NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Wanneer uw machine vraagt om dynamiek en flexibiliteit

Wanneer uw machine vraagt om dynamiek en flexibiliteit

Flexibiliteit wordt meer en meer het sleutelwoord in automatiseringsprojecten. Nochtans geen evidentie wanneer de consument tegelijkertijd meer productvariatie zoekt. Beckhoff Automation heeft daarom XTS ontwikkeld, een dynamisch transportsysteem dat toelaat verschillende applicaties en handelingen kris kras door elkaar te laten gebeuren. Het uitgangspunt is dat het product zich flexibel een weg baant naar de verschillende stations, waardoor er heel veel winst te rapen valt. En voor wie nog meer vrijheid zoekt, komt binnenkort het XPlanar systeem op de markt.

xts_at9025_at9020_press_at13-kopieren

Je kan in de productie schakelen tussen verschillende producten, zonder dat er mechanische aanpassingen nodig zijn.

 

XTS staat voor eXtended Transport System en werd enkele jaren geleden al gelanceerd. Het is een lineair transportsysteem waarbij verschillende producten op een en dezelfde productielijn kunnen worden geprodu­ceerd. Sigi Van Lancker is de Belgische product­specialist bij Beckhoff voor dit product. “Elke toepassing die vraagt om een snel, dynamisch transportsysteem dat verschillende handelingen en combinaties kan combineren, komt in aanmerking voor XTS. Je bepaalt een traject door verschillende motormodules samen te bouwen. Daarop komt er dan een geleidingssysteem met movers, beschikbaar in verschillende varianten, al dan niet voorzien van tooling, die zich over het traject bewegen. Heb je een andere mover nodig voor een nieuwe batch? Geen probleem, met trackmanagement haal je de ene ervan en plaats je de andere erop, zonder dat er mechanische aanpassingen nodig zijn. Bovendien is het een bijzonder compact systeem.”

xplanar_degrees_press-kopieren

Een doorontwikkeling op XTS is XPlanar. Het traject is nu volledig bepaald door de software en kan voor elke handeling verschillen. 360° vrijheid dus om rond te draaien en zelfs tillen en kantelen zijn mogelijk.

 

Enige beperking is gewicht

Na een aantal gesprekken met machine­bouwers ging er een wereld van potentiële toepassingen voor XTS open. Toepassingen die zich intussen ook in de praktijk al bewijzen. Van Lancker: “Elke nieuwe, innovatieve oplossing heeft wel zijn aanlooptijd nodig. Het is een systeem dat in heel veel sectoren terecht kan, als de toepassing maar vraagt om flexibiliteit, snelheid en verschillende handelingen. Dan komt XTS echt tot zijn recht. We denken in eerste instantie aan food & beverage, farmaceutische industrie, verpakkingssector,  maar de mogelijkheden zijn legio. De enige beperking is voorlopig het gewicht. Door nieuwe movers te ontwikkelen, nu met zelfs al tien magneten, kan er meer kracht ontwikkeld worden, zodat we de grenzen daarin blijven verleggen.” Beckhoff werkt intens samen met machinebouwers om XTS af te stemmen op de toepassing bij de eindklant. “Welke movers zijn nodig? Welk geleidingssysteem kan het beste dienen? Dat zijn de vragen die we ons stellen om tot de ideale oplossing te komen. We leveren een volledig mechanisch systeem af dat ook elektrisch getest is. De klant kan dus meteen aan het programmeren slaan”, stipt Van Lancker aan.

xplanar_floating_mover-kopieren

Omsteltijden zijn verleden tijd, alles gebeurt met de software. Voor veel toepassingen betekent dit concreet dat enkel het product nog moet bewegen, terwijl dat anders zware machines of machinecomponenten waren.

 

Magnetische aantrekking voor nog meer flexibiliteit en vrijheid

Een doorontwikkeling op XTS is XPlanar, dat zijn vuurdoop kreeg op de Hannover Messe in 2019. Van Lancker: “XTS werkt nog altijd met een vaste weg en op basis van mechanische kracht. XPlanar gaat een stapje verder. De tegels worden op een muur, plafond of tafel gelegd en wanneer de movers erover bewegen zullen ze magnetisch aangetrokken worden. Het traject dat ze vormen is dus volledig bepaald door de software en kan voor elke handeling verschillen. Nog meer flexibiliteit en 360° vrijheid dus om rond te draaien. Zelfs tillen en kantelen zijn mogelijk. Bovendien zijn er geen mechanische onderdelen meer nodig zoals bouten of schroeven, waardoor ze in cleanrooms terechtkunnen of recht­streeks contact maken met voeding. Door de wrijvingsloze werking, liggen ook de onderhoudskosten een stuk lager.” De winst zit hem weer in de flexibiliteit waarmee er geschakeld kan worden tussen product a en b. “Omsteltijden zijn verleden tijd, alles gebeurt met de software. Voor veel toepassingen betekent dit concreet dat enkel het product nog moet bewegen, terwijl dat anders zware machines of machinecomponenten waren. En die vragen dan weer om zwaardere motoren en dito mechanische constructies. Met XPlanar kunnen machines een stuk compacter en lichter gebouwd worden”, besluit Van Lancker.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.