatielijnen, waardoor er doorheen het project continu overleg met de klanten is. Zo kan het originele idee ‘en cours de route’ nog gevoelig wijzigen, afhankelijk van de noden en wensen van de betrokken stakeholders,” zegt Louis Vansteenkiste van Smart Workflow Solutions. “Op basis van de briefing werken onze projectingenieurs een uiterst gedetailleerd ontwerp uit. Ze maken daarbij gebruik van bijvoorbeeld INDEVA-manipulatoren, werkstations, kanban rekken en trolleys, platformen, karakuri oplossingen (gebruik maken van zwaartekracht), rollenbanen, transportbanden, …, maar kunnen ook cobots, robots, custom made AGV’s en shuttlewagens integreren. Deze oplossingen zijn vaak een combinatie van al het bovenstaande en worden ondersteund door de nieuwste technologieën. Zo wordt 3D-printing ingezet waar traditionele productietechnieken te duur of niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld bij werkpostinrichting of maatwerk vormstukken. Ook met de procesdigitalisering, het visueel management (communicatiemiddel op de werkvloer) en lean manufacturing methodes zoals 5S kan rekening gehouden worden. Telkens weer gaat het om unieke turnkey oplossingen, waarbij we uiteraard wel onze kennis en ervaring uit vroegere projecten kunnen inzetten. Pas na goedkeuring van het concept wordt de productie opgestart. Finaal staan we ook in voor installatie en inbedrijfstelling – waaraan trouwens een uitgebreide testfase met eventuele bijsturingen voorafgaat – en service. Dat betekent dat we onze klanten zoveel mogelijk ontzorgen: van design over productie tot inbedrijfstelling, service en onderhoud.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.