NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Automatisering maakt hoogwaardige vul- en sluitmachines voor zakken nog productiever
Scaldopack gebruikt de grijpertechnologie van de Zimmer Group voor de automatisering van handelingen in zijn vul- en sluitmachines.

Automatisering maakt hoogwaardige vul- en sluitmachines voor zakken nog productiever

Scaldopack ontwikkelt, produceert en onderhoudt geavanceerde, op maat gemaakte vul- en sluitmachines voor zakken. Voor de automatisering werkt de firma met vestigingen in België (Kortrijk en Dottenijs/Dottignies) en Duitsland (Bremen) nauw samen met de Zimmer Group. Zo worden onder meer grijpers met drie vingers en separatiecilinders van de automatiseringsspecialist met Belgische vestiging in Ledegem gebruikt.

“De mogelijkheden bij ons zijn eindeloos. Terwijl andere bedrijven gewoon de machines en het bedrukte verpakkingsmateriaal leveren, gaan wij net iets anders te werk, en zo maken we het verschil”, zegt Harald Saelens, CEO van Scaldopack. “We produceren machines voor het vullen van zakjes met vloeistoffen en vaste stoffen, en systemen voor het sealen van tuiten in zakjes. Onze high-end productiemachines worden volledig op maat gemaakt, afgestemd op het zakje, de tuit of de dop die een klant wil gebruiken of misschien al eens toegepast heeft. Het resultaat is een oplossing die perfect bij het product aansluit, en daarop zijn we best trots. We ontwikkelen onze machines zelf én staan ook in voor het onderhoud.”

De zakjes worden gemanipuleerd met behulp van een parallelle grijper met twee vingers type MGP812N.

Ruim aanbod aan machines

Scaldopack heeft intussen een breed scala aan machines voor de productie van de meest uiteenlopende zakken, bijvoorbeeld voor sauzen, sappen, alcoholische dranken, huishoud­producten, schoonheidsproducten, chemische en zelfs technische substanties. De firma is dan wel gevestigd in België, ze is wereldwijd actief met lokale agenten en dealers. 

“We hebben een jarenlange ervaring en staan ook bekend voor onze flexibele, no-nonsense aanpak en korte communicatielijnen. Onze ingenieurs luisteren naar de klanten en bouwen dan verpakkingsmachines die helemaal aan hun behoeften voldoen”, gaat de CEO verder. “We spelen daarbij ook in op de vraag naar milieuvriendelijke technologie. Zo kunnen we monolayer films sealen, werken onze machines energiezuiniger dan traditionele systemen, en vermindert onze vultechnologie met tuit het afval tijdens het vulproces. Met Monoplex beschikken we over een gepatenteerde technologie voor het thermisch sealen van 100% recycleerbare mono-materialen.”

Hoogwaardige componenten

De verpakkingswereld is in volle evolutie en Scaldopack moet dan ook blijven investeren in de ontwikkeling van nieuwe oplossingen, zoals de SI-60, een compacte servogestuurde, volautomatische spuitmondinsteekmachine voor bedrijven waar een hoge productiecapaciteit vereist is. 

“We willen onze klanten te allen tijde productiemachines van een ongeëvenaarde kwaliteit garanderen. Dan moet je kunnen rekenen op partners die je telkens weer hoogwaardige componenten aanleveren. Daarom kiezen we ook bewust voor onder meer grijpers met twee en drie vingers en separatiecilinders van de Zimmer Group”, stelt Harald Saelens. “We werken heel nauw samen. Als ik een bepaald idee heb, bel ik Bram Vandromme op. Die luistert naar mijn behoefte en vraagt naar de verschillende parameters – technische specificaties, afmetingen, gewicht, …. Hij denkt met mij mee om een geschikte oplossing voor te stellen. Twijfelen we of het wel helemaal goed zal zijn, dan testen we dit samen uit. Zo’n ondersteuning en service is goud waard.”

Naast de grijpers integreerde de fabrikant van verpakkingsmachines ook een speciale cilinder voor de separatie van de zakjes.

Samenwerking met de Zimmer Group

Zimmer staat al meer dan veertig jaar synoniem voor kwaliteit en innovatie. Eigenaars Günther en Martin bedachten hun eerste producten in een omgebouwde koeienstal en knutselden die ook daar in elkaar. Vandaag ‘knutselen’ ze nog steeds, maar nu beschikt The Know-How Factory over een groot ontwikkelingsteam en zeer moderne kantoren en werkplaatsen. 

“Handlingtechniek, lineaire technologie, dempingstechniek, procestechniek, machinetechnologie, systeemtechniek: voor wie op zoek is naar innovatieve componenten, systemen en oplossingen op het vlak van automatisering en digitalisering zijn we een ideale partner”, zegt area sales manager Bram Vandromme. “Klanten kunnen bij ons terecht voor grijpers, zwenk- en draaimodules, tool-changers, ascompensaties, soft close systemen, motorspindels, palletwisselaars, om maar een paar voorbeelden te noemen. Door de jaren heen zijn we geëvolueerd van een fabrikant van individuele componenten tot een totaalleverancier van complexe systeemoplossingen op het vlak van robotica. Het portfolio omvat – met uitzondering van de robot zelf – het volledige spectrum van IO-Link-grijpers tot accessoires. We blijven continu investeren in innovatie. Getuige daarvan zijn recente ontwikkelingen, zoals de magneetgrijpers voor ronde cellen en multi-item grijpers. Veel producten zijn echter specifiek afgestemd op de klanten en hun toepassingen – ook voor de vul- en sluitmachines van Scaldopack.” 

ZIMMER GROUP – Stand 559

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.