- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
De toepassing dicteert de wet in sensortechniek. In functie van het medium, de omgeving en de vooropgestelde meetdoelen, wordt zorgvuldig de juiste sensor, met de juiste procesconnecties en het juiste antennesysteem, gekozen. Die tijden zijn nu voorbij. VEGA betreedt met de VEGAPULS 6X een nieuw tijdperk, waarin er nog maar één radarsensor nodig is om het niveau van al uw toepassingen in kaart te brengen.
Met één miljoen geïnstalleerde instrumenten bij klanten, mag VEGA zich met recht en reden specialist in radartechnologie noemen. Het doet dat met twee productlijnen: de basisradarinstrumenten – die hetzelfde prijskaartje hebben als ultrasone sensoren, maar veel betere prestaties neerzetten – en de PRO-serie, radartechnologie die zelfs de meest uitdagende metingen tot een goed einde brengt.
Het bedrijf met hoofdkwartier in Schiltach, in het Zwarte Woud, doet zijn reputatie als radarpionier weer alle eer aan met zijn meest recente innovatie. De VEGAPULS 6X kan immers alle denkbare niveautoepassingen meten. Productmanager Florian Burgert: “De juiste sensor kiezen is geen evidentie. Uiteraard staan onze lokale teams altijd paraat om ondersteuning te bieden, maar wij wilden dit proces desalniettemin vereenvoudigen voor klanten om ze het leven gemakkelijker te maken. Het resultaat is één sensor, die zowel aan 80, 26 of 6 GHz kan meten, en dat voor zowel vaste stoffen als vloeistoffen. Dat geeft klanten de zekerheid dat ze sneller de juiste sensor kiezen en altijd de beste oplossing ter beschikking hebben.”
Wil dat zeggen dat de toepassing haar relevantie helemaal verloren heeft? Allerminst. Hoewel het hart van elke VEGAPULS 6X hetzelfde is, zal de uitvoering verschillen afhankelijk van wat de klant precies nodig heeft. De klant hoeft zich dus geen zorgen te maken over de techniek, frequentie of uitvoering, maar krijgt wel een sensor op maat.
“In functie van de omstandigheden waaraan de sensor zal worden blootgesteld, wordt hij eigenlijk op maat van de toepassing geconfigureerd. De gebruiker heeft daarvoor niet eens gespecialiseerde kennis nodig. Via de configurator op de website wordt hij in een paar eenvoudige stappen naar de juiste configuratie geleid”, voegt productmanager Jürgen Skowaisa eraan toe. “Waar hij vroeger misschien tien verschillende sensoren nodig had om het niveau in zijn processen in kaart te brengen, kan hij nu met één en hetzelfde type beschikken over alle mogelijke elektronica, antennes, mechanische verbindingen, behuizing… die nodig zijn.”
Een enorme stap vooruit dus in het gebruiksgemak, maar ook binnenin is er hard gewerkt aan nog betere prestaties. De meest opvallende is de nieuwe radarchip. VEGA laat die sinds een aantal jaren volledig volgens de eigen specificaties bouwen. Het heeft die ervaring nu meegenomen in de ontwikkeling van een tweede generatie.
“De nieuwe chip draagt in eerste instantie bij tot het gebruiksgemak dat we nastreven. Door zijn ingebouwde intelligentie hebben gebruikers maar een handvol parameters nodig om tot een volledige set-up te komen. Een tweede opvallende verbetering is het hogere dynamisch bereik, wat tot betere meetresultaten leidt. We hebben de test gedaan met een metalen doel, ter grootte van een knikker. Standaardapparaten op de markt ‘zien’ dit doel nog tot op een afstand van maximaal 17 meter. Met de nieuwe VEGAPULS 6X kunnen we probleemloos tot boven de 30 meter. Onze testbaan was niet langer”, vertelt Burgert met een knipoog.
Daarnaast verbeterden ook het meetbereik (nu zowel voor vaste stoffen als voor vloeistoffen tot 120 meter) en de bandbreedte (vroeger 1 of 4 Ghz, nu 8 GHz). Hierdoor verbreedt de radartechnologie van VEGA weer haar toepassingsbereik.
Ook aan de veiligheid is gedacht. Functionele veiligheid, want de VEGAPULS 6X beschikt over een microcontroller met software volledig conform de SIL-standaard, en dat voor het volledige meetbereik.
“We hebben daarvoor onze knowhow in radartechnologie gekoppeld aan de praktijkervaring die we de voorbije jaren bij klanten hebben kunnen opbouwen. Daardoor functioneert de sensor volgens de SIL veiligheidsregels. Er gebeuren veel minder ongedetecteerde fouten (158 in plaats van 1.200) dan bij concurrenten, en ook het aantal kritieke fouten hebben we weten te halveren (44 in plaats van 110). We bewijzen dus zwart-op-wit dat het veilig kan met onze nieuwe radarniveausensor, terwijl het tegelijk eenvoudig blijft voor gebruikers. Ze hoeven enkel de set-up te doorlopen om stap voor stap tot een veilige toepassing te komen”, vat Skowaisa samen.
Maar veiligheid gaat vandaag nog verder dan dat. In het Industrie 4.0-tijdperk duiken er meer en meer geconnecteerde apparaten op. De VEGAPULS 6X beantwoordt daarom ook aan de cybersecurity IEC-62443-4-2 norm. Safety en security in één sensor dus.