De Siemens Industry Academy, een structurele samenwerking tussen de bedrijfswereld en het academische veld, viert dit jaar zijn zesjarig bestaan. Ter gelegenheid van deze verjaardag kondigde Siemens een eerste uitbreiding aan naar Wallonië, met de toetreding van Haute École en Hainaut (HEH) en Haute École Libre Mosane (HELMo) tot het programma. Bovendien wordt het aanbod van de Academy uitgebreid door het ecosysteem actiever in te zetten. Deze mijlpalen getuigen van een gerichte groei.
Sinds de oprichting van de Siemens Industry Academy in 2019 is het initiatief uitgegroeid tot een gestructureerd ecosysteem dat de industrie en het hoger onderwijs verbindt. Het aantal industriële partners – van machinebouwers tot systeemintegratoren – groeide gestaag tot meer dan zestig. Ook het aantal academische partners bleef toenemen, met UGent die in 2020 aansloot na KU Leuven, gevolgd door UHasselt in 2021 en Universiteit Antwerpen in 2022. Nu komen daar HEH en HELMo bij.
“Bij Haute École en Hainaut (HEH) zijn we trots om deel uit te maken van de Siemens Industry Academy”, zeggen Fabrice Hubert en Fabrice Scopel, docenten aan l’Ecole d’Ingénieurs. “Deze samenwerking biedt onze studenten een unieke kans om met de nieuwste technologieën te werken en waardevolle praktijkervaring op te doen. Door de kloof tussen onderwijs en industrie te overbruggen, bereiden we hen optimaal voor op toekomstige uitdagingen en versterken we hun positie op de arbeidsmarkt.”
Dominique Hermesse, Adjunct-directeur van het curriculum Automation – Industrial Robotics – Technical Sales bij HELMo, sluit zich hierbij aan. “Ook wij bij Haute École Libre Mosane (HELMo) zijn trots op onze deelname. Dankzij de Siemens Industry Academy kunnen onze studenten praktijkervaring opdoen met geavanceerde technologie en direct leren van industriële experts. Deze samenwerking bereidt hen voor op een succesvolle carrière en versterkt de innovatiekracht van onze regio.”
Na vijf jaar gestage groei is de Siemens Industry Academy klaar voor een volgende stap. De focus blijft het inzetten van nieuwe, innovatieve technologieën door middel van uitdagende projecten voor masterstudenten ingenieurswetenschappen. “We hebben onze prioriteiten afgestemd op de noden van onze partners en proberen hier met een breder aanbod aan tegemoet te komen”, zegt Thierry Van Eeckhout, Senior Vice President en Head of Digital Industries bij Siemens België-Luxemburg. “Dit zal niet alleen vanuit Siemens, maar samen met ons ecosysteem worden gerealiseerd. Het ecosysteem in actie!”
Een goed voorbeeld is de gestructureerde aanpak van gastcolleges die de Academy vanaf dit schooljaar voorziet. “De (shopfloor) expertise bij onze industriële partners is enorm. Via het SIA-netwerk willen we die kennis maximaal benutten bij onze academische partners.”
SIA heeft altijd veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van soft skills bij toekomstige ingenieurs, en die focus blijft belangrijk. “De ingenieur van morgen moet naast zijn technische, rationele en analytische vaardigheden ook kunnen communiceren, samenwerken en kennis overdragen”, zegt Van Eeckhout. “Ingenieursopleidingen richten zich voornamelijk op technische kennis, maar de jobinhoud is sterk veranderd. Een student die enkel technisch geschoold is, mist essentiële vaardigheden om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt. Het ontwikkelen van soft skills zoals feedback geven, delegeren, communiceren en efficiënt vergaderen, is even belangrijk.”
Daarnaast introduceerde Siemens de Little Innovators Kits, waarmee kinderen op een interactieve manier de magie van programmeren kunnen ontdekken. Deze Kits worden ingezet door SIA-partners om de kinderen van medewerkers kennis te laten maken met technologie, geïnspireerd door het Little Innovators-initiatief van Siemens. De eerste positieve ervaringen zijn achter de rug en er staan nieuwe acties gepland.
Om het zesjarig bestaan te vieren, kwamen de SIA-partners samen bij Siemens Industry Software (SISW) in Leuven. Daar kregen ze de kans om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van simulatietechnologie te ontdekken. Met het Simcenter-portfolio van SISW kunnen ingenieurs ultrarealistische, multifysische modellen en data genereren, waarmee ze het productgedrag al in de conceptfase kunnen voorspellen. Deze modellen vormen een cruciaal onderdeel van digital twins, waarin software, mechanica, elektronica en aandrijvingen samenkomen.
Neem dan rechtstreeks contact op met Siemens NV/SA.
Contact opnemen