Brugge wordt vooral met toerisme en de haven geassocieerd. Maar de regio heeft ook een behoorlijke industriële activiteit. Eén van de toonvoorbeelden is “La Brugeoise”, de fabriek waar al meer dan 100 jaar treinen worden gebouwd. Lange tijd oogde de toekomst van de vestiging onzeker, maar sinds de overname van het Canadese Bombardier door de Franse treinbouwer Alstom, werd een nieuwe levensader gevonden.”We zetten de traditie voort en kijken vol vertrouwen naar de toekomst”, stelt managing director Xavier Thaler.
Op de historische site die in Brugge nog steeds bekendstaat als “La Brugeoise” bevindt zich al meer dan 100 jaar het kloppend hart van de spoorwegactiviteiten in ons land. De laatste jaren onderging deze fabriek een ware metamorfose, onder impuls van de nieuwe Franse eigenaar Alstom. Sindsdien is het bedrijf erin geslaagd om enkele opdrachten, zoals de bouw van de M7-trein, verder op te schalen. Deze trein bevat onder meer rijtuigen die specifiek bestemd zijn voor reizigers met een beperkte mobiliteit. “Dit project sluit perfect aan bij onze missie om de transportwereld te transformeren naar een groenere, slimmere en inclusievere toekomst”, vertelt Xavier Thaler van Alstom.
Met meer dan 400 dubbeldekrijtuigen opgeleverd, en met nog eens 350 in de maak, zit Alstom goed op schema om de doelstellingen te halen die gesteld zijn voor eind 2026. “We streven ernaar om tegen dan alle 750 rijtuigen klaar te hebben en dus werken we keihard door, ook al is dat niet altijd eenvoudig”, gaat Xavier verder. Vooral de krapte op de arbeidsmarkt speelt de Brugse vestiging parten. “Ondanks de inspanningen die we leveren, heeft onze sector nog steeds een oubollig imago, terwijl we wel met vele innovatieve zaken bezig zijn. Wie hier aan de slag gaat, komt in een uitdagende werkomgeving terecht waar vaardigheden voortdurend worden aangescherpt.”
De Brugse vestiging telt nu 800 werknemers. Met een orderboekje dat tot eind 2026 aardig gevuld is, is werkzekerheid tot dan gegarandeerd. “Naast de productie van de M7-rijtuigen zijn we ook nog verantwoordelijk voor het onderhoud en de uitrol van de nieuwste ETCS-signaliseringstechnologie op 214 TRAXX-locomotieven. De vooruitzichten zijn dus veelbelovend, te meer omdat de resultaten van de laatste drie jaar aantonen dat het vertrouwen van onze klanten toeneemt. Vergeet ook niet dat we vandaag de enige overgebleven treinconstructeur in de Benelux zijn. Op de technische expertise die hier aanwezig is, mogen we dus best trots zijn.”
Maar de concurrentie in de spoorwegindustrie blijft groot. “Door de hoge loonkosten in België moeten wij een hoge productiviteitsgraad behalen, want onze concurrenten bouwen hun treinen in het buitenland, waar geen automatische indexaanpassingen van kracht zijn.” Als lokale speler heeft Alstom daarentegen de beste kaarten wat betreft toegang tot het Belgische spoornet. “Hierdoor kunnen wij op een bijna CO2-neutrale manier onze rijtuigen vervoeren. Daarnaast spreken wij ook de taal van onze klanten”, gaat Xavier verder.
Het Franse moederbedrijf gelooft in de Brugse vestiging en maakte de laatste jaren heel wat middelen vrij om de fabriek te moderniseren. “Alstom ziet ons als een belangrijke hub voor de lokale markt en deed de nodige investeringen om onze faciliteiten niet alleen up-to-date te houden, maar ook de veiligheid te verbeteren en de efficiëntie te verhogen.”
Ook de stad Brugge erkent de intrinsieke waarde van de fabriek. “Enerzijds ziet ze de bredere economische impact van onze activiteiten. Anderzijds vinden wij het belangrijk om ons hier verder te verankeren. Dat doen we door een engagement op te nemen in een aantal sociale projecten.” Op die manier wil Alstom nadrukkelijk zijn betrokkenheid bij de lokale gemeenschap tonen. “Al onze inspanningen zijn in feite een weerspiegeling van onze kernwaarden. Ze overstijgen onze zakelijke belangen en bevestigen onze toewijding aan duurzame ontwikkeling. Op dit pad willen we ook in de toekomst blijven verdergaan”, besluit Xavier Thaler.