- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Dankzij uitgebreide zoekparameters kunnen gebruikers snel en precies de componenten vinden die ze zoeken. Op maat gemaakte oplossingen op basis van configurators kunnen op een intuïtieve wijze worden gegenereerd – zoals bijvoorbeeld de Lenze productconfigurator laat zien.
Het nieuwe Eplan Platform staat op het punt om te worden vrijgegeven. Dit zal ook het moment zijn waarop het Eplan Data Portal exclusief beschikbaar zal zijn voor gebruik in de Eplan ePulse cloud omgeving. De geüpdatete gebruikersinterface van het platform biedt tal van verbeteringen voor het zoeken en vinden van apparaatgegevens. Denk maar aan verbeterde zoekalgoritmen en parameters die het voor gebruikers veel eenvoudiger maken om snel de juiste componenten te vinden om te downloaden. Verbeterde systeemprestaties zorgen daarbij voor meer snelheid bij het selecteren van componenten. Een andere nieuwe functie is de integratie van de Lenze productconfigurator.
Bernd Spiegel, directeur Team Processes and Data bij Lenze, legt uit: “Dankzij de directe integratie van onze productconfigurator in het nieuwe Eplan Platform kunnen klanten heel snel het product vinden dat ze nodig hebben. Het is niet nodig om in uitgebreide lijsten naar apparaten te zoeken en bovendien krijgen klanten nu de apparaten die precies voldoen aan hun eisen. Daarnaast biedt deze samenwerking ook voordelen voor een fabrikant zoals Lenze, een bedrijf dat talloze producten en varianten produceert. Het onderhouden van de data voor de configurator in Eplan Electric P8 is voor ons nu veel eenvoudiger dan als we dat voor alle verschillende varianten van een productserie zouden moeten doen.”
Een voorbeeld uit de praktijk: een gebruiker heeft een frequentieregelaar nodig. Met behulp van de Lenze Easy Product Finder kan hij in een paar stappen een geschikt apparaat uit de i550 serie van het bedrijf vinden. Eigenschappen zoals nominaal vermogen, type voedingsnetwerk en het type veldbusnetwerk, zijn opgenomen als selectiecriteria. Zodra gebruikers op basis van deze parameters een bepaald apparaat hebben gekozen, kunnen de bijbehorende Eplan data in de detailweergave worden gegenereerd en vervolgens in het apparaatbeheer van de CAE oplossing worden geïmporteerd.
De configurators van andere fabrikanten, waaronder Endress+Hauser, Bosch Rexroth en Rittal, werken alle op dezelfde manier. Hierdoor is het portfolio van elke fabrikant eenvoudig toegankelijk voor ontwerpers. Het selecteren van apparaten en het verkrijgen van hoogwaardige data is eenvoudig en intuïtief. De data zijn up-to-date en kunnen direct worden doorgegeven in projecten. Net als bij het configureren van functies voor een nieuwe auto, worden gebruikers door de verschillende productfamilies van de diverse fabrikanten geleid. Door de integratie van configurators worden niet alleen de in het portaal beschikbare data (meer dan 1 miljoen datasets) uitgebreid met ongeveer twee miljoen configureerbare varianten, maar wordt het voor gebruikers ook eenvoudiger om hoogwaardige apparaatgegevens te verzamelen.
Daarnaast zijn er de selectors van Aventics, IPF en Schneider Electric die zowel garant staan voor een snelle productselectie als, dankzij de gerichte inperking van de keuzes via zoekparameters, voor correcte data. Dit portfolio zal binnenkort worden uitgebreid met het aanbod van twee andere bekende wereldspelers – gebruikers hebben dus genoeg om naar uit te kijken.
Meer dan een derde van de data op het portaal voldoet al aan de nieuwe, hoogwaardige Eplan Data Standard. Daarnaast heeft Eplan nog meer ambitieuze doelen: zo moet de helft van alle apparaatgegevens mogelijk tegen eind 2022 aan de Eplan Data Standard voldoen. Dit vraagt om verdere toezeggingen van componentleveranciers, waarvan er vele al de voordelen zien van 100 procent digitale gegevens. Grote spelers die op dit gebied internationaal een voortrekkersrol hebben gespeeld, zijn onder meer Chint (China), IFM, Pilz, Rittal en SMC (Europa), Numatics (VS) en Omron (Japan).
Pilz Vice President Customer Support International Arndt Christ verklaart: “We zijn verheugd dat we onze klanten nu engineeringdata van hoge kwaliteit kunnen bieden. In 2020 hebben we besloten om onze Pilz productmacro’s te ontwikkelen conform de Eplan Data Standard. De datastandaardisatie die nu mogelijk is en die het gebruik van de macro’s eenvoudiger maakt, komt ten goede aan onze interne engineeringsafdelingen in de bij ons aangesloten bedrijven en, extern, aan onze klanten wereldwijd. Terwijl macro’s vroeger in het ontwerp moesten worden ingevoegd met waardensets, kan dit nu met een functionele template. De voordelen zijn onder andere een betere data-networking – bijvoorbeeld tussen 2D en 3D -, minder fouten omdat de bedradingsverbindingen nauwkeurig zijn gedefinieerd en vooral tijdwinst omdat de macro’s zijn gestandaardiseerd. De nieuwe Data Standard, met name de functionele template, is een kwaliteitskeurmerk voor onze macro’s en voldoet aan onze verwachtingen voor hoogwaardige data. Eplan is daarmee voor ons een betrouwbare partner voor de toekomst, een onderneming waarmee we kunnen samenwerken om deze aanpak verder te ontwikkelen.”
Eplan Director Cloud Business Master Data Timm Hauschke zegt: “Het streven naar een zo hoog mogelijke datakwaliteit bij de fabrikanten gaat gelijk op met de eisen van onze gebruikers. Alleen uitgebreide, geïntegreerde, end-to-end data vormen immers de basis voor de digital twin, die informatie levert voor processen en aan machines in alle fasen van het proces, van ontwerpengineering tot productie. De Eplan Data Standard wordt sinds de introductie wereldwijd geïmplementeerd. Ons doel is dat apparaatgegevens voor 100 procent digitaal beschikbaar zijn, waarmee de ideale basis wordt gelegd voor zeer efficiënte engineering.”
Voor meer informatie: www.epulse.com/en.html