- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
De nieuwe lichting van de Factories of the Future is bekend. Bedrijven die zelfs tegen de achtergrond van een wereldwijde pandemie zijn blijven investeren om een productieapparaat van wereldklasse uit te bouwen. De rode draad die door de verhalen van P&V Panels, Stas, Takeda Belgium, Terumo, Vinventions en ZF Wind Power loopt? De passie van de medewerkers, die elke dag weer in de praktijk het verschil maken en bouwen aan die fabriek van de toekomst. We stellen de Vlaamse winnaars aan u voor.
De voorbije acht jaar is de kopgroep van toekomstgerichte productiebedrijven in België uitgegroeid tot een club van 48 ondernemingen, de zes nieuwe winnaars incluis. Zij ging allemaal aan de slag rond de zeven transformaties in het Made Different programma van organisatoren Agoria en Sirris. En met resultaat: ze boekten meer groei qua productiviteit, omzet en jobs dan de rest van de maakindustrie.
Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits tekende present voor de uitreiking van de prijzen aan de vier Vlaamse winnaars. “Ik zie onze Factories of the Future als motor van de toekomst. Hun verhalen tonen hoe we ons hier op een nieuwe manier kunnen verankeren. Als Vlaamse regering proberen we bedrijven ook te steunen langs dat traject. Enerzijds door geld uit te trekken. We hebben de voorbije jaren een mooi weefsel gesponnen van onderzoeksinstellingen, start-ups, scale-ups en bedrijven die samenwerken rond toegepaste vernieuwingen. Anderzijds zetten we hard in op opleiden. De komende jaren zullen er jobs verdwijnen en veranderen. We willen mensen mee begeleiden naar de jobs van de toekomst.”
De medewerkers zijn ook de sleutel tot het succes geweest in het parcours dat P&V Panels, Stas, Terumo en ZF Wind Power aflegden op weg naar hun Factory of the Future bekroning. We laten het de Vlaamse winnaars zelf om aan u uitleggen hoe ze deze erkenning in de wacht gesleept hebben.
Zo zette bordenbouwer P&V Panels met hoofdkwartier in Heusden-Zolder verschillende verbetertrajecten op het getouw. “Door data vrij te laten stromen naar alle facetten van de productie slagen we erin om op een rendabele manier tot batch size one te komen. We zijn begonnen met een aangepaste productielay-out voor meer structuur, maar daardoor konden we tegelijk sneller werken en leveren. Het meest fier ben ik op de mensen met wie we dit succes bereikt hebben. Zij maken onze slogan ‘one step ahead’ elke dag waar in de praktijk.”
Waar mogelijk automatiseren en digitaliseren. Dat was het uitgangspunt voor Stas uit Waregem, gespecialiseerd in de bouw van kippers en zelflossers, om een Factory of the Future te worden. “Een initiatief waarin we niet alleen de eigen medewerkers maar ook studenten die hier stage lopen betrokken hebben voor een beter eindresultaat. Voor ons schuilt er meerwaarde in die samenwerking met studenten. Door contacten met universiteiten en scholen ben je vanzelf altijd goed geïnformeerd over de laatste technieken. Daarnaast kan het ook een manier zijn om nieuwe werkkrachten aan te trekken. De eerste kennismaking is dan al achter de rug.”
Ook Crevits toont zich een fervent voorstander van werkplekleren: “Dit verhaal van Stas toont hoe makkelijk studenten na werplekleren kunnen doorstromen in bedrijven. Het is een volwaardig diploma, waarmee je in aanraking komt met state-of-the-art technologie en waarbij je eigenlijk 100% kans hebt op een job.”
Ook de farma-industrie tekent present in het lijstje van de Factories of the Future 2022. Terumo Europe, producent van medical devices, zette binnen zijn traject in op het leggen van digitale linken tussen zijn verschillende machines. “Door een machineplatform te bouwen, konden we onze productie met een flinke dosis flexibiliteit injecteren. Digitalisering is een echt speerpunt in onze industrie, zowel in processen als in producten, met bijvoorbeeld de trend naar het opvolgen van patiënten vanop afstand. Door een intelligent flexibel platform te bouwen kunnen we voortaan snel inspelen op nieuwe noden. Ook ons personeel transformeerde van klassieke naar hightech operatoren.”
Het laatste woord is voor ZF Wind Power, dat tandwielkasten bouwt voor windmolens. “Door een innovatieve samenwerking met onze klant, zijn we erin geslaagd om een geïntegreerd product te maken, volledig geassembleerd, volledig getest. Dat kan rechtstreeks naar het terrein voor plaatsing. Voor ons is deze erkenning de bevestiging dat we de juiste weg zijn ingeslagen. Dat helpt zowel intern om meer buy-in te hebben voor nieuwe investeringen, als extern bij het aantrekken van nieuw personeel. We zijn nu al drie jaar op weg. Dit is een mooi tussenstation op die reis.”
Naast de zes nieuwe winnaars, konden acht andere maakbedrijven hun eerder behaalde titel verlengen. Het gaat om Lavetan en E.D.& A. in Turnhout, BMT Aerospace en TE Connectivity in Oostkamp, Duracell in Aarschot, Van Hoecke in Sint-Niklaas, Stas in Doornik en AISIN Europe (voordien AW Europe) in Saint-Ghislain.