NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
AI, de sleutel tot een competitieve en duurzame industrie

AI, de sleutel tot een competitieve en duurzame industrie

Het concurrentievermogen aanscherpen, het klimaat beschermen, de welvaart bevorderen – dat zijn de belangrijkste taken waar de industrie vandaag voor staat. Innovatieve technologieën zijn de sleutel om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Maar hoe kunnen bedrijven efficiënt gebruikmaken van automatisering, artificiële intelligentie, hernieuwbare energie en waterstof? En welke stappen kunnen worden genomen om de dreigende de-industrialisatie van Europa tegen te gaan? De Hannover Messe zal antwoorden geven.

“Geopolitieke spanningen, klimaatverandering, stagnerende groei, hoge energieprijzen en een tekort aan geschoolde arbeidskrachten betekenen dat kostendiscipline en efficiëntie momenteel de dominante thema’s zijn in bedrijven. Tegelijkertijd leidt artificiële intelligentie tot ingrijpende veranderingen in de industrie. Bovendien waarschuwen bedrijfsleiders en brancheorganisaties voor een de-industrialisatie van Europa”, zegt Dr. Jochen Köckler, CEO van Deutsche Messe AG, over de achtergrond waartegen de Hannover Messe dit jaar plaatsvindt.

Intelligente en koolstofneutrale productie

“De Hannover Messe is dit jaar belangrijker dan ooit, omdat het economische klimaat zelden zo volatiel was. Op de beursvloer worden technologieën en oplossingen gepresenteerd waarmee de industrie op een concurrerende en duurzame basis kan produceren. De beurs staat in het teken van intelligente en koolstofneutrale productie, AI, waterstof en sectoroverschrijdende energieoplossingen. Vooral voor Europese bedrijven zal de Hannover Messe zo een bolwerk vormen tegen de dreigende de-industrialisatie van Europa”, zegt Köckler. “Onze exposanten zullen laten zien dat concurrerende industriële productie mogelijk is in Europa. Hiervoor is echter een regelgevend kader nodig dat innovatie en ondernemerschap bevordert.”

Samenspel

De oplossing ligt in het samenspel van automatisering, digitalisering en elektrificatie, brede branche- en grensoverschrijdende samenwerking, en een duidelijke politieke koers. Köckler: “Met het hoofdthema ‘Energizing a Sustainable Industry’, 4.000 exposanten, hooggekwalificeerde vertegenwoordigers uit politiek en bedrijfsleven, en met Noorwegen als partnerland, is de Hannover Messe het ideale platform.” 

Er worden meer dan 300 economische delegaties op de beurs verwacht, waaronder bondskanselier Olaf Scholz. Hij zal samen met de premier van Noorwegen, Jonas Gahr Støre, de beurs openen. Daarnaast zullen de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck, er ideeën uitwisselen met vertegenwoordigers van de industriële sector. “Als Europa substantiële en duurzame productie en investeringen wil behouden, moet de bureaucratie dringend worden verminderd, bijvoorbeeld door snellere plannings- en vergunningsprocedures”, roept Köckler op.

AI gaat snel

“Bezoekers zijn op zoek naar begeleiding over hoe ze automatisering, artificiële intelligentie, hernieuwbare energie of waterstof op een zinvolle manier kunnen gebruiken. Dit is precies de expertise die de exposanten op de Hannover Messe kunnen bieden”, zegt Köckler. AI tilt industriële digitalisering nu al naar een hoger niveau door processen efficiënter te maken en waarde toe te voegen. Door gebruik te maken van AI kunnen bedrijven ontwikkelingstijden verkorten en tegelijkertijd middelen en energie besparen. “De snelheid waarmee AI-oplossingen hun weg vinden naar de industrie is adembenemend. Bedrijven moeten nu investeren en vooral hun werknemers kennis laten maken met de mogelijkheden, anders raken ze achterop”, benadrukt Köckler. “AI is de sleutel tot concurrentievermogen en duurzaamheid in de industrie.”

Fundamentele veranderingen

Er zullen rond dit thema specifieke toepassingen te zien zijn op de beursvloer: robots die met stem bestuurd worden, machines die automatisch defecten herkennen, of systemen die stilstand verkorten door voorspellend onderhoud. Köckler: “In de nabije toekomst zal generatieve AI in staat zijn om machines te ontwerpen. Dit zal leiden tot fundamentele veranderingen in het functieprofiel van ingenieurs – een onderwerp dat ook op de Hannover Messe aan bod zal komen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.