NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Veiligheidsbumpers, -matten en -lijsten: als maatwerk de standaard is
Veiligheidsbumpers serviceplatform Airbus.

Veiligheidsbumpers, -matten en -lijsten: als maatwerk de standaard is

Veiligheidsmatten, veiligheidslijsten en veiligheidsbumpers werken met indrukgevoelige sensoren die bediend worden door indrukking van een lichaamsdeel. Met het redundante systeem inclusief draadbreukdetectie kunnen situaties tot het op één na hoogste veiligheidsniveau (PL d) beveiligd worden. Bij Inrato International bestaat geen vaste productuitvoering of vaste maat, bij Inrato is maatwerk de standaard. 

Veiligheidsbumpers zijn een oplossing als aanrijdingbeveiliging tussen medewerkers en AGV’s, bestuurderloze transportvoertuigen, traversewagens, pallettrucks en andere aangedreven voertuigen met een remweg van enkele centimeters. De bumper voorkomt bij een aanrijding letsel door de kinetische energie op te nemen, en stopt het voertuig zodat een persoon bij een calamiteit niet vooruitgeduwd wordt.  

Veiligheidslijst tegen knelbeveiliging

U-vorm

Bij traversewagens en voertuigen die een vaste route rijden is het mogelijk om rijpaden en looppaden te scheiden, bij zelfrijdende voertuigen kan dit niet. Een laserscanner scant weliswaar enkele meters vooruit, maar een medewerker kan toch ineens oversteken net voor de AGV, waardoor toch een botsing plaatsvindt. Ook schade aan AGV’s is tegenwoordig een issue. Een laserscanner ‘ziet’ alleen een smalle baan, terwijl een veiligheidsbumper een groter detectieveld biedt, ook bij een aanrijding met een object.

Voor zelfrijdende voertuigen die bochten maken levert Inrato bumpers uit één stuk die ook de hoeken beveiligen: een U-vorm, zodat een botsing bij een afslaande beweging ook gedetecteerd wordt. De maatvoering van het voertuig is leidend, de afmetingen en diepte van de bumper worden op het voertuig aangepast. Elke oplossing is custom made, waarbij het gatenpatroon van het frame en de kabelpositie ook door de OEM bepaald kunnen worden.    

Veiligheidsmat met aluminium beschermcover

Combinatie mogelijk

Om elke aanrijding te voorkomen en letsel te verminderen, is een combinatie van laserscanner en veiligheidsbumper mogelijk. In de bumpers kunnen eveneens uitsparingen gemaakt worden voor de laserscanner. Doordat Inrato International zowel bumpers als veiligheidslaserscanners levert, kan een combinatie als totaaloplossing worden aangeboden. 

In vochtige buitentoepassingen zijn IP65 bumpers leverbaar en voor explosiegevoelige omgevingen zijn er ATEX uitvoeringen; ook hierin is maatwerk de standaard. 

Toepassingen:

 • Aanrijdingsbeveiliging op zelfrijdende voertuigen
 • Aanrijdingsbeveiliging framekop bij productie­machines

Kenmerken:

 • aanrijdingsbeveiliging tot SIL 2 / PL d
 • Altijd maatwerk, alle maten leverbaar
 • Waterdichte en ATEX versie leverbaar 
Veiligheidsmat met signaalkleur

Veiligheidsmatten

Veiligheidsmatten worden gebruikt als doorloopbeveiliging om zones rondom machines te beveiligen. Als iemand op de veiligheidsmat stapt, schakelt deze direct de machine af, waardoor een ongeval wordt voorkomen.

Leverbaar rechthoekig of vierkant, met schuine kant of uitsparing, zodat de mat exact aansluit. Naast zwart zijn de matten in geel, rood en blauw PVC leverbaar, met de beschermcover ook toepasbaar bij scherpe of hete delen. Hierdoor kan men zelfs met een heftruck over de matten rijden zonder deze te beschadigen.  

Meer zonedetectiematten met twee zones heeft Inrato al tientallen keren geleverd als sas bij veiligheidssluizen. De betrouwbaarheid gecombineerd met maatwerk zorgt voor een exacte aansluiting op elke veiligheidssluis.   

Toepassingen:

 • Inloopbeveiliging rondom productiemachines
 • Toegangsbeveiliging bij veiligheidssluizen
 • Inbraakgevoelige mat bij beveiligingsinstallaties

Kenmerken:

 • Inloopbeveiliging tot SIL 2 / PL d
 • Afwijkende vormen en maten leverbaar
 • Levering compleet met profielen en aansluitkabels

Veiligheidslijsten

Veiligheidslijsten worden gebruikt om knelgevaar van lichaamsdelen in vaste machinedelen te voorkomen. Een flexibel smal profiel met luchtkamers en sensoren dat, voordat een hand of vinger bekneld raakt, de beweging middels een noodstop afschakelt en daarmee letsel voorkomt.  

De omgeving en naloop van de beweging bepalen het model veiligheidslijst, waarbij elke lengte op maat geleverd wordt met montageprofielen. Met connectoren wordt tijd bespaard om hoekverbindingen door te lussen, er volgt dan bij meerdere lijsten slechts één kabel naar de besturingskast.       

Toepassingen:

 • Inklembeveiliging machinekappen en zwenkende delen
 • Knelbeveiliging dichtschuivende delen  
 • Zijkant aanrijdingsbeveiliging AGV’s

Kenmerken:

 • Inklembeveiliging tot Performance level Pld en SIL2
 • Veiligheidslijsten zijn doorlusbaar in serie op een enkel failsafe relais
 • Levering compleet met montageprofiel en aansluitkabel(s)  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.