Op basis van de waarden van effluentdebietmeters – meters die na de waterzuivering geplaatst worden – berekent Aquafin hoeveel heffingen er betaald moeten worden. Om zeker te zijn dat men op die metingen mag vertrouwen, gebeuren er op regelmatige basis verificaties van de debietmeter. Een nieuwe richtlijn dreef de frequentie op naar jaarlijks. Als je weet dat Aquafin honderden van deze meters op het terrein heeft staan, besef je wat een omslachtig proces dit is: al die controles moeten ingepland raken en brengen heel wat gereden kilometers en dus CO2-uitstoot met zich mee. Met de PIA®-Link, een ontwikkeling van KROHNE Belgium kan dat voortaan efficiënt, betrouwbaar en veilig vanop afstand.
PIA®-Link staat voor Process Instrumentation Automation en doet exact wat het belooft. Deze gateway, gebouwd met industriële componenten en op basis van standaardcommunicatieprotocollen, automatiseert de verificatie van procesinstrumenten. Een concept dat KROHNE Belgium zelf uitwerkte op vraag van Aquafin. “Helemaal van nul moesten we gelukkig niet beginnen”, opent Commercial Director KROHNE Belgium Ludo Van Eeckhoudt. “Met de OPTICHECK verificatie DTM beschikten we al over de juiste technologie om elektromagnetische debietmeters te verifiëren. Maar het was zaak om een oplossing te ontwikkelen die ook vanop afstand veilig en betrouwbaar kon werken.”
Omdat het veiligheidsaspect primeerde voor KROHNE Belgium en zijn klant, schakelde het Kurt Polzer in van Polzer Automation Solutions. Een gecertifieerde expert in industriële netwerken, die bovendien een achtergrond heeft in sensoren en procesautomatisering. Samen bedachten ze een uitgebreide veiligheidsarchitectuur. “Het is geen cloudoplossing geworden”, vertelt Polzer, “maar een oplossing die op een server draait in een datacenter in Baden-Baden dat aan de hoogste veiligheidsstandaarden (ISO27001) voldoet. Bovendien zijn er verschillende tweefactorauthenticatiestappen ingebouwd, zodat enkel bevoegde gebruikers toegang kunnen krijgen. Ook ons technisch team kan er alleen maar in om de verificatie op te starten als de klant toestemming geeft.” KROHNE voorzag daarenboven nog een mechanische beveiliging op de kast zelf: een drukknop die de poort opent en een tijdrelais, zodat de poort automatisch terug sluit na ingestelde tijd.
Met de veiligheid geregeld, is het nu mogelijk om elk toestel dat via HART communiceert aan te sluiten op PIA®-Link. KROHNE Service Engineer Bram Moriaux: “Wereldwijd gaat dat om zo’n dertig miljoen apparaten. Waar de toepassing in eerste instantie ontwikkeld werd voor meters waaraan facturatie gekoppeld zat, bieden ze nog meer potentieel dan dat. Door de keuze voor universele protocollen kan men vanop afstand gaan troubleshooten en in dienst nemen. Aangezien iedereen de schaarste aan technisch personeel voelt, opent PIA®-Link veel mogelijkheden voor betrouwbare remote service. Denk aan moeilijk te bereiken installaties of interventies waarvoor grote afstanden moeten worden afgelegd. Vroeger gebeurde de verificatie misschien jaarlijks, nu kan dat eigenlijk continu, zodat we al op voorhand kunnen zien wanneer er een uitval of stilstand aankomt. Of we kunnen PIA®-Link gebruiken voor software- en firmware-updates te installeren. Alles remote om tijd, kosten en het milieu te sparen.”
De uitrol bij Aquafin begon in 2022. Intussen zijn ook al andere klanten aan de slag met PIA®-Link. KROHNE Belgium heeft eveneens een mobiele kit ontworpen. “Zodat klanten kunnen proeven van de voordelen die het biedt, maar evengoed om als tijdelijke oplossing te dienen. Duiken er bijvoorbeeld specifieke problemen op in een bepaalde silo, dan kan PIA®-Link gebruikt worden om te monitoren en te troubleshooten. Of er kan gedurende een bepaalde tijd data gelogd worden om het proces verder te optimaliseren. De mogelijkheden zijn echt legio”, besluit Van Eeckhoudt.
PIA®-Link in detail
De klant krijgt PIA®-Link aangeleverd als een kant-en-klare schakelkast met een remote I/O-station in. De communicatie kan verlopen via een router (ongelimiteerd aantal HART-toestellen) of een remote terminal unit (maximaal zestien toestellen of één toestel als het aan een PLC hangt). De geëncrypteerde gegevens worden via een VPN-tunnel naar de server gestuurd. Drie softwareprogramma’s regelen de verdere veiligheid. Met Splashtop kan de pc van de klant en die van de KROHNE-technieker verbinden met de virtuele pc die op de server draait. De configuratiesoftware PACTware zorgt voor het beheer van de veldinstrumenten. Sinema Remote Connect van Siemens ten slotte faciliteert de toegang vanop afstand.
Neem dan rechtstreeks contact op met KROHNE Belgium NV.