Lenin zei ooit: “Er zijn decennia waarin niets gebeurt, en er zijn weken waarin decennia plaatsvinden.” Hoewel ik geen aanhanger van hem ben, had hij hier wel een punt. We bevinden ons nu duidelijk in die laatste situatie. Begin 2020 leefden we nog in relatief rustige tijden, maar plots werden we geconfronteerd met een pandemie, gevolgd door een wereldwijde recessie. Twee jaar later viel Rusland Oekraïne binnen, wat leidde tot ongekende energieprijsstijgingen. We kregen te maken met de hoogste inflatie en snelste renteverhogingen in veertig jaar. En alsof dat nog niet genoeg was, is er nu ook een groot conflict in het Midden-Oosten. Al die gebeurtenissen vonden plaats in slechts vier jaar. Ons aanpassingsvermogen wordt meer dan ooit op de proef gesteld.
We zien nu duidelijk dat de bevolkingen in de twee grootste Aziatische economieën – China en India – beginnen te krimpen. Ook Europa kampt met een vergelijkbaar probleem. In de Verenigde Staten daarentegen blijft de bevolking groeien; vorig jaar was die groei bijna vier keer zo groot als in Europa. Dit zorgt ervoor dat de Amerikaanse economie sterker presteert, zowel op korte als op lange termijn. Migratie en een hoger geboortecijfer spelen een rol, maar er zijn ook andere factoren. Een goed voorbeeld is de Inflation Reduction Act. Hoewel de naam suggereert dat het om inflatiebeheersing gaat, is het in werkelijkheid een groot subsidieprogramma dat investeringen stimuleert. Veel energie-intensieve bedrijven verlaten Europa en verhuizen naar de VS, waar energie goedkoper is en subsidies aantrekkelijker zijn. In Duitsland worden nu 20% minder fabrieken gebouwd dan in 2019, terwijl dat in de VS juist 80% meer is. De VS zijn volop bezig met herindustrialisatie. Sinds 2008 is de industriële productie er met 35% gestegen, vergeleken met slechts 10% in Europa.
Nieuwe technologieën hebben altijd onzekerheid veroorzaakt, en dat geldt ook voor de opkomst van artificiële intelligentie. Deze keer zijn het echter niet alleen arbeiders die vrezen voor hun baan, maar ook hoogopgeleiden, die zien hoe een algoritme hun werk kan overnemen. Toch wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. AI zal onze productiviteit en welvaart een forse impuls geven. Hoewel velen zich opnieuw moeten uitvinden of andere uitdagingen moeten zoeken, biedt AI op lange termijn ook voor België economische kansen. Het kan zorgen voor extra economische activiteit en een deel zijn van de oplossing voor het overheidstekort.
AI is een technologie die ons leven de komende jaren ingrijpend zal veranderen. België staat voor grote uitdagingen: hervormingen, het terugdringen van het begrotingstekort, investeringen in defensie en het aanpakken van de vergrijzing. Onze welvaartsmotor staat onder druk en moeilijke beslissingen zijn onvermijdelijk. Toch ligt er veel potentieel in deze uitdagingen. Omdat we op veel gebieden achterlopen, hebben we ook veel ruimte voor verbetering. Als we deze problemen goed aanpakken, kunnen we snel vooruitgang boeken. Elke bedreiging bevat ook een kans.
Zoals de Amerikaanse predikant Charles Swindoll zei: “Het leven draait voor 10% om wat er gebeurt en voor 90% om hoe we erop reageren.” Dat geldt zeker voor ondernemers, die als geen ander uitdagingen kunnen omzetten in kansen. Laat je dus niet ontmoedigen door wat er op ons afkomt. Ondanks alle crisissen winnen optimisme, creativiteit en innovatie altijd. Wij, als mensen, hebben keer op keer bewezen dat we ons kunnen aanpassen. Zolang we dat vertrouwen behouden,
zal onze welvaart weer groeien.
Naar een keynote tijdens de opening van Konnect
Peter De Keyzer
Oprichter Growth Inc.