NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
3D-dieptebeelden tot op de millimeter precies
De hoge beeldsnelheid van maximaal 60 fps waarborgt een efficiënt gebruik van de AM-T100 in industriële productieprocessen.

3D-dieptebeelden tot op de millimeter precies

Op de Hannover Messe 2023 presenteerde de Schmersal Groep voor het eerst een 3D-camera voor de geautomatiseerde registratie van digitale procesgegevens in real-time. De AM-T100 is een Time-of-Flight camera (ToF camera) die met behulp van een Sony DepthSense™ sensor tot op de millimeter precies 3D-dieptebeelden maakt. De camera gebruikt de ToF techniek, dat wil zeggen de looptijdmeting van uitgestraalde lichtimpulsen op infraroodniveau (850 Nm), die naar de te registreren objecten worden gereflecteerd. Op deze manier wordt met een hoge snelheid een tot op de millimeter precies 3D-beeld van de scène gemaakt en als puntenwolk weergegeven.

De hoge beeldsnelheid van maximaal 60 fps waarborgt een efficiënt gebruik van de AM-T100 in industriële productieprocessen zoals in de logistiek en de robotica. In de logistiek en verpakkingstechniek kan de camera bijvoorbeeld worden gebruikt voor de verpakkingsondersteuning, het vullen van dozen, stapelen, volumeregistratie of etikettering om de efficiëntie en nauwkeurigheid van de processen te verhogen. 

Maar de camera kan ook in bakken of containers ‘kijken’ en het vulniveau registreren. Bovendien is het mogelijk om het volume van stukgoederen te bepalen en bijvoorbeeld oppervlakken in de productie, montage, opslag en indienststelling vanuit vogelperspectief te bewaken. Andere taken zijn het bepalen van afmetingen en de kwaliteit van oppervlakken. Door een krachtige IR-lamp en een beeldresolutie van 640 x 480 pixels bereikt de AM-T100 daarbij een gezichtsveld van 67° x 51° en een bereik tot 6 m.

Snelle en complete gegevensoverdracht

De beeldgegevens van de AM-T100 worden via de gestandaardiseerde interface GenICam beschikbaar gesteld en kunnen verwerkt worden met gangbare beeldverwerkingssoftware. Een Ethernet interface zorgt daarbij voor een snelle en complete gegevensoverdracht en indien nodig ook de 24 V-energietoevoer (Power over Ethernet).

De sensorbox SSB-R definieert kostenbesparend en onderhoudsvrij trajectgedeeltes voor de snelheidsregeling van elektrische hangbanen.

Vooraf geïnstalleerde configuratiesoftware 

Op de AM-T100 is de configuratiesoftware CONSAM-T al geïnstalleerd. Met behulp van deze software kan de camera zodanig geconfigureerd worden, dat ze complexe en individueel gedefinieerde 3D-zones bewaakt. Als ze binnen deze zones een object detecteert, worden digitale uitgangen geschakeld. Daarnaast kan via digitale ingangen tussen verschillende 3D-zones heen en weer worden geschakeld. Een geïntegreerde SDK (Software Development Kit) ondersteunt softwareontwikkelaars en systeemintegratoren bij het configureren van de camera en bij het maken van softwareapplicaties.

Andere nieuwkomers in het gamma

Dat was niet te enige opvallende nieuwigheid op de stand van Schmersal. Daarnaast presenteerde het de sensorbox SSB-R, een oplossing die kostenbesparend en onderhoudsvrij trajectgedeeltes definieert voor de snelheidsregeling van elektrische hangbanen. Daarmee kunnen parkeerposities ook exact worden aangereden. Ook nieuw: de H serie, een compleet programma aan nieuwe commando- en meldapparaten voor hygiënegevoelige toepassingsgebieden – in het bijzonder voor de voedingsindustrie. 

Uitblinken in veiligheidstechniek

En uiteraard kon ook een van de bestaande toppers in het gamma niet ontbreken. De veiligheidsvergrendeling AZM201 met geïntegreerde AS-i SaW interface demonstreerde op een robottoepassing voor palletiseren hoe de veiligheidsdeuren dicht blijven tot de gevaarlijke beweging tot stilstand is gekomen. Intelligente veiligheidstechniek met uitgebreide diagnosefuncties waarmee Schmersal zijn klanten helpt om stilstandtijden te verminderen. ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.