Als ergonomie ook gelijkstaat met efficiëntie - Industrial Automation

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Als ergonomie ook gelijkstaat met efficiëntie
De operator van CEBEO kon zich in de showroom van Arcadel al vertrouwd maken met de Dalmec technologie, weliswaar in een maatje kleiner, de Maxipartner Equo.

Als ergonomie ook gelijkstaat met efficiëntie

Het nieuwe distributiecentrum van CEBEO in Blandain combineert state-of-the-art techniek voor een zo automatisch mogelijke werking. Maar niet elke schakel van het proces valt te automatiseren. Waar er nog menselijke interactie vereist is, kiest de Belgische marktleider voor de distributie van elektrotechnische kwaliteitsproducties voor zo efficiënt en zo ergonomisch mogelijke oplossingen. Een optelsom die hen al snel bij de pneumatische manipulatoren van Dalmec bracht. Leverancier Arcadel installeerde er in juni drie. 

De cijfers van het nieuwe gebouw van CEBEO zijn indrukwekkend: 40.000 m², 18 meter hoog, 32 los- en laadkades… Het hart van het gebouw is het semi-automatisch magazijn, dat een vlotte logistieke flow moet garanderen. Het gamma van CEBEO telt immers 1,6 miljoen productreferenties, waarvan er 50.000 binnen de 24 uur leverbaar zijn. “Op basis van de bestellingen worden de producten uit het magazijn afgeroepen en via transportbanden naar de operatoren gebracht. Voor elektriciteits- en datakabels kunnen klanten ook voor een afname van een gewenst aantal meters opteren. Het gaat om grote bobijnen, die tot 800 kg kunnen wegen. Daarvoor hebben wij een oplossing geleverd”, vertelt Arcadel-zaakvoerder Thierry Reverse.

De pneumatische manipulator van Dalmec moest deze bobijnen met een gewicht tot 800 kg betrouwbaar kunnen klemmen, opnemen en 180° kantelen.

Betrouwbaar en zonder schade

De pneumatische manipulator van Dalmec moest deze bobijnen betrouwbaar kunnen klemmen, opnemen en 180° kantelen van een horizontale naar een verticale positie. In het oude magazijn gebeurde dit nog met heftrucks. Maar de schade en het kwaliteitsverlies die deze manier van werken soms opleverde, deden CEBEO uitkijken naar een andere oplossing. 

“Het te torsen gewicht van 800 kg zorgde toch voor een extra uitdaging. Met de Megapartner beschikt Dalmec standaard over een tilhulp die dit aankan. Wel hebben we voor nog wat extra functionaliteiten gezorgd. Zo zijn er speciale rubbers toegevoegd aan de klemmen. Die compenseren voor eventuele oneffenheden, zodat er geen schade bij het klemmen ontstaat. Verder kwam er een speciale sturing op de hoofdas bij, die de operatoren met een druk op de knop kunnen inschakelen om de
bobijnen vlot naar links of rechts te bewegen.”

Showroom geeft vertrouwen

Arcadel leverde ook twee kleinere toestellen. Die kregen een plaatsje aan de twee rollenbanen in het magazijn. “De voorgepakte kabels worden op afroep op pallet naar deze rollenbanen gestuurd. Deze kunnen tot 100 kg wegen. Op het einde neemt onze pneumatische manipulator het gewenste aantal af van het pallet en plaatst ze op het pallet voor de klant. Hier komt er geen kantelen aan te pas, het is een louter horizontale beweging”, legt Reverse uit. 

Dat één leverancier zowel de toestellen voor de lichtere als voor de zwaardere gewichten kon leveren, was een van de troeven van het aanbod van Dalmec. “Daarnaast bezochten ze ook onze showroom in Roeselare, waar de operator zich al vertrouwd kon maken met de technologie, weliswaar in een maatje kleiner, onze Maxipartner Equo. Het vertrouwen in de technologie was er. Voor ons is dit project een mooi voorbeeld van hoe onze technologie ook in een hightech omgeving van meerwaarde is, omdat er rekening gehouden worden met de kwaliteit van het product, de efficiëntie van de handeling en de ergonomie voor de operator.”

Een eerdere realisatie had Grandeco Wallfashion overtuigd dat Arcadel waarmaakt wat het predikt: ergonomischer en efficiënter werken.

Win-win

Een ander mooi project dat Arcadel recent opleverde, brengt ons naar Tielt. Grandeco Wallfashion maakt muurdecoratie in diverse afwerkingen en behangtechnieken. De rollen waarop het materiaal komt om het te printen moeten steeds van onberispelijke kwaliteit zijn. 

“We bouwden voor hen een pneumatische manipulator die de rollen in en uit de wasmachine kan halen. De uitdaging zat erin om te zorgen dat elke positie goed bereikbaar was om de wasmachine te vullen en te legen. Op die manier kan dat een stuk sneller dan met de rolbrug die ervoor werd ingeschakeld. Bovendien is die rolbrug nu meer ontlast, terwijl het ook voor de operatoren efficiënter en ergonomischer werken is. Een win-win dus.” 

In dit project was het niet de showroom die overtuigde. “Ze hebben al ervaring met een gelijkaardig toestel van ons elders in dit
productie. Dat had bewezen dat we wat we prediken ook effectief waarmaken in de praktijk”, besluit Reverse. ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.