Precies 20 jaar geleden ging het licht uit bij de Hasseltse fabriek van het elektronicaconcern Philips. Het was een zwarte dag voor de regio, waarbij ruim 1300 jobs verloren gingen. Onder impuls van investeringsfonds LRM werd een reconversie opgezet en verrees de Corda Campus, een hub voor innovatieve bedrijven en tech start-ups. Met succes, want intussen telt deze campus 250 bedrijven, die samen goed zijn voor 5000 jobs. De uitrol van het nieuwe masterplan, goed voor een uitbreiding met 10 hectare, verzekert verdere groeimogelijkheden tot 2032.
Bijna 50 jaar lang had Philips een belangrijke vestiging in Hasselt. Ze produceerde onder meer platenspelers en luidsprekers en ze was bijzonder innovatief voor haar tijd: hier werden de muziekcassettes en de CD uitgevonden. Later focuste de fabriek op optische opslag van data, maar omwille van hoge loonkosten en moeilijke marktomstandigheden besliste het bedrijf om de vestiging in 2004 op te doeken.
Op amper twee kilometer van het centrum van Hasselt kwam daardoor een immens bedrijfsterrein beschikbaar. En daar werd in 2016 de Corda Campus geopend, een reconversie naar een nieuwe bedrijvenzone waarin de afgelopen jaren 150 miljoen euro werd geïnvesteerd. “We hebben een nieuw verhaal geschreven, dat als innovatie- en technologiecampus voortborduurt op de rijke geschiedenis van deze plek”, vertelt algemeen directer Raf Degens.
Verspreid over 9 gebouwen huisvest de campus vandaag een 100-tal start-ups, een hele reeks scale-ups en afdelingen van grote, gevestigde namen zoals Cegeka of Xplore Group. “Het is een rijk ecosysteem van 250 bedrijven, waarbij innovatie en technologie de rode draad vormen. Uiteraard heel veel softwarebedrijven, maar soms ook hardware. En ongeveer 20% van de huurders zijn dienstverleners: advocaten, accountants, een eventkantoor, enz. Zo hebben we een toekomstgerichte business community uitgebouwd, die 5000 werknemers telt.”
Corda Campus is dus een succesverhaal. In die mate dat er nauwelijks nog ruimte beschikbaar is. “We tellen 9 gebouwen, waar de bezettingsgraad nu 97% bedraagt. In de kantorenmarkt is dat ongezien. We hebben heel diverse formats, op maat van welke omgeving en sfeer een bedrijf wil. Ons laatste gebouw bevat bijvoorbeeld ook ateliers waar je prototypes kan bouwen en uittesten”, legt Degens uit. “Dat we heel veel activiteiten opzetten om bedrijven met elkaar te verbinden, dat het een groene campus is die heel makkelijk bereikbaar is, ook per trein … het zijn allemaal factoren die mee het succes bepalen.”
Omdat de campus zo goed als vol zit, werd een nieuw masterplan uitgetekend. Corda Campus heeft tijdens de covidperiode aanpalende terreinen verworven en beschikt zo over 10 hectare om verder uit te breiden. “We zullen verder groeien, naar 375 bedrijven en zo’n 7500 medewerkers. Het gaat opnieuw om een investering van 150 miljoen euro in de periode tot 2032. Begin 2026 hopen we alvast het grootste project van het nieuwe masterplan te openen: de Corda Arena. Dat wordt meer dan een werkplek, we zullen er ook events kunnen organiseren die inspelen op wat een nieuwe generatie verwacht, met hologram-technologie, enzovoort.”
“Om nauwe aansluiting te vinden bij de verwachtingen van toekomstige werknemers, hebben we 20- tot 22-jarigen bevraagd over wat zij belangrijk vinden in hun latere werkplek”, geeft de algemeen directeur aan. “Zo zorgen wij voor de juiste invulling van onze ruimtes en helpen we de bedrijven die zich hier vestigen ook bij hun rekrutering. Heel vaak kiezen ze immers specifiek voor Corda Campus om jong talent aan te trekken. Wij zorgen er daarom voor dat werken, ontspannen en sporten hier naadloos in elkaar kunnen overlopen. En ons team communitywerking houdt de dynamiek gaande met diverse events en initiatieven.”
In het nieuwe masterplan gaat andermaal veel aandacht naar architectuur en een groene omgeving. Raf Degens: “Dit wordt onze laatste uitbreiding in de breedte. Als het succes zich doorzet – wat we uiteraard hopen – zullen we vervolgens in de hoogte moeten gaan. We voelen vandaag heel veel interesse, ook van grote Chinese en Amerikaanse bedrijven als NVIDIA bijvoorbeeld. Die vinden onze locatie prima: we liggen vlakbij Leuven, Brussel en Eindhoven, maar ook Keulen en Amsterdam zijn goed bereikbaar vanuit Hasselt. De hoge kwaliteit van leven en de betaalbare cost of living maken ons ook zeer aantrekkelijk. Onze bezettingsgraad bedraagt nu 97%. In de kantorenmarkt is dat ongezien.”