De basis van Industrie 4.0? Slimme detectie. Het zijn de sensoren en camera’s in machines en productielijnen die zorgen voor de broodnodige data om processen efficiënter, veiliger en productiever te maken. Een assortiment dat bij automatiseringsspecialist fortop uiteraard niet mag ontbreken. “Dankzij de sterke punten en complementariteit van onze merken kunnen we altijd de beste technische oplossing voor onze klanten bieden”, zegt fortop-directeur Ton Kanters.
Waar sensoren vroeger slechts twee signalen gaven – aan of uit, goed of fout – is dat met de komst van nieuwe technologieën drastisch veranderd. Tegenwoordig leveren ze exacte data voor uiteenlopende processen. Kanters legt uit: “Intelligente detectie is enorm veelzijdig. Of je nu de positie, kleur, hoek of oppervlakte wilt meten, er zijn oplossingen beschikbaar. Ze geven niet alleen waardes door, maar ook hoeveel een parameter bijvoorbeeld afwijkt en waar een product zich exact bevindt, zodat een robot het kan oppakken. Kortom, volop mogelijkheden om processen verder te optimaliseren.”
In een wereld van Industrie 4.0 is het voor machinebouwers cruciaal om een solide basis van slimme detectie te hebben. “We merken het aan de vragen van onze klanten. De techniek is slimmer geworden en de mogelijkheden zijn uitgebreider, wat betekent dat je veel kunt bereiken met slimme detectie. Maar hoe pak je dat aan? Tegelijkertijd zijn de vraagstukken ook complexer geworden”, legt Kanters uit. “We denken actief mee met onze klanten om uit hun machines precies die informatie te halen die nodig is om ze beter aan te sturen of op te volgen. Fortop benadert dit altijd vanuit een breed aanbod, omdat we vertrekken vanuit de techniek en niet enkel naar een product toewerken.”
Kanters ziet de laatste jaren een groeiende interesse in visietechnologie. “We maken daarbij een onderscheid tussen camera’s met ingebouwde programmatuur en camera’s die werken met een industriële pc”, zegt hij. “Het voordeel van de laatste optie is dat de camera compacter kan zijn en hogere resoluties biedt. Maar dit vereist wel voldoende programmeerkennis. We helpen onze klanten bij het maken van de juiste keuze: welke oplossing levert voor hun specifieke applicatie het beste resultaat? Want soms is een eenvoudige sensor
al voldoende.”
Kanters geeft een voorbeeld van hoe fortop een klant met diverse verpakkingen hielp bij betrouwbare detectie. “De variatie in materialen – verschillende kleuren, reflecterende oppervlakken en gekreukelde verpakkingen – maakte het lastig voor een standaardsensor om nauwkeurig te werken. We hebben in dit geval de Blue Light Sensor van SensoPart aangeraden. Door blauw licht te gebruiken in plaats van conventioneel rood licht, werkt de sensor op een andere golflengte, met verbeterde detectie-eigenschappen als resultaat. Een eenvoudige sensor, maar met geavanceerde technologie”, licht Kanters toe. Naast SensoPart levert fortop ook detectieoplossingen van Basler, Rechner, Reer en Steute. “Stuk voor stuk merken die niet het volledige spectrum dekken, maar uitblinken in wat ze doen en zo echt het verschil maken voor onze klanten.”
Neem dan rechtstreeks contact op met fortop automation & energy control.