NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
X-ray inspectie veilige manier om kwaliteit te garanderen

X-ray inspectie veilige manier om kwaliteit te garanderen

X-ray inspectie blijft wereldwijd aan populariteit winnen bij voedingsproducenten. De technologie biedt dan ook enorme voordelen voor de detectie van contaminatie in producten en voor een hele resem in-line kwaliteitscontroles. Win-win dus. Toch staan er ook nog heel wat bedrijven weigerachtig ten opzichte van X-ray. Ze plaatsen vraagtekens bij de veiligheid van dergelijke stralen. Maar die zorgen zijn onterecht. Wanneer de apparatuur correct onderhouden en gebruikt wordt is X-ray inspectie even veilig als gelijk welke andere monitoringtechniek.

De eisen omtrent voedselveiligheid en -kwaliteit nemen nog steeds toe. Om door de strenge audits van retailers te geraken, is kwaliteitscontrole een inherent deel van de bedrijfsvoering van elke voedingsproducent. X-ray technologie biedt hier een waardevol instrument voor. Net als metaaldetectoren kan het ferro, non-ferro en rvs deeltjes die ongewenst in de producten aanwezig zouden zijn detecteren en gepaste actie ondernemen. Maar waar metaaldetectoren ophouden, gaat X-ray verder. Ook glas, minerale stenen, bot, high density kunststoffen en rubber componenten ontsnappen niet aan de waakzame blik van de installaties. Daarnaast kunnen er een aantal in-line controles gebeuren om over de kwaliteit te waken: massameting, tellen componenten, identificeren van ontbrekende of beschadigde producten, controle vulniveau, inspectie van de lasnaadintegriteit … Met andere woorden, één toestel kan heel wat functies vervullen, net wat de opmars van X-ray technologie verklaart.

Om door de strenge audits van retailers te geraken, is kwaliteitscontrole een inherent deel van de bedrijfsvoering van elke voedingsproducent. X-ray technologie biedt hier een waardevol instrument voor.

 

Gezonde straling

Zoals het woord het zegt gebeuren al deze handelingen op basis van röntgenstralen. De golflengte van de stralen maakt het mogelijk om door materialen te gaan. Hoe hoger de dichtheid van het materiaal, hoe minder stralen er zullen door geraken. Verborgen contaminaties zoals glas en metaal komen zo tevoorschijn omdat ze de stralen meer reflecteren dan het voedingsproduct in kwestie. De gebruikte röntgenstralen mogen onder geen beding geassocieerd worden met radioactieve stralen. Radioactief materiaal zendt straling uit in de vorm van alfa en beta partikels en gammastralen. Straling die niet uitgeschakeld kan worden en enkel kan beheerst worden in een materiaal zoals lood. X-ray straling is volledig verschillend en inherent veilig. Van zodra de apparatuur wordt uitgeschakeld, stopt de straling onmiddellijk. X-ray staat op die manier garant voor een perfect veilig werkomgeving voor operatoren. Wist u trouwens dat door een gecontroleerde bestraling van voedsel met röntgenstralen bacteriën kunnen worden afgedood voor een langere houdbaarheid, verbeterde productkwaliteit en een reductie in aanwezige micro-organismen? Het zijn hetzelfde soort stralen waar X-ray inspectie gebruik van maakt, maar dan in veel, veel kleinere dosis. Veilig dus.

Zeer beperkte dosis

Ook de dosis straling die X-ray technologie voortbrengt is geen reden tot bezorgdheid. Wetenschappelijke studies tonen aan dat er geen gezondheidsrisico bestaat wanneer de stralingsdosis jaarlijks niet meer dan 20.000 µSv (sievert) bedraagt. Wat er op jaarbasis vrijkomt uit een X-ray inspectieapparaat in de voedingsindustrie is slechts een fractie hiervan. Bovendien wordt het nog verder ingeperkt door de afstand en de behuizing. Om die reden is de apparatuur vaak in rvs gebouwd. Daarnaast wordt ook koper gebruikt. Ze hebben dan ook geen enkel effect op de veiligheid van het voedsel, de smaak, de textuur of de voedingswaarde of op de gezondheid van de operator aan de lijn. Bovendien is het gebruik van dergelijke inspectietoestellen streng gereguleerd zodat de veiligheid te allen tijde gegarandeerd blijft. Het gezondheidsrisico dat de aanwezigheid van fysieke contaminanten in voeding zoals glas, metaal of kunststof inhoudt is eigenlijk veel groter. En het is net in dit domein dat X-ray inspectie excelleert. Ze zijn dus een drijvende kracht in voedselveiligheid en -kwaliteit. Niet omgekeerd.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.