Vullen op afroep - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Vullen op afroep

Vullen op afroep

De generatie van digital natives die op ons afkomt drukt graag zijn individualiteit uit. Om de stijgende vraag naar gepersonaliseerde dranken te beantwoorden, heeft Krones een nieuw concept bedacht: ‘Bottling On Demand’. De belangrijkste bouwsteen in dit systeem is ACOPOStrak, het revolutionaire transportsysteem van B&R.

Consumenten vandaag nemen het heft zelf in handen. Ze rekenen niet meer op retailzaken maar bestellen met hun pc, met hun tablet in de zetel of met hun smartphone van ongeveer overal ter wereld. Het internet is altijd open. Maar de virtueel eindeloze selectie van online marktplaatsen volstaat niet. Ze willen ook iets extra betalen voor gepersonaliseerde producten. “We voelen deze trend ook in de drankenindustrie”, zegt Andreas Gschrey, hoofd van digitaliserings- en datatechnologie bij Krones AG. “Dus stelden we ons de vraag of we enkelstuks op een rendabele manier zouden kunnen produceren.” Dat resulteerde in de studie ‘Bottling On Demand’. Op deze vullijn kan de productie van gepersonaliseerde dranken op afroep gebeuren. Elk drankje kan aangepast worden aan de noden van de klant inzake flestype, label, dop …

Bottling On Demand

De conceptuele studie ‘Bottling On Demand’ onderzoekt hoe geïndividualiseerde dranken op afroep geproduceerd kunnen worden.

Onafhankelijk gecontroleerde shuttles
‘Bottling On Demand’ is gebouwd rond B&R’s intelligente transportsysteem ACOPOStrak. Onafhankelijk van elkaar gecontroleerde shuttles bewegen de flessen van het ene verwerkingsstation naar het andere. Magnetische kracht houdt de shuttles op het spoor. De modulaire segmenten bieden quasi ongelimiteerde flexibiliteit en schaalbaarheid om de machine te ontwerpen. Verkeerscontrole en het vermijden van botsingen gebeuren autonoom door de intelligente systeemsoftware. “Dit is een volledig nieuwe benadering in vergelijking met de strakke timing van conventionele trasportbanden”, legt Robert Kickinger uit, B&R’s mechatronica technologiemanager. “Het stelt de gebruiker in staat om zijn producten op grote schaal te personaliseren, zonder dat er tijd verloren gaat bij wissels. Om een ander recept te vullen, moet je enkel de controle van de shuttles en de kleppen veranderen. Fysieke aanpassingen behoren tot het verleden.” Met een topsnelheid van 4 m/s biedt ACOPOS-trak het potentieel om massaproductie te realiseren van gepersonaliseerde producten.

Bottling On Demand

De conceptuele studie ‘Bottling On Demand’ onderzoekt hoe geïndividualiseerde dranken op afroep geproduceerd kunnen worden.

25 jaar samenwerking
Krones is een van B&R’s belangrijkste klanten. De samenwerking bestaat al meer dan 25 jaar waarin beide bedrijven telkens de grenzen in het automatiseren van vullijnen verlegd hebben. “Inzake vullen opent ACOPOStrak een brede waaier aan nieuwe mogelijkheden voor ons. Met de combinatie van elektromagnetische omvormers, onafhankelijke shuttles en quasi ongelimiteerde vrijheid naar lay-out, kunnen we parallelle verwerkingsstations, bufferzones en alles wat we nodig hebben implementeren. De modulariteit van ACOPOStrak maakt het eenvoudig om modulaire machines te installeren die elke klant ook zelf kan positioneren en herpositioneren”, vertelt Gschrey. Voor de studie maakt Krones gebruik van twee ovalen ACOPOStrak circuits om verschillende benaderingen te testen terwijl ze de vullijn van de toekomst herdenken voor gepersonaliseerde producten. Het doel is duidelijk: slimme vullijnen op grote schaal.

Bottling On Demand

ACOPOStrak biedt quasi ongelimiteerde ontwerpvrijheid voor de lay-out van een machine.

Rendabel enkelstuks produceren
Voorlopig blijft ‘Bottling On Demand’ een conceptuele studie, toch behoort een implementatie van deze vullijn zeker tot de mogelijkheden in de toekomst. “Het potentieel van vullijnen gebaseerd op het ACOPOStrak systeem is enorm. Een ding is zeker, onze vraag van hoe we kleine series en enkelstuks rendabel kunnen produceren is al beantwoord: met ACOPOStrak”, besluit Schrey.

Bottling On Demand

Andreas Gschrey van Krones: “De modulariteit van ACOPOStrak maakt het eenvoudig om modulaire machines te installeren die elke klant ook zelf kan positioneren en herpositioneren.”

Bottling On Demand

Robert Kickinger van B&R: “Het stelt de gebruiker in staat om zijn producten op grote schaal te personaliseren, zonder dat er tijd verloren gaat bij wissels.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.