NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De nieuwe Sinamics G220 frequentieomvormers zijn de eerste Sinamics aandrijvingen die deel uitmaken van de Siemens Xcelerator portfolio.

Unieke integratie van reële en digitale wereld

De Hannover Messe is het decor bij uitstek voor innovaties in automatiseringstechnologie. Een van de introducties die zeker zijn blijven hangen, is Industrial Operations X. Een open, interoperabel portfolio van Siemens voor het automatiseren en beheren van industriële productie. Het gouden tijdperk van automatiseren en digitaliseren kan nu echt beginnen.

De komende jaren zullen we nog meer moeten inzetten op automatiseringstechnologie. En daar­voor zijn volgens Cedric Neike, CEO Digital Industries, meerdere redenen. “De vergrijzing, om er maar één te noemen. In 2022 verlieten er voor het eerst meer mensen de arbeidsmarkt dan dat er bij kwamen. Daarnaast werken trends zoals de strijd tegen de klimaatopwarming en re-, near- of friendshoring deze evolutie in de hand. En daarbij moeten we ook de inflatie aanstippen: in het verleden leidde dit altijd tot meer automatisering.” 

Cedric Neike: “Met Industrial Operations X kan OT aangepast worden aan de snelheid van software.”

Naadloze samenwerking IT en OT

Maar automatisering is slechts één kant van de medaille. Ook om digitalisering kan de industrie niet heen. Neike: “De wereld houdt van IT, maar draait op OT. Wij moeten er als technologiepartner voor zorgen dat die naadloos kunnen samenwerken om de transformatie van onze industrie te versnellen. En dat voor het volledige proces: van bij de analyse en keuze van de verschillende fysieke componenten, over de volledige simulatie van de productie, tot zelfs vraagstukken over recyclage en hoe we op het einde van de rit grondstoffen kunnen terugwinnen. Dat maakt ons als Siemens tot een uitstekende partner, want we kunnen dit volledige proces helpen uitdenken.”

Industrial Operations X: kracht van IT naar OT-wereld

Een nieuw instrument in de gereedschapskist dat zijn vuurdoop kreeg op de Hannover Messe, is Industrial Operations X. Het richt zich op de integratie van geavanceerde IT-capaciteiten en beproefde methoden van software­operaties in de wereld van automatisering: low code, edge, cloud computing en artificiële intelligentie worden gecombineerd met toonaangevende automatiseringstechnologie en digitale diensten. “Als we niet automatiseren, kan de industrie hier niet blijven. We hebben nieuwe technologie nodig, nieuwe manieren om klanten adaptiever te maken. Met Industrial Operations X kunnen we voortbouwen op de meerwaarde die TIA Portal gebracht heeft in automatisering en een stap verder gaan. We brengen IT-kracht naar de OT-wereld om holistische, datagedreven ecosystemen te ontwikkelen”, aldus Neike.

Virtuele controller

Een Industrie 4.0-fabriek genereert maandelijks gemiddeld 2.200 TB aan gegevens. Industrial Operations X oplossingen maken deze data bruikbaar, bijvoorbeeld door gebruik te maken van AI-analysemogelijkheden. Onafhankelijke studies wijzen uit dat een digitaal ondersteunde fabriek tot 30% meer kan produceren. Het waarom is dus duidelijk, maar hoe kan dat concreet vorm krijgen? 

Ook op die vraag had Siemens op de Hannover Messe al zijn antwoorden klaar. Een eerste première is de virtuele Simatic S7-1500 PLC. Siemens tekent hiermee voor een volledig virtuele controller, PLC hardware-onafhankelijk, waardoor applicaties centraal kunnen worden beheerd en flexibel aangepast aan veranderende klantbehoeften. 

Automatisering programmeerbaar met IT-code

Een tweede opvallende nieuwkomer is Simatic AX. Siemens biedt IT-professionals een vertrouwde ontwikkelingsomgeving op basis van Visual Studio Code en versiebeheer via GIT en andere. De software-ingenieur kan op die manier OT programmeren zoals hij gewoon is IT te programmeren. Simatic is cloudgebaseerd en is beschikbaar als service. 

Ten slotte stelde Siemens WinCC Unified voor Industrial Edge voor, een tool om de industrial edge omgeving te visualiseren. Hiermee kan software in machines makkelijker, flexibeler en veiliger beheerd worden. Er zijn al verschillende apps beschikbaar die gericht zijn op de aankoop, voorverwerking en analyse van machine- of fabrieksdata. 

OT aangepast aan de snelheid van software

Met de lancering van Industrial Operations X maakt Siemens industriële productieprocessen meer aanpasbaar, autonoom en veerkrachtig, zodat bedrijven snel kunnen reageren op veranderingen. Zo kunnen grote en kleine klanten duurzame digitale ondernemingen worden. 

“Met Industrial Operations X kan OT aangepast worden aan de snelheid van software”, zegt Neike. “Door AI in te zetten op de werkvloer, geven we fabrikanten toegang tot de terabytes aan automatiseringsgegevens die in hun fabrieken vervat zitten, zodat ze uiteindelijk duurzamer kunnen worden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.