- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Elke zichzelf respecterende lasser is gebrand op nauwkeurigheid. Als het gaat om gigantische constructies van ettelijke tonnen is precisie letterlijk van levensbelang. ‘Twee keer meten, één keer lassen’ is dan ook de vuistregel. Die aanpak kost de constructeur echter heel wat – dure – werkuren. “Kan beter”, dachten ze bij machinebouwer VINTIV. Voor een gespecialiseerd lasatelier uit Nederland ontwikkelde het team een installatie waarmee designers hun CAD-ontwerpen rechtstreeks kunnen opladen. Een robotarm positioneert de te lassen stukken zo dat de posities meteen correct zijn. Diverse Siemens-componenten zorgen voor intelligentie, beweging, en veiligheid.
“Het lasatelier dat bij ons kwam aankloppen had eigenlijk een dubbele uitdaging”, legt Joris Ceyssens, directeur en mede-eigenaar van VINTIV uit. “Enerzijds wilden ze de doorlooptijd drastisch reduceren. Anderzijds wilden ze ook een consistentere kwaliteit, onafhankelijk van de operator of lasser.”
Zoals in vrijwel elk project het geval is, gingen de experts van VINTIV eerst met de klant in gesprek om een duidelijker beeld te krijgen van de specifieke uitdaging. “We willen weten hoe het proces vandaag in zijn werk gaat, wat de bottlenecks zijn, en waar de opportuniteiten voor verbetering liggen”, gaat Joris verder.
“We hebben erg goeie ervaringen met Siemens-technologie, en bovendien zijn Siemens-componenten altijd perfect op elkaar afgestemd.” Joris Ceyssens, directeur en mede-eigenaar VINTIV.
“Zo leerden we al snel dat de plannen voor de grote metaalconstructies van onze klant wel degelijk tot in de puntjes uitgewerkt worden in een virtueel model in CAD. De lassers moeten die plannen echter uitprinten om de lasposities op de eigenlijke stukken aan te kunnen brengen. Daardoor gaat niet alleen alle intelligentie uit CAD verloren, maar de kans op fouten is ook groot. Dat zorgt voor wisselende kwaliteit, waardoor alles telkens meerdere keren wordt nagemeten voor het effectief lassen. Het gevolg is heel wat tijdverlies.”
Om dat euvel te verhelpen, ontwierp VINTIV samen met de klant een machine waarin de CAD-ontwerpen rechtstreeks worden ingeladen. Joris: “De ontwerpinformatie wordt naar een robotarm gestuurd. Inclinatiesensoren waken over de exacte draaihoek. Dankzij Siemens-servomotoren is de robot in staat om stukken tot op de millimeter precies te positioneren. En dat is nodig, want bij dergelijke zware constructies werken we met absolute nauwkeurigheden. Er is dus zo goed als geen marge voor fouten.”
“Het correct dimensioneren van de motoren voor dergelijke gewichten op zich was een huzarenstukje. Daarbij hebben we heel wat ondersteuning gehad van Siemens. Zij hebben al onze berekeningen nagekeken en hielpen met het configureren van het S120 drive systeem. We kunnen veel zelf bij VINTIV, maar een bevestiging is altijd prettig.”
Dankzij de rechtstreekse link tussen het CAD-ontwerp en de werkelijke positionering moeten de lassers zelf niet meer nameten alvorens aan de slag te gaan. “Daarmee halveren we de doorlooptijd van het laswerk bij de klant van 30.000 uren per jaar naar 15.000 uren. Ook de kwaliteit is nu veel constanter, en hangt niet meer samen met de ervaring en de expertise van de individuele lasser.”
Onder de motorkap van de robot zit – naast de servomotoren en het S120 drive systeem – een Siemens SIMATIC S7-1500F CPU. Die zorgt niet alleen voor de nodige intelligentie, maar is ook uitgerust met verschillende veiligheidsfuncties. Joris: “Die zijn absoluut noodzakelijk, want lassers moeten voortdurend tot bij de robotarm komen om hun werk te kunnen doen. Zo zorgt de Safe Stop 1-functie ervoor dat de machine gecontroleerd stilvalt bij een issue – dus zonder meteen vermogen te verliezen. Daarnaast kan de operator uiteraard ook zelf ingrijpen. Alle veiligheidsfuncties zijn bovendien geïntegreerd in het TIA Portal, waardoor ze naadloos samenwerken.”
“Voor de ingebruikname hebben we de machine eerst compleet opgebouwd en getest in ons atelier – compleet zoals die bij de klant zou werken. We willen altijd absolute zekerheid, want eens de machine op locatie staat wordt het veel moeilijker en duurder om nog wijzigingen te doen. Je probeert eigenlijk vooral om zoveel mogelijk zakelijke en technische risico’s te beperken, voor je klant, maar ook voor jezelf. Hoe vroeger in het project je kan ingrijpen, hoe beter. “
Ondertussen is de installatie al even in gebruik. “Voor zowel de ontwerpers als lassers was het even wennen”, gaat Joris verder. “Logisch ook, want de nieuwe methode vergt een compleet andere werkvoorbereiding. Je moet je proces helemaal aanpassen. Maar de klant is tevreden: de gesprekken lopen om te investeren in een tweede versie waarmee ze de opgedane ervaring verder willen verzilveren.
VINTIV, met sites in Beringen (Limburg) en Waregem (West-Vlaanderen), is geen alledaagse machinebouwer. “We maken namelijk geen eigen machines”, legt Joris Ceyssens, directeur en mede-eigenaar uit. “In plaats
daarvan gaan we alleen in co-creatie met onze klanten: zij zijn altijd de finale eigenaars van de machine én van
het ontwerp.”
Vanwaar die aanpak? “Onze klanten zijn steevast de top in hun nichemarkt, en willen dat ook graag blijven. Maar om daarin te slagen moeten ze hun proceskennis kunnen omzetten in een praktische oplossing. Dat vergt een heel specifieke aanpak. Wij willen de partner zijn die hen helpt bij het maken van die vertaalslag.”
“Bij heel wat niche-maakbedrijven zit de noodzakelijke expertise vandaag ‘vast’ bij enkele experts. Maar wat als die met pensioen gaan, of andere horizonten opzoeken? Door hun vakkennis te capteren in een goedwerkende machine, in een fysieke vorm, slaan we een brug met de toekomst en met aanstormend talent.”
Sinds verschillende jaren is VINTIV een Siemens-partner. Joris: “Uiteraard zijn we altijd afhankelijk van de voorkeur van de klant. Maar we hebben erg goeie ervaringen met Siemens-technologie, en bovendien zijn Siemens-componenten altijd perfect op elkaar afgestemd. Daarnaast is er een goede verstandhouding tussen ons. Dus wat ons betreft is de keuze altijd snel gemaakt.