Iedereen kijkt naar digitalisering om zijn machines naar het volgende niveau te brengen. Om ongeplande machinestilstanden te vermijden, bijvoorbeeld, of om nieuwe businessmodellen te introduceren. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je een reeks extra sensoren aan de machine moet toevoegen. Toch niet als je over voldoende diepgaande kennis van de aandrijving beschikt. Bij Lenze gebruiken ze de data die al in de aandrijving en de sturing aanwezig zijn om aan conditiebewaking, assetmanagement en data-analyse te doen. De Drives DataHub doet dienst als de gateway tussen beide werelden en werd uitgebreid in de kijker gezet tijdens de afgelopen editie van de Hannover Messe.
Om digitale diensten af te leveren, heb je data van machinecomponenten nodig. Veel data. Lenze gaat daarnaar op zoek in het hart van de machine zelf. Peter Blatter, hoofd productmanagement Inverters bij Lenze: “Digitalisering opent de deur naar nieuwe mogelijkheden om duurzaam te innoveren in aandrijftechnologie. In de nieuwe i750 servoregelaar gebruiken we bijvoorbeeld intelligente technologie en uitgebreide connectiviteit om nieuwe standaarden te zetten in efficiënte, dynamische productieprocessen in multi-assige systemen.” Met zijn digitale functies neemt de servoregelaar verschillende taken tegelijk op. Zo fungeert hij als een efficiënte sensor in het systeem, capteert data en stuurt die op een betrouwbare en gestandaardiseerde manier door naar IIoT-platformen en hoger gelegen edge systemen.
Een sleutelrol in dit proces is weggelegd voor het Drives DataHub softwarepakket van Lenze. Dat zorgt immers voor een eenvoudige, efficiënte verbinding tussen de regelaars en de IIoT interface en/of cloud. Met andere woorden, de rechtstreekse toegang tot belangrijke drive data via verschillende communicatieprotocollen, volledig onafhankelijk van de bestaande processturing. Deze ondervindt dus geen impact, terwijl de sensordata in real-time verwerkt kunnen worden. De Drives DataHub is overigens compatibel met alle Lenze omvormers en kan op die manier heel specifieke data vanuit de aandrijving aanleveren om Lenze diensten zoals Condition Monitoring, Asset Management en Predictive Maintenance mogelijk te maken. Voor southbound communicatie wordt gebruikgemaakt van GCI, terwijl voor de northbound communicatie MQTT en OPC UA beschikbaar zijn.
Maar wat levert dat nu allemaal op voor machinebouwers? Ten eerste krijgen ze betrouwbare, relevante data uit hun aandrijving ter beschikking, zonder dat ze extra componenten in de machine moeten installeren. Gegevens die een betrouwbare basis vormen om verder data-analyse op uit te voeren. Een extra puzzelstukje dus om de machines van de toekomst te bouwen. Zo zit in de Drives DataHub software ook een oscilloscoopfunctie geïntegreerd met sampling rates tot 0,125 ms. In combinatie met data-analysemogelijkheden van Lenze, draagt de Drives DataHub dus bij tot het verbeteren van de beschikbaarheid en prestaties van machines, zowel in nieuwe als in bestaande projecten. ■
Neem dan rechtstreeks contact op met Lenze.