- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) meldde dat machineongevallen de op een na meest voorkomende oorzaak van dodelijke ongevallen in de Europese Unie zijn, met 19% van de dodelijke ongevallen. Reden genoeg dus om onze machines en productielijnen nog veiliger te maken.
Het ontwikkelen van een strategie voor machineveiligheid is essentieel op industriële werkplekken om ongelukken, verwondingen en dodelijke ongevallen te voorkomen. Deze strategie omvat het identificeren van gevaren en het implementeren van effectieve risicobeperkende maatregelen. Door zich te houden aan protocollen voor machineveiligheid zorgen industrieën ervoor dat de regelgeving wordt nageleefd en creëren ze een veilige werkomgeving. De belangrijkste elementen van een allesomvattende strategie zijn het uitvoeren van risicobeoordelingen, het installeren van beveiligingen, het implementeren van veilige werkprocedures en het plannen van regelmatig onderhoud en inspecties. Door prioriteit te geven aan machineveiligheid worden niet alleen werknemers beschermd, maar wordt ook de algehele effectiviteit van de apparatuur verbeterd.
Belangrijke normen zijn ISO 12100 en ANSI B11.0, die richtlijnen geven voor machineontwerp, risicobeoordeling, beschermende maatregelen, training van operatoren en onderhoudsprocedures. Daarnaast hebben verschillende industrieën en regio’s hun eigen veiligheidsvoorschriften, zoals de Machinerichtlijn in de Europese Unie en OSHA-voorschriften in de Verenigde Staten. Het niet-naleven van veiligheidsvoorschriften kan ernstige gevolgen hebben, waaronder juridische sancties, financiële verliezen, reputatieschade en, het allerbelangrijkste, een verhoogd risico op ongevallen en letsel. Om op de hoogte te blijven van veranderende veiligheidsnormen en -voorschriften is het belangrijk om publicaties uit de sector door te nemen, veiligheidsconferenties bij te wonen en advies te vragen aan experts. Door proactief te blijven, kunnen organisaties hun strategieën voor machineveiligheid afstemmen op de nieuwste best practices en wettelijke vereisten.
Gevarenidentificatie en risicobeoordeling omvatten het systematisch identificeren van potentiële gevaren die verband houden met machines en apparatuur en het evalueren van de ernst en waarschijnlijkheid ervan. Een grondige gevarenidentificatie en risicobeoordeling maken de ontwikkeling en implementatie mogelijk van effectieve controlemaatregelen om risico’s te beperken. Verzamel om te beginnen informatie over de machine, waaronder ontwerp, bediening en onderhoudsprocedures. Voer een uitgebreide gevarenanalyse uit om alle potentiële gevaren te identificeren. Beoordeel elk gevaar op basis van factoren zoals de ernst van het letsel, de blootstellingsfrequentie en de waarschijnlijkheid dat het zich voordoet. Ontwikkel en implementeer controlemaatregelen. De gevarenidentificatie en risicobeoordeling regelmatig herzien en bijwerken, vooral bij wijzigingen aan machines, omgeving of procedures is aangewezen. Documenteer het proces, de bevindingen en de geïmplementeerde controlemaatregelen.
Duidelijke en uitgebreide procedures zorgen voor een veilige en efficiënte werking en onderhoud van machines. Zo ontwikkel en implementeer je ze:
Goed onderhouden machines hebben minder kans op storingen of defecten die tot ongelukken kunnen leiden. Onderhoud helpt ook om potentiële problemen in een vroeg stadium op te sporen. Veelvoorkomende onderhoudstaken zijn onder meer:
De frequentie van de taken varieert afhankelijk van het type machine en de aanbevelingen van de fabrikant. Het is ook belangrijk om een systeem te hebben voor het rapporteren en onderzoeken van ongevallen en verwondingen. Dit helpt bij het identificeren van gevaren en het ontwikkelen van maatregelen om toekomstige incidenten te voorkomen.