We lieten in een boeiend gesprek dr. Peru Dharanipathy, hoofd van BARCO LABS, over dit alles zijn licht schijnen. BARCO LABS is de corporate innovation group van BARCO. Ze ondersteunen, door innovatie en wetenschappelijk onderzoek, alle afdelingen van het bedrijf transversaal, en dit wereldwijd.
“In de periode dat de computer werd uitgevonden, had niemand de intrede van het internet kunnen voorspellen. Dit soort causaliteit is inherent aan elke vorm van technologische evolutie”, zo start Peru ons gesprek. En net dat zou vooral binnen het Europese industrielandschap een belangrijk signaal moeten zijn voor alles wat zich later aan doorontwikkeling en industrialisatie gaat afspelen. Peru: “Nooit werden in de geschiedenis meer baanbrekende ontdekkingen gedaan dan in de laatste vier decennia, of evolueerden de dingen zo snel. Zelfs doorgedreven AI is niet in staat om de technologische toekomst te voorspellen, omdat ze getraind werd op basis van bestaande kennis.”
Peru pleit dan ook voor een modernere, meer aangepaste benadering van die onvermijdelijke causaliteit: “We weten dat er straks een nieuwe technologiesprong zit aan te komen. Ik ben ervan overtuigd dat we die op Europese schaal veel beter kunnen opvangen dan nu het geval is. Alleen zou zich het ecosysteem van concurrerende technologiebedrijven opnieuw veel meer op Europese bodem moeten centraliseren. Alle middelen zijn er in principe voor aanwezig, we dienen enkel de manier aan te pakken waarop we ons gezamenlijk organiseren.”
“We hebben cohesie nodig. Een beetje zoals zich dat in Silicon Valley voltrekt: daar heerst op een relatief kleine oppervlakte een intense wedijver naar talent, middelen, of kortweg alles wat een bedrijf perspectieven biedt. Binnen Europa heerst momenteel een iets te open eco-systeem, wat voor een stuk toch ons succes in de weg staat. Wat de zuivere research betreft, is er bijvoorbeeld geen probleem omdat Europa daar een gekend epicentrum voor is. Ik zie eerder tekorten bij de distributie en commercialisering, en zeker ook bij de snelheid waaraan we nieuwe start-ups op poten zetten en goede profielen kunnen werven.”
Het Europese financiële model is hier vaak een obstakel. Peru: “Het is essentieel dat alle markten samengebracht worden. Uiteindelijk vertrekt alles vanuit één valabel idee waarvoor medestanders en uiteindelijk ook geldschieters moeten gevonden worden. Een systeem waarbij financiers actief op zoek gaan naar levensvatbare ideeën, een Europees equivalent van Wall Street, bestaat hier nog onvoldoende.”
Toch is dit volgens Peru de sleutel tot een Europese industrie die klaar is voor die volgende technologische sprong: “Wanneer je snel over de nodige financiële middelen beschikt, kan je ook sneller schakelen, goede mensen zoeken en nieuwe fabrieken bouwen. Je kan bovendien ook sneller opschalen. Dit vraagt echter om een veel ruimer, gecentraliseerd systeem. Een aantal familiebedrijven dat zelf voor de financiering instaat, is hier bijvoorbeeld veel minder gevoelig voor. Al is het dan vaak nog onvoldoende om echt met de grotere openbare markten te kunnen concurreren.”