- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Compacte radarsensoren van VEGA houden daarbij het niveau goed in de gaten om tijdig tot wisselen van de container te kunnen overgaan.
Dutch Spiral, gevestigd in Groot-Ammers, biedt samen met het Duitse bedrijf Huber SE een uitgekiende oplossing voor roostergoed-, zand- en slibbehandeling. Deze oplossing wordt in vrijwel elke waterzuiveringsinstallatie in Nederland toegepast. Het gaat om een container die met een geïntegreerde schroeftransporteur automatisch wordt gevuld. Hoewel er kan worden gekozen voor kant-en-klare compacte oplossingen, kunnen de containers ook worden aangepast aan elke situatie ter plaatse. Zo is de ‘sludge-tainer’ STC speciaal ontwikkeld voor het transport van ontwaterd slib. Bij de ontwikkeling van deze slibcontainer is met name gelet op minimale geuroverlast. Afhankelijk van het formaat kan deze container maximaal 30 m³ slib opnemen. De Dutch Spiral roostergoedcontainer RGC is daarentegen speciaal ontworpen voor het transport van roostergoed. Het grote voordeel van de systemen: bij de containers verloopt het vullen autonoom – de vullingsgraad en dus het transportvolume zijn op afstand te regelen.
De vullingsgraad van de container wordt bewaakt met behulp van een niveaumeting met de sensoren van VEGA. In dit geval geven ze betrouwbaar een melding bij een vullingsgraad van 75%. Er is dan voldoende tijd om het wisselen van de container te plannen. “We werken al meer dan zestien jaar met VEGA samen en hadden al goede ervaringen met sensoren uit de serie VEGASON, waarbij de meting op basis van ultrasoon plaatsvindt”, aldus Aart-Jan Brussee, commercieel directeur bij Dutch Spiral. Toen verleden jaar de compacte radarsensor op de markt kwam, was het bedrijf enorm geïnteresseerd. “Met de introductie van de nieuwe VEGAPULS serie werd de radartechnologie betaalbaar voor onze systemen. We konden onze klanten vanaf dat moment voor hetzelfde geld een nog betere, betrouwbaardere oplossing bieden.”
Het hart van de VEGAPULS sensoren wordt gevormd door een door VEGA nieuw ontwikkelde radarmicrochip, speciaal geoptimaliseerd voor niveaumeting. Mede dankzij deze kleine microchips zijn nu zeer compacte en prijsgunstige sensoren mogelijk, een alternatief voor ultrasoonsensoren. De VEGAPULS serie C 11, C 21 en C 22 heeft een vaste kabelaansluiting en is uitgevoerd in beschermingsgraad IP66/IP68. Niet alleen werken radarsensoren onafhankelijk van temperatuurschommelingen, gassen, vacuüm en druk, maar ze zijn met name ongevoelig voor verontreinigingen. Dat zijn allemaal factoren die bij niveaumeetinstrumenten op basis van ultrasoon vaak tot storingen leiden en die Brussee maar al te goed kent: “De contactloze meting is ideaal voor onze toepassing. Aangroei op de sensor is een natuurlijk verschijnsel dat een nauwkeurige meting sterk bemoeilijkt. En dan is er meestal ook sprake van condensatie, de aanwezigheid van waterstofsulfide en extreme mechanische belastingen door het roostergoed. Kortom, allemaal omstandigheden die voor radartechnologie pleiten.”
Hoewel het een continu proces betreft (24/7) is de samenstelling van de afvalwaterstroom niet altijd gelijk. Het kan bestaan uit de meest uiteenlopende reststoffen. Daarom is een nauwkeurige niveaumeting cruciaal, een meting die betrouwbaar meldt wanneer de container moet worden geleegd. Laat dat nu een ideale toepassing zijn voor de VEGAPULS serie. Deze sensoren meten bij een frequentie van 80 GHz en beschikken daardoor over een uitstekende signaalfocussering. Het radarsignaal kan vrijwel tot op de mm nauwkeurig op het te meten medium worden gericht. Daardoor ontstaan er zelfs bij ingebouwde obstakels of bij aangroei op wanden geen stoorsignalen. Bovendien zijn meet- en stoorsignalen beter te scheiden – de meting wordt een veelvoud eenvoudiger en nauwkeuriger dan bij gebruik van andere meetmethoden. In de containers wordt nu de volledig ingekapselde VEGAPULS C 11 gebruikt. De sensor wordt eenvoudig op de bovenkant van de container gemonteerd en houdt zicht op het gehele containervolume – dus tot de bovenrand. Hierdoor kunnen de beheerders van waterzuiveringsinstallaties bij ongewone gebeurtenissen snel reageren. Bovendien kan het hele containervolume volledig worden benut, omdat deze compacte sensoren zonder blokafstand meten, iets wat met ultrasoonsensoren niet mogelijk is.
De compacte VEGAPULS serie is geschikt voor een breed scala aan toepassingen in de afvalwaterindustrie. Bovendien zijn de sensoren niet alleen vanwege de gunstige prijs een echt alternatief voor ultrasoonsensoren, maar ook vanwege de hoge betrouwbaarheid en lange levensduur. Brussee vindt het met name een groot voordeel dat de sensor draadloos via Blue-tooth in combinatie met de VEGA Tools app eenvoudig vanaf de smartphone of tablet kan worden aangepast. Parametreren, weergave en diagnose zijn daarmee ook vanaf een afstand geen probleem meer. Dit maakt het dagelijks leven bij de vaak zware en moeilijk toegankelijke omstandigheden in de branche er een stuk gemakkelijker op. “Hier zie je dat VEGA zich richt op praktische relevantie. Dat is een aanpak die ook in ons DNA zit. De basis is gefundeerde knowhow en expertise. Wat het verschil is met andere fabrikanten? VEGA biedt altijd net iets meer aan ondersteuning en hun medewerkers weten waar ze het over hebben”, besluit Brussee. De oplossing met ultrasoon wordt nu weliswaar nog steeds gebruikt op de oudere containers, maar in de toekomst zal uitsluitend worden gekozen voor de VEGAPULS C11.