Correcte niveaumeting, ook in de moeilijkste omstandigheden

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Correcte niveaumeting, ook in de moeilijkste omstandigheden
Het grotere dynamische bereik van de VEGAPULS 64 leidt niet alleen tot een nauwkeuriger, maar ook tot een betrouwbaarder signaal.

Correcte niveaumeting, ook in de moeilijkste omstandigheden

Als toeleverancier in de farmaceutische industrie moet je snel, flexibel en uiterst nauwkeurig werken. Net dezelfde eigenschappen die je dan van je niveaumeetinstrumenten verlangt. Aji Bio-Pharma uit India vertrouwt daarom al vijf jaar op de VEGAPULS 64 radar.

Ajinomoto Bio-Pharma Services, met vestigingen in België, de VS, Japan en India, biedt een breed scala aan diensten op het gebied van development, cGMP-productie en aseptisch afvullen voor kleine en grote moleculen, API’s en tussenproducten. Het maakt daarbij gebruik van een verscheidenheid aan innovatieve platforms en functies voor preklinische studies en pilotprogramma’s in commerciële hoeveelheden. Onlangs nog werd een overeenkomst met Humanigen aangekondigd voor de productie van Lenzilumab. Dat geneesmiddel, dat zich momenteel in ontwikkelingsfase 3 bevindt, is een van de weinige behandelingsmogelijkheden voor patiënten die met Covid-19 in het ziekenhuis belanden. 

De Indiase vestiging in Visakhapatnam bestaat sinds 2011. Ze werd ontworpen en gebouwd op basis van de GMP-bedrijfsnormen en kwaliteitssystemen van de Belgische vestigingen van Aji Bio-Pharma, en goedgekeurd door de FDA. Al ruim vijf jaar vertrouwt het bedrijf bij de niveaumeting in een installatie voor tussenproducten van API’s op de meettechniek van VEGA. De VEGAPULS 64 radarniveausensoren werken bij temperaturen tussen -25 en 150 °C, voldoen aan de ATEX-eisen en worden gebruikt met verschillende procesaansluitingen (DN50 / DN80 / DN100-flens).

Dankzij het gefocusseerde radarsignaal weet de VEGAPULS 64 zijn metingen binnen een zeer krappe radius prima te verrichten.

Optimale kwaliteit en opbrengst

De meeste media die in de installatie moeten worden gemeten, zijn vloeibaar en gesuspendeerd. Een correcte meting is noodzakelijk om te voldoen aan de strenge kwaliteitseisen en om een hogere opbrengst te realiseren. Een te hoog niveau zou leiden tot overlopen, een te laag niveau zou cavitatie in de pomp betekenen. Bovendien is het niveau een belangrijke parameter voor een efficiënt destillatieproces. De bepaling van de interface heeft een directe invloed op de kwaliteit van het product en de opbrengst. 

De omgevingsomstandigheden hebben eigenlijk alles in zich wat het leven van meetinstrumenten moeilijk kan maken. Zo komt het door de roerwerken tot schuimvorming en ontstaan er turbulente oppervlakken, terwijl er tegelijkertijd sprake is van verontreiniging, hoge temperaturen en trillingen. Zure dampen komen direct in contact met de sensor. Bovendien moeten de explosieveiligheid (zone 1) en SIL in acht worden genomen. Daarom werd het proces in het reactorvat tot dusverre door de operator handmatig bewaakt.

Betrouwbaarheid overtuigt

Er werd gekozen voor de radarmeettechniek vanwege de hoge nauwkeurigheid van dit meetprincipe, vergeleken met ultrasoon- of verschildrukmetingen. “Ik ken geen andere sensor die qua nauwkeurigheid aan de VEGAPULS 64 kan tippen”, is de ervaring van Vikramsena Reddy, projectmanager bij Ajinomoto Bio-Pharma Services. 

Dat ligt vooral aan de geringe stralingshoek van 3°. Dankzij het gefocusseerde radarsignaal weet de sensor zijn metingen binnen een zeer krappe radius prima te verrichten. Ook de roerwerken in de tanks willen nog wel eens stoorsignalen veroorzaken, maar het radarsignaal van de sensor gaat gewoon aan dergelijke obstakels voorbij. Productaangroei op het roerwerk of op de wanden van de tanks spelen evenmin een rol. “Daardoor konden we de opbrengst van het proces opvoeren”, voegt Reddy nog toe. 

Het grotere dynamische bereik van de VEGAPULS 64 leidt bovendien niet alleen tot een nauwkeuriger, maar ook tot een betrouwbaarder signaal. Voorts biedt VEGA speciaal op de hoge eisen van de farmaceutische sector toegesneden materialen conform FDA, EG 1935/2994 en GB Standards. Het hygiënische design voldoet aan alle normen conform EHEDG en 3-A Sanitary.

Installeren is echt eenvoudig. Ajinomoto Bio-Pharma Services heeft de sensor via Bluetooth ingesteld en gekalibreerd, zonder enige hulp van VEGA.

Praktisch in het dagelijkse werk

“Installeren is echt eenvoudig, de sensor is geschikt voor elke flensmaat en met name de kleine openingshoek maakt het mogelijk de sensor overal op de tank te installeren. We hebben de sensor via Bluetooth ingesteld en gekalibreerd, zonder enige hulp van VEGA”, herinnert Reddy zich, die het handig vindt dat elk VEGA instrument op dezelfde manier kon worden ingesteld. “Bij identieke tanks kunnen de parameters vrijwel door kopiëren en plakken van het ene instrument naar het andere worden overgebracht.” 

Voor Reddy heeft de overstap naar de radarniveaumeettechniek van VEGA duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Naast een betrouwbare niveaumeting is nu ook een exacte bepaling van de interface mogelijk. Hoewel de sensoren in bestaande tanks werden ingebouwd, bleven de kosten voor de flens en de mechanische aanpassingen binnen de perken. “Na de installatie konden we het meetpunt eigenlijk min of meer vergeten. Ook hoeft er niet meer regelmatig te worden gekalibreerd”, zegt Reddy tevreden, en dat ondanks het feit dat sommige van de media een hoog zuurgehalte hebben. De radarniveaumeettechniek van VEGA is bij het bedrijf inmiddels de standaard geworden. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.