Upgrade van sturingen en aandrijvingen geeft bestaande machines boost - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Upgrade van sturingen en aandrijvingen geeft bestaande machines boost
Om op vragen uit de markt in te spelen, focust Motiv ook steeds meer op turnkey robotica-oplossingen.

Upgrade van sturingen en aandrijvingen geeft bestaande machines boost

Vaak verkeren machines in productielijnen mechanisch nog in goede staat, maar zijn de sturingen en aandrijvingen fel verouderd en de wisselstukken moeilijk of niet te verkrijgen. Moet u dan investeren in een nieuwe machine? Bij Motiv zien ze een andere mogelijkheid. Deze turnkey partner in industriële automatisering en robotica ontwikkelt en produceert niet alleen oplossingen voor nieuwe machines, maar kan ook bestaande installaties upgraden. Die retrofits zorgen onder meer voor een verhoogde productiviteit, energie-efficiëntie en veiligheid.

Bestaande installaties upgraden

Bij Motiv is elk project uniek. Na een grondige analyse van de bestaande situatie en de wensen van de klant, gaat de firma aan de slag om telkens weer een geschikte oplossing te ontwerpen en te implementeren, zowel in binnen- en buitenland. Alle werkzaamheden worden in eigen beheer uitgevoerd, zonder uitdagingen uit de weg te gaan. Naast het uitwerken van nieuwe oplossingen vervangt Motiv ook verouderde sturingen, aandrijvingen en motoren in machines om die future-proof en energiezuiniger te maken en hun performantie te verhogen. Na deze upgrade staat Motiv tevens garant voor een conforme veiligheid voor operator en omgeving.

Motiv ontwikkelt en produceert oplossingen voor nieuwe machines, maar kan ook bestaande installaties upgraden – de zogenaamde retrofits.

“Zo hebben we bijvoorbeeld de profileerlijnen voor lamellen bij een fabrikant van rolluiken en rolpoorten elektrisch vernieuwd. De originele installatie was nog uitgerust met oude DC-motoren en bepaalde componenten waren ook moeilijk of zelfs helemaal niet meer verkrijgbaar. De lijnen waren opgebouwd uit afzonderlijke delen, telkens met een eigen sturing, en de bediening was onoverzichtelijk,” stelt operations & sales manager Herman De Roek. “We hebben nieuwe, compactere elektrische kasten met Siemens PLC en drives geïnstalleerd en de DC-motoren werden vervangen door energiezuinigere servomotoren. De aansturing van een volledige lijn gebeurt nu met één PLC met geïntegreerde veiligheidsfunctie. Bovendien is de nieuwe bediening intuïtief, overzichtelijk en uniform voor alle lijnen.”

Productieprocessen verder automatiseren

Om op vragen uit de markt in te spelen, focust Motiv ook steeds meer op turnkey robotica-oplossingen. “Voor industriële robots, cobots of AMR’s (Automated Mobile Robots) kiezen we voor toonaangevende merken in de industrie. We maken vaak eerst een uitgebreide analyse door middel van offline simulaties om de meest geschikte robot of cobot voor een specifieke toepassing te bepalen”, geeft Herman De Roek aan. “Naast de programmatie van de robot verzorgen we, samen met ons zusterbedrijf Matthys, eveneens de volledige integratie in het productieproces van de klant door bijvoorbeeld grijpers, transportsystemen en andere mechanische oplossingen te voorzien.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.