“Tonen wat we kunnen” - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
“Tonen wat we kunnen”
De robot die bij de Xplanar opstelling te zien is werd volledig samen met studenten gebouwd met een CNC-sturing vanuit TwinCAT om een productieproces te simuleren.

“Tonen wat we kunnen”

Automatiseringstechnologie kan bijzonder complex klinken. Maar het hoeft daarom niet complex te zijn voor de gebruiker. Beckhoff maakt er zijn missie van om het leven van machinebouwers zo eenvoudig mogelijk te maken, van engineering tot data-analyse. Een filosofie die het gewoon doortrekt naar de Indumation beurs. Want al wie met automatiseringsvraagstukken zit, kan doorlopend op de stand van Beckhoff terecht voor praktische, live demo’s met Xplanar, XTS, TwinCAT Vision, HMI, Analytics en Machine Learning. “We gaan tonen wat we kunnen”, vat general manager Patrick Gielis het samen. Afspraak op stand 623 in hal 6.

Bezoekers zullen op Indumation het effect van machine learning zien bij elke wijziging die aan het proces van de XTS systemen wordt aangebracht.

Indumation is traditioneel de hoogmis voor de Belgische technologische industrie. Het uitgelezen moment en decor dus om innovaties aan het grote publiek voor te stellen, zeker na het beursvacuüm van de afgelopen jaren. Ook op de stand van Beckhoff zal er dan ook geen gebrek zijn aan nieuwigheden die een antwoord bieden op de uitdagingen waar machinebouwers vandaag voor staan. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de elektrische cilinders van de AA3000 reeks. “Ideale direct drives voor lineaire toepassingen met hoge proceskrachten en snelheden. Ze zorgen voor een volledige controle over de kracht, snelheid en afstand, voor onder andere meer energie-efficiëntie.” Een tweede opvallende nieuwkomer is TC/BSD, een eigen besturingssysteem van Beckhoff dat intussen beschikbaar is voor zo goed als alle CPU’s in het gamma. Gielis: “TwinCAT BSD is specifiek ontwikkeld voor real-time machinesturing. Met de toevoeging van Hypervisor kunnen er bovendien andere besturingssystemen, denk aan Linux of Windows, als een container bovenop geplaatst worden. Dat heeft het voordeel dat wanneer die systemen een update moeten krijgen, de machine daar geen hinder van ondervindt. Die blijft gewoon draaien omdat de taken in Windows of Linux perfect gescheiden zijn van de machinesturing.”

Vier werkstations met doorlopend demo’s

Maar de echte hoogtepunten op stand 623 worden ongetwijfeld de vier werkstations. Verspreid over de stand zullen ze bezoekers demo’s geven van hoe spitstechnologie zoals Xplanar, XTS, TwinCAT Vision en TwinCAT HMI, Analytics en Machine Learning functioneert. “Stations die echt demonstreren wat deze technologie nu eigenlijk in de praktijk kan brengen. Wat is er mee mogelijk? Hoe moet je zo een oplossingen gaan programmeren? Wat levert het van voordelen op? We kunnen het uitleggen en tonen tegelijk. Neem nu machine learning, een heel interessante technologie, maar die niet altijd even gemakkelijk inzichtelijk te maken is. Wel, wij koppelen dat aan twee XTS systemen, eentje uitgerust met machine learning en eentje zonder. Je ziet het effect van machine learning bij elke wijziging die we aan het proces aanbrengen. Dan voel je meteen voor welke meerwaarde dat kan zorgen voor jouw toepassingen.” Ook het Xplanar werkstation zal ongetwijfeld in het oog springen. Xplanar is een uitermate flexibel transportsysteem waarbij producten op movers die volledig contactloos bewegen kriskras door de productie kunnen zweven. “Het brengt een volledig nieuwe en vrije manier van werken met zich mee om flexibeler te schakelen tussen producten zonder omsteltijden”, verduidelijkt Gielis.

De elektrische cilinders van de AA3000 reeks zorgen voor een volledige controle over de kracht, snelheid en afstand, voor onder andere meer energie-efficiëntie.

Eigen Belgische knowhow

Aan de robot die bij de Xplanar opstelling te zien is, hangt overigens nog een mooi verhaal. Die werd volledig samen met studenten gebouwd met een CNC-sturing vanuit TwinCAT om een productieproces te simuleren. “We willen de ingenieurs van morgen ook vandaag al laten kennismaken met de technologie van morgen. Daarom doen we ook weer mee met de Indumation Learning Tour van Agoria. Studenten zullen, net als onze bezoekers, ontdekken hoe eenvoudig het is om zelf een XPlanar traject te programmeren”, voorspelt Gielis. Dat twee van de vier werkstations in België gebouwd zijn, is geen toeval. Gielis: “Eigen knowhow, eigen programmatie. We hebben niet alleen de technologie, maar ook de experten in huis om machinebouwers te ondersteunen in hun projecten. Van concept tot de engineering en programmatie, met gespecialiseerde kennis kunnen we integratoren en machinebouwers bijstaan. Achter de gebruiksvriendelijke, intuïtieve interfaces, schuilt immers vaak complexe technologie. Daarom helpen we de brug naar de praktijk te leggen. We brengen naar Indumation een greep uit onze volledige productrange voor automatisering en digitalisering mee, maar ook de experten die daar achter staan. Die tandem is immers de kracht van Beckhoff.” 

MX en XTS NCT

Wat niet te zien zal zijn op Indumation is het nieuwe MX systeem dat de schakelkast overbodig maakt. Dat krijgt zijn wereldpremière pas op de Hannover Messe die later geprogrammeerd staat. Gielis: “Alle geïnteresseerden zijn uiteraard welkom om ons daar een bezoekje te brengen, maar op Indumation staan we met ons team ook paraat om alle vragen te beantwoorden. De kennis hebben we al in huis. Hetzelfde geldt overigens voor XTS NCT (no cable technology) met power en communicatie op de mover. Met deze oplossing zet het intelligente XTS transportsysteem weer een kwantumsprong in flexibiliteit. Alle hardware zit immers volledig geïntegreerd in de motormodule zodat er geen bijkomende verbindingen of energietoevoer nodig zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?