- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Sinds vijf jaar veroveren radarsensoren met 80 GHz-technologie elke dag nieuwe toepassingen in niveaumeting. Nu staat er weer een innovatie voor de deur: VEGA ontwikkelde een nieuwe serie instrumenten op basis van 80 GHz, gericht op eenvoudige toepassingen en een echt alternatief voor ultrasoon techniek.
Radartechniek heeft in de industriële niveaumeting een enorme sprong vooruit gemaakt. Een belangrijke rol in die ontwikkeling speelt de Duitse onderneming VEGA, die al dertig jaar sensoren ontwikkelt voor niveaumeting met radar. Met de introductie van de VEGAPULS sensoren op basis van 80 GHz werd een nieuw tijdperk ingeluid. Dankzij sterkere focussering van het zendsignaal zijn meet- en stoorsignalen beter te scheiden. De meting wordt veel betrouwbaarder en eenvoudiger. Voor veel meetapplicaties die tot dan toe als onoplosbaar werden beschouwd, werd zo een oplossing gevonden. Inmiddels zijn de radarsensoren van VEGA wereldwijd in meer dan 750.000 toepassingen in gebruik. Eén van de belangrijkste voordelen van de VEGAPULS serie is ongetwijfeld de onafhankelijkheid van externe omstandigheden. Temperatuurschommelingen, vacuüm, hoge drukken of sterke verontreinigingen … de radarsensor laat zich niet imponeren. Tevens zijn de niveausensoren vrijwel slijtage- en onderhoudsvrij en jarenlang onafgebroken inzetbaar.
Nu breidt VEGA zijn portfolio uit met een nieuwe serie compacte instrumenten. Deze serie is met name geschikt voor prijsgevoeligere toepassingen. Hiertoe ontwikkelde VEGA een nieuwe radarmicrochip, die zich onderscheidt door zijn zeer klein formaat en zijn geringe energiebehoefte. Deze microchips zijn beduidend voordeliger, zodat de sensoren zich qua prijsstelling met de ultrasoon meettechniek kunnen meten. De nieuwe VEGAPULS instrumenten zijn geschikt voor de niveaumeting van vloeistoffen en stortgoederen. De sensoren zijn er zowel als compacte uitvoering met plaats voor een kabelaansluiting als met een vaste kabel (IP68). De serie wordt aangevuld met de als optie leverbare VEGAMET meetversterkers. Deze zijn uitgerust met een groot grafisch display waarop alle meetwaarden zichtbaar kunnen worden gemaakt, en de status als achtergrondkleur kan worden weergegeven.
Dat de nieuwe serie instrumenten zich niet laat imponeren door externe omstandigheden, is een eigenschap die vooral in de water- en afvalwaterbranche zijn vruchten afwerpt. Ultrasone sensoren hebben er te lijden onder de weersomstandigheden. De oorzaak daarvan is dat de geluidslooptijd verandert met de temperatuur, bijvoorbeeld door zoninstraling. Een afwijkende meetwaarde is dan het gevolg. Ook bij sterke nevelvorming, wind of regen worden de geluidsgolven extra gedempt en het meetbereik verder ingeperkt. De nieuwe serie VEGAPULS instrumenten gedraagt zich heel anders. De hoge nauwkeurigheid van de radarsensoren, onafhankelijk van zonnestraling en temperatuurschommelingen, maakt exacte meetwaarden mogelijk.
In andere toepassingen hebben niveausensoren vaak te kampen met aangroei en verontreinigingen. Bij ultrasone sensoren wordt daardoor de betrouwbaarheid van het meetsignaal beïnvloed en de dode band vergroot. Door een geoptimaliseerde signaalverwerking onderdrukken radarsensoren storingen die ontstaan door aangroei op het antennesysteem. Bovendien blijken radarsensoren ongevoelig te zijn voor verontreinigingen en hoeven ze niet te worden gereinigd. Afhankelijk van het proces komen de sensoren in bepaalde toepassingen ook wel onder water te staan. Radarsensoren hebben helemaal geen reparatiegevoelige beschermingshulzen nodig.
Bovendien maken radarsensoren een betrouwbare meting mogelijk tot aan de sensorantenne. De compacte radarsensoren kunnen hun troeven uitspelen, omdat zij zelfs bij weinig inbouwruimte en kleine procesaansluitingen hun plaats weten te vinden. Omdat ze geen dode band kennen, meten de sensoren betrouwbaar tot aan de tankrand. Zelfs bij uitgassing van het medium leveren de sensoren betrouwbare meetresultaten – en dat onafhankelijk van het medium en de proceseigenschappen. Omdat een groot deel van de nieuwe sensoren beschikt over een Ex-certificering, kunnen ze ook worden ingezet bij explosiegevoelige media.
Dankzij de sterke focussering van de 80GHz-technologie kan het radarsignaal vrijwel tot op de millimeter nauwkeurig op het te meten medium worden gericht. Daardoor ontstaan er bij ingebouwde obstakels, in nauwe schachten of bij aangroei op wanden, geen stoorsignalen. Bovendien zijn er veel praktische redenen waarom de radarmeettechniek steeds vaker ultrasone metingen vervangt. De radarmeettechniek is zeer ongecompliceerd qua montage en bij het instellen van de parameters, maar ook eenvoudig qua bediening. Elke gebruiker kan dankzij de beproefde VEGA Tools app de instrumenten snel en draadloos via Bluetooth instellen en bedienen – zo nodig op veilige afstand. Bovendien zijn de instrumenten universeel inzetbaar, zodat een minimale magazijnvoorraad mogelijk is.