VLAIO TETRA Projectvoorstel: Artificial Intelligence for Automation - Industrial Automation
Platform over productie- en procesautomatisering
VLAIO TETRA Projectvoorstel: Artificial Intelligence for Automation

VLAIO TETRA Projectvoorstel: Artificial Intelligence for Automation

Binnen het kader van het VLAIO TETRA programma (TEchnologie TRAnsfer) schrijft de onderzoeksgroep Mechatronica van Hogeschool VIVES een projectvoorstel uit om Vlaamse bedrijven te ondersteunen bij de toepassing van industriële AI in de maakindustrie en automatisering.

Door de snelle ontwikkeling van AI-technologie hebben veel bedrijven moeite om deze effectief te integreren in hun processen. Dit project biedt praktische kennis, expertise en tools om bedrijven te ondersteunen bij het implementeren van AI-oplossingen, en helpt hen om de kracht van AI in automatisering ten volle te benutten.

Projectsituering

De industrie staat aan de vooravond van een technologische transformatie met de integratie van artificiële intelligentie (AI) en machine learning (ML) in procesautomatisering. AI/ML kan helpen om onvoorziene stilstanden te voorkomen door storingen vroegtijdig te voorspellen en fouten in kwaliteitscontrole te verminderen door nauwkeurige visuele inspectie. AI kan variaties in productkwaliteit beter beheersen door processen continu bij te sturen en complexe storingen sneller detecteren door patronen te herkennen in grote hoeveelheden data. Daarnaast kan AI repetitieve taken zoals gegevensverwerking automatiseren en tijdrovende setup-tijden verkorten door eerdere instellingen te analyseren en te optimaliseren. Deze toepassingen kunnen productieprocessen niet alleen efficiënter maken maar ook betrouwbaarder.

Leveranciers van PLC’s en industriële PC’s introduceren frameworks en tools waarmee bedrijven AI/ML kunnen implementeren op de fabrieksvloer. Zo heeft Siemens de Industrial AI Suite ontwikkeld, een uitgebreid framework dat bedrijven ondersteunt bij het creëren van op maat gemaakte AI-oplossingen voor de werkvloer. Beckhoff biedt de TwinCAT 3 Machine Learning Creator, een platform waarmee gebruikers AI-modellen kunnen ontwikkelen en optimaliseren voor industriële toepassingen. Rockwell Automation heeft de FactoryTalk Analytics LogixAI module geïntroduceerd, die voorspellende analyses mogelijk maakt.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van recent gelanceerde producten. Iedere maand komen er nieuwe oplossingen bij die inspelen op de groeiende vraag naar AI in de industrie. Toch is er vaak onduidelijkheid over hoe bedrijven deze frameworks en tools effectief kunnen inzetten. Tegelijkertijd blijven krachtige open-source AI-modellen grotendeels onderbenut in de automatiseringswereld.

Projectinhoud

Tijdens dit project zullen wij praktijkvoorbeelden ontwikkelen zodat bedrijven sneller aan de slag kunnen met deze nieuwe technologieën. Use-cases worden geselecteerd in samenwerking met bedrijven uit de begeleidingsgroep, die worden uitgenodigd om hun specifieke uitdagingen en noden naar voren te brengen. Bij de selectie wordt wel rekening gehouden met de voorwaarde dat de resultaten breed relevant en toepasbaar moeten zijn voor meerdere bedrijven in de sector.

Dit wordt gecombineerd met een vergelijkende studie van de bestaande platformen in termen van industriële AI. Ieder platform wordt geëvalueerd op basis van een reeks criteria zoals betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, real-time prestaties, security en kosten. Een lijst van mogelijks te evalueren platformen is: Siemens’ TIA Portal, Beckhoff’s TwinCAT en Phoenix Contact’s PLCnext. Welke systemen we precies zullen evalueren wordt bepaald in overleg met de bedrijven in de begeleidingsgroep.

Doelstellingen

Het project heeft vier hoofddoelen:

  • Inventarisatie: Het in kaart brengen van behoeften en bestaande kennis binnen de begeleidingsgroep.
  • Kennisoverdracht: Het verspreiden van kennis over AI/ML-implementatie in industriële automatisering, inclusief de vergelijkende studie met voordelen en beperkingen van verschillende platformen.
  • Praktische voorbeelden: Het ontwikkelen van demonstratoren en use-cases om bedrijven te tonen hoe AI ingezet kan worden in fabrieksautomatisering. Hierbij belichten we het gebruik van zowel commerciële als open-source modellen.
  • Disseminatie: Het organiseren van workshops, seminaries en publicatie van handleidingen, zodat bedrijven de technologie snel kunnen adopteren en toepassen in hun eigen omgeving.

Toetreden begeleidingsgroep

Bedrijven die met deze uitdagingen geconfronteerd worden en geïnteresseerd zijn om de toepassingen in hun eigen bedrijfscontext te verkennen wordt de mogelijkheid geboden om toe te treden tot de begeleidingsgroep van dit project. Als lid van de begeleidingsgroep krijgt u toegang tot de projectresultaten en tot de georganiseerde seminaries en workshops. Het biedt bovendien de mogelijkheid om te leren van bedrijven met gelijkaardige uitdagingen in verschillende sectoren. Toetreden tot de begeleidingsgroep is mogelijk onder verschillende formules. Om uw bedrijf officieel in te schrijven voor het AI4Automation-project, vragen wij u vriendelijk om het volgende formulier in te vullen: https://forms.office.com/e/xbnzjBNtyi

Contact

Hogeschool VIVES – dr. ing. Jonas Lannoo – jonas.lannoo@vives.be
Hogeschool VIVES – Alexander D’hoore – alexander.dhoore@vives.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten