Elk jaar bereikt het aantal robots wereldwijd in bedrijf nieuwe hoogtes. Vorig jaar werd afgeklokt op
3,9 miljoen stuks. De vraag zal de komende jaren nog verder worden aangedreven door een aantal opwindende technologische innovaties.
Het gebruik van artificiële intelligentie in robotica en automatisering gaat crescendo, zeker met de komst van generative AI (GenAI). Deze subset van AI is gespecialiseerd in het creëren van iets nieuws uit dingen die hij via training heeft geleerd, en is populair gemaakt door tools zoals ChatGPT. Robotfabrikanten ontwikkelen interfaces op basis van GenAI waarmee gebruikers robots intuïtiever kunnen programmeren door natuurlijke taal te gebruiken in plaats van code. Ook zonder programmeervaardigheden kan je nu de acties van de robot selecteren en aanpassen.
Een ander voorbeeld is predictive AI. Hiermee kan je gegevens over robotprestaties analyseren om de toekomstige staat van apparatuur te bepalen. In de auto-industrie kost elk uur niet geplande stilstand naar schatting 1,3 miljoen dollar. Dit geeft het enorme potentieel van predictief onderhoud aan. Algoritmen voor machinaal leren kunnen ook gegevens analyseren van meerdere robots die hetzelfde proces uitvoeren, voor optimalisatie.
De samenwerking tussen mens en robot blijft een belangrijke trend in de robotica. Dankzij de snelle vooruitgang op het gebied van sensoren, visietechnologieën en slimme grijpers, kunnen robots in real-time reageren op veranderingen in hun omgeving en zo veilig naast menselijke werknemers werken. Collaboratieve robottoepassingen bieden een nieuw hulpmiddel voor menselijke werkers om hen te ontlasten en te ondersteunen. Ze kunnen helpen bij taken waarbij zwaar getild moet worden, waarbij repeterende bewegingen nodig zijn, of waarbij in gevaarlijke omgevingen moet worden gewerkt.
Hun speelveld blijft uitbreiden. Een recente ontwikkeling is de toename van cobotlastoepassingen, gedreven door een tekort aan geschoolde lassers. Cobots zullen investeringen in traditionele industriële robots aanvullen – niet vervangen – die met veel hogere snelheden werken en daarom belangrijk zullen blijven voor het verbeteren van de productiviteit in reactie op krappe productmarges. Er komen ook nieuwe concurrenten op de markt met een specifieke focus op cobots.
Mobiele manipulatoren – de zogenaamde ‘MoMas’ – automatiseren materiaalhanteringstaken. Ze combineren de mobiliteit van robotplatforms met de beweeglijkheid van manipulatorarmen. Hierdoor kunnen ze door complexe omgevingen navigeren en objecten manipuleren, wat cruciaal is voor toepassingen in de productie. Uitgerust met sensoren en camera’s, voeren deze robots inspecties en onderhoudstaken uit op machines en apparatuur. Een van de belangrijke voordelen van mobiele manipulatoren is hun vermogen om samen te werken en menselijke werknemers te ondersteunen. Een tekort aan geschoolde arbeidskrachten en een gebrek aan personeel dat solliciteert naar banen in fabrieken zullen de vraag waarschijnlijk doen toenemen.
Digital twin technologie wordt steeds vaker gebruikt als hulpmiddel om de prestaties van een fysiek systeem te optimaliseren door een virtuele replica te maken. Aangezien robots steeds meer digitaal geïntegreerd zijn in fabrieken, kunnen digital twins hun operationele gegevens uit de echte wereld gebruiken om simulaties uit te voeren en waarschijnlijke uitkomsten te voorspellen. Omdat de twin puur als computermodel bestaat, kan hij zonder veiligheidsimplicaties worden getest en aangepast, terwijl er kosten worden bespaard. Alle experimenten kunnen worden gecontroleerd voordat de fysieke wereld zelf wordt aangeraakt. Digital twins overbruggen de kloof tussen de digitale en de fysieke wereld.
Robotica is getuige van aanzienlijke vooruitgang in humanoïden, ontworpen om een breed scala aan taken uit te voeren in verschillende omgevingen. Dankzij het mensachtige ontwerp, met twee armen en twee benen, kan de robot flexibel worden ingezet in werkomgevingen die eigenlijk voor mensen zijn gemaakt. Hij kan daarom gemakkelijk worden geïntegreerd in bijvoorbeeld bestaande magazijnprocessen en -infrastructuur. Het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT) heeft onlangs gedetailleerde doelen gepubliceerd om tegen 2025 humanoïden in massaproductie te nemen. Het MIIT voorspelt dat humanoïden waarschijnlijk een disruptieve technologie zullen worden, vergelijkbaar met computers of smartphones, die de manier waarop we goederen produceren en de manier waarop mensen leven zou kunnen veranderen.