- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
SCHUNK heeft daarom twee grijperoplossingen op de markt gebracht die voor verschillende lichtgewicht toepassingen uitermate geschikt zijn. Het opent hiermee nieuwe toepassingsgebieden.
Glasvezels zo licht als veren, plastic folies, de kleinste SMD-componenten of micromechanische onderdelen. Kleine of lichte componenten grijpen is niet altijd eenvoudig. Daarom heeft specialist in klem- en grijptechnologie SCHUNK een nieuwe grijpertechnologie op de markt gebracht waarbij de techniek is geïnspireerd op de natuur. Zo gebruiken gekko’s al miljoenen jaren lang hechtkracht waarmee
ze zich met het uiterste gemak over de gladste oppervlakken kunnen bewegen. Deze techniek past het bedrijf nu toe in zijn adhesiegrijpers ADHESO.
Hoe het werkt? Een gepatenteerde oppervlakte-architectuur, gemaakt van speciale polymeren zorgt voor een uiterst fijne structuur die zich zonder resten of residu aan verschillende materialen en objecten hecht. Deze structuur wordt tijdens het grijpproces op het werkstuk gedrukt, waardoor het contactoppervlak wordt vergroot en vanderwaalskrachten zorgen voor de opname van het werkstuk. Dit effect kan worden omgekeerd door een lichte druk/draaibeweging uit te oefenen, zodat de grijper zonder resten van het te hanteren object kan worden losgemaakt. Met het alternatieve gebruik van een wisser wordt het object voorzichtig neergezet.
De respectievelijke adhesiekrachten van de SCHUNK ADHESO gripper zijn afhankelijk van de variatie in materiaal, topografie en miniaturisatie. Deze worden aangepast aan de verschillende vereisten van de relevante omgeving. Concreet betekent dit dat de oppervlaktestructuren toepassingsspecifiek worden aangepast aan de vereiste grootte en de beladingstoestand (horizontaal/verticaal). Ze kunnen op vraag transparant, doorschijnend of ondoorzichtig worden ontworpen. Deze individualisering zorgt ervoor dat componenten met afmetingen van enkele honderden micrometers even betrouwbaar kunnen worden gegrepen als die van enkele meters.
De op de natuur geïnspireerde technologie maakt het mogelijk dat zowel kleine als lichte componenten – van glasvezel, plastic folie tot auto- of machinebouwcomponenten met een gewicht tot 15 kg – gevoelig én volledig kunnen worden vastgegrepen zonder extra mechanische krachten en nalaten van residu. ADHESO maakt grijptijden van < 100 ms mogelijk.
Hierdoor kan de techniek worden gebruikt in conventionele industriële omgevingen, maar ook in cleanrooms en vacuümomgevingen. Op het gebied van microhandling kunnen repetitieve positioneringsnauwkeurigheden van < 0,01 mm worden bereikt. Daarnaast kunnen door een bajonetsluiting de grijpers in enkele eenvoudige stappen worden verwisseld. Deze innovatie maakt de weg vrij voor een breed scala aan verwerkingstoepassingen.
Een tweede grijperoplossing voor lichte componenten is de intelligente grijper EGI uitgerust met verschillende interfaces zoals C-PROFINET, PROFINET IRT en Ethernet. De slimme parallelgrijper EGI is ontworpen voor diverse handlingtaken in elektronica-, farmaceutica- en laboratoriumtoepassingen. Door de individueel programmeerbare slag tot 57,5 mm per klem en flexibele grijpkrachten van 25 N tot 100 N is de robuuste en solide mechatronische grijper in maat 80 geschikt voor een groot scala aan werkstukken. Met de compacte en lichte maat 40 worden een maximale slag van 40 mm per klem en een grijpkracht van 25 N tot 70 N gehaald. De grijper heeft een robuust design, geïntegreerde intelligentie zoals webserver voor comfortabel gebruik. Dit maakt de veelzijdige grijper geschikt voor flexibele toepassingen voor het sensitief grijpen van uiteenlopende onderdelen. Zelfs componenten die soepel of gevoelig zijn voor vervorming of breuk, kunnen betrouwbaar worden behandeld.
Twee grijperoplossingen voor verschillende toepassingen met verschillende eigenschappen. Samen zorgen ze ervoor dat er een grote range aan lichte producten en componenten kan worden verwerkt. SCHUNK opent hiermee nieuwe toepassingsgebieden.