Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Motion, Gears & Drives

Veelzijdig toepasbaar: kleine stootdempers in lineaire modules

Foto-3-Zelfinstellende-kleine-stootdempers-van-ACE-zijn-onderho
Zelfinstellende kleine stootdempers van ACE zijn onderhoudsvrij en kunnen worden geleverd inclusief het benodigde toebehoren. (c) ACE Stoßdämpfer

Tekst | ACE Stoßdämpfer GmbH

4 mei 2023 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Bij hoge snelheden is de noodzaak om goed te kunnen remmen groot. Gebruikers van lineaire aandrijvingen kunnen daarvoor gebruikmaken van een groot aanbod aan componenten en systeemoplossingen. Zo zijn er hydraulische dempingselementen zoals kleine stootdempers voor veeleisende toepassingen. Ook bestaan er voordeligere alternatieven wanneer het niet aankomt op het nauwkeurig stoppen van massa’s, bijvoorbeeld in de vorm van structuurdempers. Voor bijna alle toepassingen en elk budget is er een passende oplossing, zodat ook de snelste processen zonder storingen verlopen. Een praktijkvoorbeeld van ACE Stoßdämpfer GmbH verduidelijkt dit. 

Kleine stootdempers zijn ondanks hun geringe afmetingen technisch ingewikkelde producten. Ze optimaliseren machines betrouwbaar en effectief door bewegende massa’s snel en zonder schade af te remmen. Als een bewegende massa de stootdemper raakt, zet de zuiger de olie in de drukhuls in beweging. De olie wordt door de smooropeningen gedrukt, waardoor de toegevoerde energie in warmte wordt omgezet. 

Pneumatische module LM3van zipatec als compacte eenheid met geleidingsrail, slede, eindplaten en hydraulische demping van ACE. (c) zipatec

Afhankelijk van de toepassing zijn de smooropeningen zodanig verdeeld, dat de massa met een constante dempingskracht wordt afgeremd en de kinetische energie dus gelijkmatig over de hele slaglengte wordt opgenomen. De hydraulische druk blijft tijdens de hele remweg nagenoeg constant. De constante lineaire karakteristiek gaat gepaard met een zo gering mogelijke belasting van de machine. Door snel en voorzichtig af te remmen, zonder terugslageffecten, kunnen machines sneller werken en zijn daarmee productiever. Bijkomend positief effect is dat er sprake is van veel minder geluidsoverlast en een lichtere constructie toereikend is.

Een voorbeeld hiervan zijn de pneumatische modules van zipatec Montagetechnik GmbH & Co. KG in Kalchreuth, vlak bij Neurenberg, waar dergelijke machineonderdelen verantwoordelijk zijn voor het afremmen. In overleg met de klant bepaalt zipatec hoe de te versnellen of af te remmen massa zich binnen een bepaald tijdsbestek moet gedragen. 

Vervolgens worden de lineaire eenheden hierop aangepast. Ze kunnen op verschillende plekken worden gemonteerd en de toevoer van perslucht kan variabel worden geregeld. Het gebruik van voorgespannen kruisrolgeleidingen in geharde prismageleidingen zorgt voor honderd procent speling en een lange levensduur. Doordat de geleidingsrail, slede en eindplaten een eenheid vormen, is een hoge stijfheid bij een slag tot 100 mm en bij een maximale belasting van 700 N gegarandeerd. Speciaal voor deze taken biedt zipatec zijn klanten de lineaire module LM35, een compacte maar complete oplossing bestaande uit een geleiderail, slede, eindplaten en demping. De modules kunnen eenvoudig in constructies worden geïntegreerd en het aanpassen van de slaglengte is zo eenvoudig, dat veel klanten dit op locatie zelf doen. 

Kleine stootdempers van ACE zijn gemakkelijk te integreren in lineaire modules. (c) zipatec Montagetechnik GmbH & Co. KG

Kleine krachtpatsers

Het remproces bij de handling wordt in ver­gelijkbare modules vaak met behulp van pneumatiek geregeld. In dit geval zijn er echter hydraulische kleine stootdempers geïntegreerd om het afremmen van de modules voordeliger en het gedrag beter voorspelbaar te maken. Want tegenover de eenmalige investering bij de aanschaf van stootdempers staan besparingen van vaak duizenden euro’s, vergeleken met een pneumatische oplossing. 

Op de lange termijn zijn gebruikers met een stootdemper namelijk voordeliger uit. De besparingen zijn onder meer te danken aan het feit dat de massa’s dankzij stootdempers kunnen worden verplaatst met de kleinst mogelijke pneumatische cilinder, waardoor kleinere ventielen kunnen worden gebruikt en er minder onderhoud nodig is. Bovendien is er minder perslucht nodig en daalt het stroomverbruik. 

In dit voorbeeld nemen kleine stootdempers van het type MC30EUM van ACE deze taak op zich. Met behulp van de online calculatietools op www.ace-ace.nl, een eigen CAD-programma en aanvullende tests die samen met ACE zijn uitgevoerd, koos zipatec voor de zelfinstellende en onderhoudsvrije dempingselementen. Met een slag van 8 mm en een energieopname van 3,5 Nm per slag zijn ze prima in staat om per uur een energie van 5.600 Nm op te nemen. De kleine krachtpatsers zijn in uitgeschoven toestand slechts 54 mm lang en wegen slechts 10 gram, en kunnen dankzij een M8x1-schroefdraad probleemloos in bijna elke constructie worden geïntegreerd. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Freddy Fierens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details