Visualisering is het visitekaartje van uw machine - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Visualisering is het visitekaartje van uw machine
Intuïtieve begeleiding, mobiele toegang tot applicaties, multitouch functionaliteit … dat is wat operatoren verwachten van machines vandaag.

Visualisering is het visitekaartje van uw machine

Eindgebruikers zoeken dezelfde beleving als ze kennen van hun smartphone. Dat heeft van visualisering een belangrijk element gemaakt om je als machinebouwer te onderscheiden. Met de nieuwe tools die Lenze op de markt zet, hoeft u heus geen webontwikkelaar of designer in huis te hebben. De kant-en-klare controls en templates stellen u staat om snel werk te maken van een eigen stijl.

Jurgen Rijkers: Visualisering is het toegangspunt tot de machine. Hoe beter je dat in orde hebt, hoe sneller eventuele storingen geïdentificeerd of voorkomen worden.’

Intuïtieve begeleiding, mobiele toegang tot applicaties, multitouch functionaliteit … dat is wat operatoren verwachten van machines vandaag. “Een evolutie die vooral gedreven wordt door de consumentenmarkt, want de machines hebben nog steeds dezelfde functionaliteiten. Alleen krijg je meer mogelijkheden in visualisering om aan die verwachtingen tegemoet te komen. Bij de focus op functionaliteit is er nu een focus op design gekomen. Maar werk maken van visualisering biedt nog voordelen. Visualisering is in feite het toegangspunt tot de machine. Hoe beter je dat in orde hebt, hoe sneller de operator er mee aan de slag zal zijn en hoe sneller eventuele storingen geïdentificeerd of voorkomen worden. Visualisering draagt dus wel degelijk bij tot een betere beschikbaarheid van de machine. Daarnaast is het een integraal onderdeel geworden van de bedrijfsidentiteit, een manier om je te onderscheiden op de markt. Noem het gerust het visitekaartje van een machine”, legt global head of system engineering Jurgen Rijkers uit.

Jannis Pille: “Wat deze toepassing zo bijzonder maakt is dat een machinebouwer geen speciaal opgeleide webontwikkelaar nodig heeft.”

Webtechnologie voor gebruiksgemak

Maar wat moet een moderne visualisering dan allemaal kunnen. Product Manager Automation Systems Jannis Pille: “Ook deze trends sluiten naadloos aan bij de consumentenmarkt: een responsief ontwerp, vingerbediening, swipen … het heeft allemaal te maken met het gebruiksgemak dat je kent van consumenten devices als je smartphone.” Om deze mogelijkheden te realiseren en er tegelijk voor te zorgen dat de keuzes die machinebouwers ook toekomstbestendig zijn, kiest Lenze resoluut voor webtechnologie. Met FAST UI Runtime op de Lenze controller C520 of C550 krijgen gebruikers de nodige werkkracht om naast de PLC-besturing ook de communicatie van de visualisatiegegevens probleemloos te beheren. “Het grote voordeel van webtechnologie is dat je enkel een browser nodig hebt. Je hoeft geen eigen app te ontwikkelen, je kan gewoon via gelijk welk medium toegang krijgen. Dat is een grote plus bij bijvoorbeeld foutdiagnose. Je kan de tablet meenemen naar de andere kant van de machine om te kijken wat er gaande is. Visualisering is met webtechnologie bovendien met de Lenze tool makkelijker te realiseren omdat de webontwikkelaar niet nodig is. Daarbij is de tool vooral eenvoudig in gebruik voor de gebruiker. Dat dit ook alweer aansluit bij wat er beweegt in de consumentenmarkt, maakt dat gebruikers verzekerd zijn van de nodige innovaties. Want er gebeurt momenteel heel veel in deze wereld.”

Met FAST UI Runtime op de Lenze controller C520 of C550 krijgen gebruikers de nodige werkkracht om naast de PLC-besturing ook de communicatie van de visualisatiegegevens probleemloos te beheren.

Visualisering zo ontworpen

Ook bij het R&D-team van Lenze overigens. Zij lanceerden de EASY UI Designer, een toepassing voor Windows computers met kant-en-klare bedieningselementen en templates voor complete pagina’s. “Nieuwe technologie voor een nieuw tijdperk, vat Pille samen. “Wat deze toepassing zo bijzonder maakt is dat een machinebouwer geen speciaal opgeleide webontwikkelaar nodig heeft om een spik-en-span visualisering af te leveren. Ze kunnen gewoon hun eigen invulling geven aan de templates die onze designers ontwikkeld hebben. Het enige wat ze nog moeten doen is parametriseren en configureren. Zelfs met standaardtemplates kunnen zo eigentijdse, gepersonaliseerde en gebruiksvriendelijke visualiseringsoplossingen afgeleverd worden. Maar ook meer geavanceerde gebruikers kunnen er mee aan de slag om de lat nog dat tikkeltje hoger te leggen.” Lenze helpt machinebouwers op die manier meer onderscheidend vermogen te bieden en tegelijk de time-to-market korter te maken. “De eerste indrukken zijn alvast heel positief. De gebruikers die er al mee aan de slag zijn verwelkomen de flexibiliteit van de webtechnologie en zijn overtuigd van onze stijl en sjablonen. Nog meer templates en functionaliteiten staan dan ook op het lijstje dit jaar, zodat we onze klanten kunnen ondersteunen om betere machines te maken”, besluit Rijkers

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.