NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Universeel aansluitsysteem versnelt installatietijd met 80%
Doordat de uniforme specificaties eenduidig zijn vastgelegd, hoeft niemand zich zorgen te maken of kabels van de ene fabrikant aansluiten op die van een andere fabrikant.

Universeel aansluitsysteem versnelt installatietijd met 80%

Wie vaak M12-kabels installeert, heeft zich vast al eens afgevraagd of er een betrouwbaar snelaansluitsysteem bestaat dat universeel toepasbaar is en onder de meest uiteenlopende omstandigheden standhoudt. Murrelektronik beantwoordt deze vraag met een volmondig ‘ja’, met het nieuwe M12 Push-Pull snelaansluitsysteem.

​De procesautomatisering is sterk gegroeid. Daaropvolgend is ook de vraag naar M12-kabels enorm gestegen. Dit komt door een exponentiële groei van de implementatie van het aantal sensoren en actuatoren in de machines en fabrieken. M12 is daarbij de favoriete verbindingsstandaard van fabrikanten, zo blijkt. Kabelproducenten zijn daarop gesprongen met een ruim assortiment M12-kabels. Daarbij kunnen de kleur, het ontwerp en de kwaliteit sterk verschillen. Zo is het mogelijk om in veeleisende industriële omgevingen complete installaties naar wens te configureren, van schakelkast tot sensor. Populair zijn vooral voorgeconfectioneerde, volledig omspoten en vooraf geteste kabels, aangezien ze plug-and-play-oplossingen mogelijk maken. Hiermee kan de gebruiker tijd besparen en het onjuist bedraden voorkomen.

Bij M12 Push-Pull wordt de male of female connector ‘vergrendeld’ op een speciaal daarvoor bestemde aansluiting.

Kleine, compacte kabels

De M12-kabels zijn enorm populair geworden en evolueren mee met de vraag vanuit de markt. Zo zal de vraag naar kleine compacte kabels blijven groeien, door de verdergaande procesautomatisering gecombineerd met de miniaturisatie van de gebruikte componenten. De M12 blijkt hier de ideale oplossing omdat hiermee machines en systemen verzekerd zijn van zowel power, data als signalen.

Universeel aansluitsysteem

Ook de M12-connector heeft zijn ontwikkeling doorgemaakt. Nieuw is de M12 Push-Pull van Murrelektronik. Het bedrijf ontwikkelt en maakt decentrale automatiseringstechniek voor machines en installaties. Het richt zich op vier kerngebieden: stroomvoorziening, interfaces, aansluitkabels en IO-systemen. De M12 Push-Pull is een nieuw uniform systeem waarop je met een aanzienlijke tijdsbesparing M12-kabels kunt aansluiten.

Murrelektronik verwacht dat de M12 Push-Pull de nieuwe trend zal worden.

Standaardisatie

Een snelle blik op de M12-connectoren maakt duidelijk dat hun succes vooral te danken is aan standaardisatie. Doordat de uniforme specificaties eenduidig zijn vast­gelegd, hoeft niemand zich zorgen te maken of kabels van de ene fabrikant aansluiten op die van een andere fabrikant. Onafhankelijk van de kabelproducent sluiten de M12-kabels feilloos op elkaar aan. Dat maakt de gebruiker onafhankelijk van specifieke leveranciers en voorkomt dus knelpunten in de levering.

Push-pull-systeem

Het aansluiten verloopt met een push-pull-systeem. De installateur kan de kabel, die er hetzelfde uitziet als een ‘gebruikelijke’ M12, zonder gereedschap bijzonder snel monteren. Afhankelijk van het aantal kabels dat iemand monteert, kan de installatie hierdoor ongeveer 80% sneller worden uitgevoerd. De connectoren met de push-pull-aansluittechnologie zijn uitermate praktisch in installatieomgevingen waar weinig ruimte beschikbaar is.

Afhankelijk van het aantal kabels dat iemand monteert, kan de installatie ongeveer 80% sneller worden uitgevoerd.

Beschermingsgraad IP67

Bestaat het gevaar dat de snelheid ten koste gaat van de betrouwbaarheid? Nee, integendeel, stelt Murrelektronik. Bij M12 Push-Pull wordt de male of female connector ‘vergrendeld’ op een speciaal daarvoor bestemde aansluiting. De verbinding is ingestoken en vergrendeld conform beschermingsgraad IP67. De monteur hoort en ziet dat de aansluiting goed is.

M12 Push-Pull wordt nieuwe standaard

Murrelektronik verwacht dat de M12 Push-Pull de nieuwe trend zal worden. Door deze stevige impuls voor de M12-connectoren zullen deze voor veel andere applicaties de voor de hand liggende keuze worden. Daarmee begint een nieuw hoofdstuk in het succesverhaal van de M12-connectoren. ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.