Vanaf 2025 treedt de CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive) in werking. Naast financiële gegevens moeten bedrijven binnenkort ook rapporteren over duurzaamheidscriteria. De invoering verloopt in fases. Grote, beursgenoteerde bedrijven zijn als eerste aan de beurt. Uiteindelijk zullen ook kmo’s betrokken worden, aangezien de CSRD vraagt om te rapporteren over de volledige waardeketen. “Er komt heel wat administratie bij kijken, maar dat biedt ook kansen. Het is belangrijk om die te benutten en de waarde die deze data en inzichten opleveren om te zetten in concrete voordelen”, zegt Reinout De Clercq van Deloitte.
“Wij helpen klanten een duurzaamheidsstrategie op te zetten, die te implementeren en te operationaliseren, en er vervolgens over te rapporteren in overeenstemming met de wettelijke vereisten”, zegt Reinout De Clercq, partner Sustainability & Climate bij Deloitte. “Die volgorde is belangrijk, want rapportage is het eindproduct van een goed doordachte strategie en implementatie. Voor bedrijven waar duurzaamheid centraal staat, zijn de duurzaamheidsdata ook van financieel belang. Die gegevens verzamelen en analyseren is in feite gewoon goed bedrijfsbeheer.”
De vragen van klanten zullen niet lang uitblijven. “Europa wil met deze wetgeving meer transparantie creëren”, zegt De Clercq. “Bedrijven moeten evalueren wat voor hen belangrijk is en transparant rapporteren over hun risico’s, impact en kansen – inclusief data over de inkomende en uitgaande stromen in het productieproces. Uiteindelijk moet dit dienen als katalysator om circulariteit te bevorderen, en om bedrijven en consumenten in staat te stellen duurzamere keuzes te maken.”
Hoe vind je je weg in de complexe CSRD-wetgeving, die uit honderden documenten bestaat? “Het is belangrijk om eerst de wettelijke scope van de rapportage af te bakenen”, legt De Clercq uit. “De aanpak verschilt namelijk voor bedrijven die onder een Europese of Amerikaanse groep vallen. Je moet goed weten wat de specifieke vereisten zijn. Daarna vertrekt alles vanuit de dubbele materialiteitsanalyse, waarmee je bepaalt wat belangrijk is voor je bedrijf en waarover je gaat rapporteren. In stap drie kijken we welke data al beschikbaar zijn en wat je nog moet verzamelen. Dit verschilt per bedrijf. De minimale lat ligt bij compliance, maar sommigen willen voorop lopen. Tot slot stellen we een plan met mijlpalen en subprojecten op om die doelen te realiseren, dat we vervolgens ook implementeren.”
De Clercq benoemt twee belangrijke uitdagingen bij het implementeren van de CSRD-wetgeving. “Een gebrek aan change management om iedereen mee te krijgen in het verhaal, en het ontbreken van duidelijke rollen en verantwoordelijkheden om data te verzamelen, te controleren en erover te rapporteren”, zegt hij. “Dat geldt voor elke grote implementatie, maar de brede scope van de CSRD en het aantal betrokken stakeholders maakt het nog complexer. Vaak ontbreekt de kennis over dit onderwerp en wordt het werk gezien als een extra last, omdat het bovenop de bestaande taken komt. Het management mag niet onderschatten hoeveel inspanningen nodig zijn voor een succesvolle implementatie. Maar als het slim wordt aangepakt, zullen de jaarlijkse cycli daarna minder belastend zijn en starten ze vanaf een solide basis.”
Wachten is geen optie. “Dit soort trajecten duurt vaak twee tot drie jaar. Bedrijven die hun dubbele materialiteitsoefening nog niet hebben afgerond, lopen het risico om in 2026 niet tijdig te kunnen rapporteren over 2025. Niet alle data kunnen achteraf nog worden ingevuld”, waarschuwt De Clercq.
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om samen te werken met een externe partner voor de CSRD. Deloitte kan klanten hierbij van A tot Z ondersteunen, inclusief de keuze en implementatie van technologie. “In onze technologie-hub hebben we zo’n 400 softwareoplossingen gescreend op hun functionaliteiten, zodat we voor elk bedrijf de juiste match kunnen voorstellen. Zorg er vooral voor dat je partner compliant werkt en de toekomstige verplichte audits kan doorstaan. Anders moet je de hele oefening misschien opnieuw doen”, benadrukt De Clercq.