- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Cybercriminaliteit kan een bedrijf in grote problemen brengen: onbereikbaarheid van de site, gegevensverlies, imagoschade … Een goede beveiliging is cruciaal, niet alleen voor grote bedrijven, maar zeker ook voor kmo’s en de kleinere zelfstandigen. Wie zijn eindapparaten – switches, routers, AP’s … – veilig maakt of beveiligde producten koopt, die met andere woorden werkt met oplossingen die voldoen aan de norm IEC 62443, voorkomt cybercriminaliteit. Technolec (Temse), de officiële distributeur van Moxa voor België en Luxemburg, biedt heel wat innovatieve oplossingen voor een cyberveilige productieomgeving.
We worden dagelijks geconfronteerd met cybercriminaliteit. Recent bleef een Belgisch luchtvaartbedrijf nog meerdere weken dicht na een cyberaanval. Ze komen voor in verschillende soorten en maten – van een computervirus of een hack tot een DDoS-aanval, bijvoorbeeld gericht op energievoorzieningen of andere vitale systemen – en vormen een risico voor de individuele internetgebruiker, de werking van bedrijven, zelfs voor de nationale veiligheid. “Door de groeiende populariteit van industriële IoT (IIoT) worden steeds meer apparaten verbonden met netwerken. Daardoor verhoogt het risico op cybercriminaliteit en beveiligingsbedreigingen”, zegt Karel Mus, general manager van Technolec. “Elk apparaat dat aan een netwerk toegevoegd wordt, creëert een potentieel zwak punt, waardoor aanvallers toegang kunnen krijgen tot het netwerk. Cybersecurity is dan ook topprioriteit voor bedrijven en zelfs voor overheden.”
In juli 2016 publiceerde het Europees Parlement richtlijnen die nageleefd moeten worden om zo cyberaanvallen te voorkomen. Die vormen vandaag de basis voor IEC 62443, een norm voor cybersecurity oplossingen, waarmee de verschillende stakeholders veilige apparaten en netwerken voor industriële toepassingen willen inzetten. Deze norm evolueert continu om actuele beveiligingsrichtlijnen en een lijst van ‘best practices’ voor verschillende delen van een netwerk te bieden. Hij bevat ook informatie voor personen die verschillende verantwoordelijkheden op het netwerk uitvoeren, zodat ze zich kunnen beschermen tegen bekende beveiligingslekken en onbekende aanvallen. “Het uiteindelijke doel is om de veiligheid van netwerken te helpen verbeteren, maar ook om de industriële automatisering en de veiligheidsinstellingen van besturingsinstellingen te optimaliseren”, geeft de general manager aan. “Veel systeemintegratoren (SOI’s) eisen dan ook vandaag dat componentenleveranciers voldoen aan IEC 62443-4-2, die betrekking heeft op de beveiliging van eindapparaten. Deze subsectie van de norm is samengesteld uit basisvereisten, waaronder identificatie- en authenticatiecontrole, gebruiksbesturing, gegevensintegriteit en vertrouwelijkheid. Het komt erop aan de individuele eindapparaten die het netwerk vormen, zoals switches, routers, AP’s … veilig te maken of beveiligd te kopen, met andere woorden conform IEC 62443-4-2.”
Moxa biedt verschillende oplossingen om cybercriminaliteit te voorkomen. Zo levert de specialist geharde apparaten met ingebouwde beveiligingsfuncties die gebruikers bij het inloggen controleert, verbindingen bij configuratie en beheer encrypteert of verifieert welke apparaten toegang krijgen tot een netwerk en welke mogen communiceren met andere. Met de netwerkbeheersoftware MXview kan op een eenvoudige en duidelijke manier gevisualiseerd worden of toestellen aan het beveiligingsniveau van de norm IEC 62443-4-2 voldoen. Tot slot zorgt Moxa voor een veilige netwerkinfrastructuur met netwerksegmentatie, beveiligde datacommunicatie en filtering, en veilige toegang vanop afstand. “We adviseren klanten bij de keuze van juiste routers en firewalls en laten hen de netwerkbeheersoftware via een trial licentie ontdekken”, zegt Mus van verdeler Technolec. “Het product blijft echter ondergeschikt aan de oplossing. We zoeken steeds de meest efficiënte en kwalitatieve oplossing voor elk automatiseringsvraagstuk. Veelal omvat ons gamma de nodige componenten en producten, maar we stellen ook steeds alternatieven voor.”